Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Neurokoučink, tak trochu jiná psychoterapie. Najděte řešení svých problémů na základě nejnovějších vědeckých poznatků

Kdo by nechtěl být lepší, výkonnější, šťastnější? Existují různé metody, které učí, jak na to. Jednou je to pozitivní myšlení, jež by mělo být tou správnou cestou. Jindy zase mindfulness meditace, co vám pomůže se soustředit na přítomný okamžik a zbaví vás nahromaděného stresu. Za vyzkoušení stojí také služby osobního kouče. Už jste se někdy setkali s termínem neurokoučink? Víte, co se pod ním schovává?
neurokoučink
Neurokoučink vám může pomoci v různých oblastech života.

31. 05. 2023

Tak trochu jiná psychoterapie

Kouč není poradcem ani trenérem, protože individuální řešení hledá společně se svým klientem. O koučování lze říct, že se jedná o symbiózu osobní zpětné vazby, trénink orientovaný na praxi a individuální poradenství.

Není to psychoterapie, přestože může mít někdy podobný účinek. Zejména tehdy, podaří-li se najít optimální cestu z určitých problémů v osobním rozvoji. Koučink je oblíbený zejména v oblasti manažerské práce. Využívat ho ale může prakticky každý, kdo má zájem. Nejlepší je najít odborníka – kouče, který se neurokoučinkem zabývá, a společně s ním se nechat vést a nacházet nové možnosti rozvoje v pracovním i osobním životě.

Jak funguje neurokoučink

Neurokoučink neboli brain-based koučink je založen na tom, že naše myšlenky a emoce ovlivňují naše chování. Využívá nejnovější poznatky z oblasti neurovědy, která se zabývá fungováním lidského mozku a nervovou soustavou. Sleduje, jak mozek reaguje na určité podněty, kdy dochází k nápadu a jak pracuje s návyky. Na základě toho se snaží, aby lidé lépe porozuměli, jak jejich mozek pracuje a jak to ovlivňuje jejich chování.

Cílem neurokoučinku je, aby klient našel nové řešení svého problému a nejel v zajetých kolejích, na které je zvyklý a které ho ve velkém množství případů svazují. Vede to pak k tomu, že daná osoba není schopná udělat důležité rozhodnutí, čímž opakuje stále stejné chyby. To způsobuje ztrátu sebedůvěry a efektivnosti v jednání a chování.

Kdo s neurokoučinkem začal

Poprvé neurokoučink představil v roce 2006 Australan Dr. David Rock. Od té doby ho začali využívat koučové ve více než třiceti zemích celého světa. Ukázal například, že používání negativní motivace strachem je neúčinná metoda a že klíčem k úspěchu bývá spíše komunikace, empatie a důvěra. V České republice se průkopníkem brain-based koučinku stal JUDr. Vladimír Tuka, který je koučem s nejvyšší mezinárodní certifikací.

K TÉMATU  Nela v koučinku: Velikonoční emoční jízda po Skypu

V čem neurokoučink pomáhá v pracovní oblasti

V neurokoučinku se využívá mnoho různých technik, jako jsou vizualizace, meditace, rozvoj pozornosti. Kouč využívá svých schopností a zkušeností v oblasti koučování a spolupracuje s klientem, aby pomohl najít nejlepší řešení pro dosažení cílů, kterými může být třeba:

  • podpora vnitřní motivace zaměstnanců
  • převzetí jejich odpovědnosti za svěřené úkoly
  • efektivní zvládání krizových situací soustředěním se na jejich řešení
  • zlepšení time managementu, podpora kreativity
neurokoučink
Díky neurokoučinku snadněji dosáhnete svých cílů.

Je neurokoučink dobrý i pro osobní život?

Neurokoučink může být využit k dosažení mnoha různých cílů, a to nejen v pracovní oblasti, ale také osobní:

  • Může pomoci lidem lépe porozumět svému partnerovi, rodině a přátelům a zlepšit své vztahy.
  • Pomáhá lidem zlepšit svou produktivitu a úspěšnost v práci, vyrovnat se s pracovním stresem a najít rovnováhu mezi prací a soukromým životem.
  • Umožní najít vnitřní klid, vyrovnat se s osobními problémy a dosáhnout osobního růstu a seberealizace.
  • Inspiruje lidi k tomu, aby zlepšili své zdraví, například začali cvičit, jíst zdravěji a řešili své emoční potřeby.
  • Pomáhá najít své silné stránky a rozvíjet profesní dovednosti, což může vést k úspěchu v kariéře.

Kdo chce na sobě neustále pracovat a nacházet nové cesty ke zdokonalení svého života, pro něho je neurokoučink jednou z možností, jak toho dosáhnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Z poradny kouče: Ze stresu je mi špatně, píše čtenářka. Naučte se ho zvládat pomocí několika technik

Když se chcete posunout v životě nebo najít nový směr, pomůže vám koučink

Zdroje článku:
www.constantmentor.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přejete si, aby se ve vaší ložnici nebo obýváku vyjímal originální lapač snů? Tento kouzelný bytový doplněk má podle starých indiánů dokonce magickou moc. Už se těšíte, až si vyrobíte ten svůj?
Vlasy představují pomyslnou korunku krásy. Péče o ně je velmi důležitá. Zjistěte, jaké chyby ničí vaše vlasy.
Všechno kolem nás podléhá trendům, nejinak je tomu i u svateb. Jestli tedy plánujete na letošní rok veselku a chcete, aby byla v souladu s trendy pro rok 2021, bude udržitelná, šedožlutá a přikloní se k přírodě. Co se však nemění, je jídlo, protože dobře najedený host je spokojený host.
Koupelnové skříňky schovají všechna holítka, ušní vatičky, ručníky a další nezbytnosti, které nepotřebujeme mít vystavené na umyvadle. Inspirujte se v galerii krásného nábytku do koupelny!
Sociální sítě jsou dnes mocné marketingové nástroje, které nutně nemusí být určeny jen k propagaci byznysu nebo nějakého produktu. Mohou to být zrcadla nás samotných a lze si z nich vytvořit i pasivní příjem. Stačí, aby byl instagramový profil dostatečně atraktivní, získal určitý počet sledujících a byl hojně navštěvovaný. K tomu všemu mohou přispět instagramové šablony a dalších několik tipů.
Je kabelka vaší nepostradatelnou společnicí, bez které málokdy vyjdete z domu? Přesně pro vás jsme sepsali průvodce, jak si takovou dokonalou kabelku vybrat, aby byla nejen elegantní, ale i praktická. A hlavně ladila k vaší postavě!
Těhotenství patří k požehnaným stavům, při kterých žena prochází řadou změn. A právě tyto změny mohou devítiměsíční čekání značně znepříjemnit. Obrnit se trpělivostí a vytrvalostí musí nejen samy zástupkyně něžného pohlaví, ale i jejich partneři, kteří jsou velmi zkoušení. Pojďme si odtajnit hlavní a nejzásadnější změny, ke kterým v těle těhotné ženy dochází.
Už jste někdy slyšeli o ASMR? O technice, která vám díky souboru zvuků dopřeje příjemný pocit uvolnění, relaxace a pomůže vám rychleji usnout? Pokud ještě ne, lepší pozdě než vůbec. Mrkněte, v čem spočívá její tajemství. A proč jí propadlo tolik lidí.
Celým jménem Jenna Marie Ortega se narodila 27. září 2002 v Kalifornii. Mladé herečce je teprve dvacet let, ale ve světě šoubyznysu se pohybuje už od dětství. Přesto, že již deset let se věnuje herectví, až s natočením televizního seriálu Wednesday, který se stal obrovským hitem, se z ní stala hvězda první kategorie. Za roli získala dokonce nominaci na Zlatý glóbus. Tajemnou Wednesday se ale málem vůbec nestala. Dokázali byste si v této roli ale představit někoho jiného?
Dnes, v době nových přístupů k výživě, se na pohanku začalo pohlížet jako na superpotravinu která dokáže se zdraví člověka dělat naprosté divy! Obsahuje totiž mikroživiny, vitamíny, je to výborný zdroj vlákniny a obsahuje sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Proč se do jídel s pohankou pustit a jak ji můžete připravovat vám poradíme v článku.
Vždy když potkáme muže, který se nám líbí, bojíme se, že uděláme nebo řekneme něco, čím ho naštveme nebo alespoň nepříjemně překvapíme... Má to tak většina z nás a je to přirozené. Navíc spousta mužů v počátcích vztahu nedává svou nelibost nebo naštvání najevo, ale to neznamená, že k vám nic negativního nemohou pocítit. Mohou, jen si to nechávají pro sebe.
Přemýšlíte nad tím, do jakého stylu zařídíte své bydlení? Možností je spousta! Ovšem k těm nejoblíbenějším patří skandinávské bydlení, které je nejen vzdušné, ale také jednoduché a spojené s přírodou, což je dnes velmi důležité.

Výběr článků

Kdo by nemiloval nakládané kyselé okurky. Jsou výborné k masitému pokrmu, nebo jen tak, když máme chuť. Legendární „kvašáky“ se zkrátka těší velké oblibě. Pokud ale chcete mít ve špajzu dostatečné zásoby zavařených okurek na zimu, je zapotřebí mít dobrou úrodu
Každý den se na nás valí plno informací, mnohdy zažíváme stres v práci, aktuálně třeba také těžkosti při distanční výuce dětí nebo různá omezení, která člověku komplikují život. Pak se snadno stane, že večer máte už prostě jen touhu zalézt ke knížce a přepnout své myšlenky na něco úplně jiného.
Zdraví snad každý z nás zařadí na pomyslné příčce důležitosti na první místo. Preventivní návštěvy lékařů by měl mít každý v kalendáři a pokud ne, tak si je tam rychle napište.

Nepřehlédněte

Pleťová séra jsou nepostradatelnou součástí naší každodenní péče o obličej. Výběr toho správného však může být docela náročný krok. V první řadě musíte zjistit, co vaše pleť potřebuje, a pak teprve hledat to správné pleťové sérum.
Právě ložnice bývá místem, kde ukládáme většinu svého oblečení a jiných drobností, tedy pokud nemáte šatnu. Z toho důvodu je důležité dát si při výběru šatní skříně záležet, aby vyhovovala vašim potřebám. Další úložný prostor navíc můžete přidat díky komodě, která se skvěle hodí nejen do ložnice.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek