Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Kytarista Nirvany byl vojákem v Iráku i poslíčkem, co jezdí na kole. Co dělá dnes?

Rodák z aljašského Kodiaku se narodil v roce 1967. Proslavil se tím, že působil v legendární kapele Nirvana. Má na svém kontě velké životní zvraty. Vyhodil do vzduchu záchod, bojoval v Afghánistánu a chtěl se stát i mnichem. Tohle je Jason Everman.

Ze svého rodného Kodiaku by se z něj kytarista legendární kapely stal jen těžko. Když byl malý, obývali s rodiči malý srub, ve kterém byly jen pouhé dvě místnosti. Poté se ale rodiče rozvedli a matka se s malým Jasonem přestěhovala do města, do Washingtonu. Tam poznala veterána amerického námořnictva a přestěhovala se s ním nedaleko Seattlu. Ano, tušíte správně, Jason to najednou k budoucímu hudebnímu kontaktu měl o dost blíž.

Jason to rozhodně neměl v dětství lehké. Jeho matka měla silné deprese, na které nejen, že brala léky, ale zapíjela je vydatně také alkoholem. Jason se tak spíš staral sám o sebe, než aby poznal milující náruč. Začal zlobit, jak už to tak bývá. Jednou třeba vyhodil do povětří záchod. A měl k tomu slušnou munici – petardu M-80, která se od 50. let používala v armádě pro simulaci dělostřelecké palby. Legrácka úplně nedopadla – musel absolvovat terapeutická sezení. Tam začal hrát na kytaru. Na střední se seznámil s Chadem, který hrál později v Nirvaně na bicí.

V Nirvaně se moc neohřál. Uvidíte jej na přebalu debutu Bleach. Odehrál několik živáků, potom se přesunul do Soundgarden, a ještě později do Mind Funku. Zlákala ho ale jiná životní cesta. Vstoupil do armády. Zhruba v tu dobu, kdy Kurt Cobain spáchal sebevraždu. Později se stal aktivním vojákem v Iráku i Afghánistánu, kde zažil kruté boje. Po více než 10 letech se mu ale komisárek zřejmě přejedl. Seknul s kariérou a stal se poslíčkem, co doručuje zásilky na kole, v New Yorku.

Nyní je z Jasona Evermana vojenský poradce. Vystudoval filosofii a vojenskou historii na dvou vysokých školách. Pobýval také v klášteře v Tibetu.

Autor: Samo Buk, zdroj: Nytimes, Titulní obrázek: Flickr