Pozastavení dluhového stropu v USA má zelenou. Klíčový výbor Sněmovny reprezentantů jej podpořil

Návrh zákona, který má pozastavit platnost dluhového stropu ve Spojených státech, ve středu prošel klíčovým výborem americké Sněmovny reprezentantů. Očekává se, že ještě ve středu o ostře sledovaném návrhu bude hlasovat celá komora, napsala agentura AP.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitol Spojených států amerických

Návrh zákona, který má pozastavit platnost dluhového stropu ve Spojených státech, ve středu prošel klíčovým výborem americké Sněmovny reprezentantů (ilustrační foto) | Foto: Tereza Matoušová

Republikány ovládaný sněmovní výbor pro procedurální otázky návrh hlasoval o postoupení návrhu v poměru sedm ku šesti.

Biden a McCarthy mají dohodu na zvýšení dluhového stropu USA. Schválit ji ještě musí parlament

Číst článek

Vládě Spojených států hrozí, že jí poprvé v dějinách země dojdou peníze na splácení závazků. K tomu podle ministerstva financí dojde 5. června, nezakročí-li Kongres, který stanovuje strop na neustále rostoucí zadlužení amerického státu.

Republikánská sněmovní většina dříve odmítla prosté navýšení limitu, Bílý dům se proto o víkendu s jejím lídrem Kevinem McCarthym dohodl na kompromisním plánu, který by do začátku roku 2025 dluhový strop pozastavil a zároveň zavedl řadu rozpočtových i jiných opatření reagujících na republikánské požadavky.

Dohoda byla převedena do legislativního textu, který nyní čeká cesta Kongresem, v němž každá z politických stran kontroluje jednu komoru. Hlasování výboru pro procedurální otázky bylo prvním krokem, návrh nyní čeká na rozhodnutí Sněmovny reprezentantů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme