Babinský jako legendární loupežník? Zloděj Venca se ve vězení napravil a pracoval coby zahradník

31. květen 2023

Václav Babinský alias Venca z Pokratic, se narodil 20. srpna roku 1796. I když se do české historie zapsal jako legendární loupežník, z dnešního pohledu byl vcelku bezvýznamným zločincem.

V odrhovačce, která ho proslavila, se neukrývá zrnko pravdy. V devatenácti letech se dal na vojnu, ale služba u dělostřelectva nebyla nic pro něj, a tak si zahrál na blázna.

Dostal se do léčebny pro choromyslné, odtud upláchl a založil si loupežnickou bandu, se kterou několik let sužoval pokojné obyvatele v okolí Litoměřic, České Lípy a Cínovce. V ní byla i jeho milá, Apolena Hoffmanová, která prý nepolapitelného lupiče ze žárlivosti udala četníkům.

Byl obžalován z dvanácti trestných činů, ale nakonec byl pro nedostatek důkazů odsouzen jen za polovinu z nich. Jedna vražda, zbytek loupeže. Za ně si odseděl dvacet let těžkého žaláře.

Václav Babinský se ve vězení skutečně napravil. Zbytek života dožil coby zahradník v klášteře v Řepích u Prahy. Ve dne pletl košíky a rohože a rád vysedával v pražské hospůdce U Zlaté lodi, kde za džbánek piva a kozí syreček bavil štamgasty svými historkami. Na hřbitově v Praze-Řepích dodnes najdeme jeho hrob.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio