Stárnutí krku se nedá zastavit, důsledná péče ho ale zpomalí

Krk věk skoro vždycky prozradí. Pravidelnou a důslednou péčí ale můžete negativní projevy stárnutí lehce zmírnit. Když ale proti vám stojí genetika, nic nenaděláte
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Podle krku poznáte skutečný věk. Kůže je jemná, citlivá a bez vrstvy tuku a jsou na ní vidět sebemenší stopy po stáří. Naštěstí ten nehezký milník můžete oddálit správně provedenou masáží a několika drobnými ústupky. 

 

Stačí vzpomenout si na hollywoodské hvězdy Audrey Hepburn nebo Brigitte Bardot. Vábily na dlouhý, hladký a bezchybný krk evokující vznešenost a jedinečnou krásu. Takové poklady se dnes už nevidí. Honíte se za penězi, stres ovládá váš den, hrbíte se, spíte schoulení a krém nanesete od čela sotva po bradu. A to jen občas. 

Krk jako důkaz zdraví 

Na krku je mnohem méně mazových žláz než v obličeji a vstřebávání kolagenu se blíží nule. Není divu, že se tam stáří projeví jako první. Jakékoli napětí a nepohodlí se vtiskne do kůže a zůstane tam navěky. I přes pokročilé možnosti plastické chirurgie, jako je lifting, fokusovaný ultrazvuk nebo čím dál oblíbenější laser, je pro ženy krk odrazem skutečného věku. Proč se o něj tedy nestaráme? Důvodů je spousta. Výsledky jsou totiž minimální a masáže vcelku nepříjemné.  

Existují podpůrné metody, jak lze stárnutí krku zpomalit (ne mu zabránit): 

  • Spěte na zádech, ideálně bez polštáře.
  • Vystrčte hrudník dopředu, nehrbte se.
  • Nezapomínejte na každodenní odlíčení (včetně krku a dekoltu).
  • Vyhněte se soláriu a nadměrnému slunění.
  • Zařaďte studenou vodu (teplo urychluje ochabování kůže).
  • Nalaďte se na život bez alkoholu, cigaret, ponocování, stresu a váhových výkyvů.
  • Jezte vyváženě a s velkým podílem zdravých tuků a vitamínu C.

Změna směru

Největší chyba, kterou děláte (stejně jako většina žen), je špatný směr roztírání pečujících přípravků. Do ztracena a směrem ven? Ne. Je to přesně naopak. Jakmile sérum, krém nebo gel nanesete na kůži, krouživými pohyby ho vmasírujte dovnitř. Táhlé pohyby „od sebe“ pokožku napínají a nutí ji se smršťovat, což vede k nadměrné tvorbě vrásek a ztrátě elasticity.

Nemoc na obtíž 

Nedostatečná funkce štítné žlázy (hypotyreóza), která řídí hormonální procesy v těle, má na stav kůže na krku velký vliv. Na začátku je sice jen zvýšená citlivost krku, postupně se ale přidává začervenání, otoky, bolest při polykání nebo dýchání a ve finále i vrstva podkožního tuku navíc a struma. Problémem může být například i cukrovka nebo drastická dieta. 

Velké zhoršení přichází v menopauze. Kůže ztrácí přirozenou pružnost a kolagen.

Z půlky marný boj 

Těžko můžete chtít kůži na krku, kde schází tuková vrstva, vypnutou, hladkou a jemnou. Najdou se ale i ženy po padesátce, které se pyšní na pohled o dvě dekády mladším obličejem, ale oblast krku a dekoltu strádá, je vrásčitá a vysušená, kůže povolená a s mnoha žilkami. Velkou roli hraje genetika. Stačí se podívat na starší generaci v rodině a hned máte jasno, co vás čeká. To se nedá ovlivnit.  

Zdroj: prozeny.cz, healthline.com

KAM DÁL: Gua sha: Svatý grál proti stárnutí obličeje.