Senát by mohl upravit způsob výpočtu učitelských mezd

foto Učitel vypisuje na tabuli. Ilustrační foto.

Praha - Pokud ministr školství Mikuláš Bek (STAN) neobjasní způsob výpočtu mezd učitelů, Senát možná navrhne v souladu s původním vládním návrhem výpočet podle průměrné mzdy v národním hospodářství za předminulý rok. Návrh hodlá předložit místopředseda klubu senátorů ODS a TOP 09 Jan Grulich. Řekl to dnes novinářům. Klub je nejpočetnější frakcí v horní parlamentní komoře.

Novela školského zákona, kterou bude Senát projednávat ve čtvrtek, má učitelům zaručit, že budou mít od příštího roku zákonem zaručen plat kolem 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy. Ve Sněmovně to prosadili koaliční poslanci, na rozdíl od původního vládního návrhu ale nestanovili, z čeho se budou mzdy vypočítávat.

Bek v úterý senátorům ve školském výboru řekl, že bude třeba nalézt i s odbory kompromis a interpretaci, která nebude jednoduchá. Základem budou moci být buď data Českého statistického úřadu, nebo prognóza průměrné mzdy. Ministr připustil, že při výpočtu podle dat za předminulý rok by s ohledem na inflaci mohli mít učitelé mzdy reálně kolem 115 procent průměru.

Grulich (TOP 09) chce proto ve svých parametrech učitelských platů vycházet z vládní předlohy, která předpokládala stanovování objemu peněz na platy pedagogů na nejméně 1,404násobek průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v Česku vždy za předminulý rok. Horní parlamentní komora má o předloze rozhodovat ve čtvrtek.

Učitelé včetně vedoucích pracovníků loni v průměru dostávali podle informací ministerstva školství hrubou měsíční odměnu 48.204 korun. Do dat nebyli započteni vysokoškolští pedagogové. Průměrný hrubý měsíční výdělek učitelů odpovídal podle propočtů ministerstva školství 113 procentům průměrné mzdy v ČR. Průměrný plat ve veřejné sféře loni činil 45.259 korun, meziročně se zvedl o 1,1 procenta.

Nastavení platů souvisí se změnou programového prohlášení vlády. Nesouhlasily s ním vedle opozice školské odbory a další organizace, které se vzdělávání v Česku věnují. K dalším pedagogickým pracovníkům, na které se zákonná garance výše platu mezd vztahovat nebude, patří vychovatelé, asistenti, speciální pedagogové a školní psychologové. Zaručený objem platů bude podle zdůvodnění koaliční úpravy stanovený na danou školu podle vykázaného počtu učitelů i dalších pedagogických pozic. Bude na řediteli školy, jak tento garantovaný objem platů v rámci tarifní a nadtarifní složky platu rozdělí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 1°C

Celá předpověď