Jakou střechu vybrat k hliníkové pergole?

Hliník patří mezi nejvíce oblíbené materiály pro stavění pergol. To ale neznamená, že se ten samý materiál používá i na střechy. Tam máte pestřejší výběr.

Ve světě hliníkových pergol je těžké se vyznat. Všechny jsou sice vyrobeny z jednoho materiálu, ale v katalogu narazíte na nepřeberné množství možností. V následujících řádcích vám přinášíme základní přehled těch nejoblíbenějších.

Pergoly s pevnou střechou

Hliníkové pergoly s pevnou střechou jsou zkrátka klasika. Jsou také nejjednodušší na postavení, čemuž odpovídá i jejich pořizovací cena. U tohoto typu střechy můžete očekávat, že vám výrobce nabídne hned několik druhů střešního materiálu. Mezi nejoblíbenější patří lepené bezpečnostní sklo nebo polykarbonát. Díky nim budete mít jasný výhled na oblohu.

Rolovací střecha

Hliníková pergola s pevnou střechou má jednu velkou nevýhodu – nemůžete si sami regulovat přísun slunečního světla. Díky rolovací střeše ale tuto možnost dostanete. Snadno si nastavíte stínění přesně do takové polohy, jakou zrovna potřebujete. Střecha navíc nepropustí ani déšť. Můžete se tedy těšit na pohodlné posezení i během deštivých dnů.

Podobnou konstrukci nabízí posuvné střechy. Oproti rolovacím se ale liší ve způsobu, jakým je látka rozprostřena napříč pergolou. Látka je totiž umístěna v modulech, které se posunují podle potřeby. Prověšená látka navíc vytváří velmi hezký estetický efekt.

Bioklimatické pergoly

Náš výběr zakončíme třetí, méně častou střechou. Tu tvoří lamely, které se dají naklápět přesně tak, abyste dosáhli požadovaného stínění. Když bude sluneční záření nepříjemné, jednoduše lamely přiklopíte blíže k sobě a získáte tak intenzivnější stín. Uzavřením získáte celistvou střechu. Té využijete například během dešťů nebo při příliš intenzivním slunečním svitu. Ale můžete si ji stáhnou jen pro efekt.