Hlavní obsah

Žádám Senát, aby se případem lékaře v Koreji nezabýval, vzkázal jeho advokát

Foto: Klára Sovová

Armádní letoun po příletu do jihokorejského Busanu.

Reklama

aktualizováno •

Případ českého lékaře, který nesmí opustit Jižní Koreu kvůli obvinění z nevhodného chování k místní hygieničce, se dostal na půdu Senátu, kam dnes dorazila i ministryně obrany.

Článek

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyzval, aby vláda pomohla českému lékaři, který nedobrovolně tráví už sedmý týden v Jižní Koreji. Senátoři si ale nakonec odhlasovali, že jeho návrh nejprve probere zahraniční výbor, aby se ujasnilo, jaká forma pomoci je nejvhodnější.

„Chtěl bych varovat, abychom nepáchali dobro, o které si někdo předem neřekl. Měli bychom poskytovat podporu takovým způsobem, o kterou si řeknou,“ argumentoval například senátor Jaroslav Chalupský.

Lékařův advokát Julius Kramarič pak v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že pomoc Senátu vítaná není. „Žádám Senát, aby se nezabýval záležitostí pana doktora, protože k tomu není vůbec příslušný,“ prohlásil Kramarič. „Nemyslím si, že to panu doktorovi pomůže. Spíš je to takový nevhodný politický tlak jednoho státu na jiný, řekněme spřátelený stát na druhém konci světa,“ obává se advokát.

Zároveň upozornil, že řada informací, které v Senátu ve středu zazněly, není pravdivá. „Například že kauce požadovaná tou údajnou poškozenou byla příliš vysoká, není pravda. Ona nikdy žádnou částku neřekla,“ tvrdí advokát.

Ochranu si zaslouží

Právě uhrazení kauce vládou byl původní Čunkův požadavek na vládu. Později dodal, že na tom nelpí, ale chce, aby se případem důstojníka vláda zabývala a využila všech možných prostředků pomoci.

K návrhu usnesení přiložil i svědectví pěti účastníků letu, kteří se lékaře zastali. Tvrdí, že seděli blízko něj a žádného incidentu si nevšimli. Jejich verzi událostí už redakce popsala v článku zde.

Lékař z Ústavu leteckého zdravotnictví Praha čelí vyšetřování kvůli nařčení, že se nevhodně choval k hygieničce při měření teploty na palubě vládního speciálu. Lékař odmítá, že by ji plácl po zadku.

„Jeho situace je teď taková, že byl vyzván právníkem domněle postižené strany, aby zaplatil odškodné. To však bylo tak vysoké, že to odmítl. Možná i proto, že když nic neudělal – z jeho pohledu –, tak proč by platil,“ popsal aktuální stav věci Čunek.

„Nicméně, aby mohl odletět z Koreje a vrátit se až na případný soud, tak by musel složit kauci, na kterou nemá,“ pokračoval senátor a vyzval v té souvislosti senátory, aby vládu přijetím jím navrhovaného usnesení přiměli k pomoci.

„Jestliže se Česká republika staví za své občany, kteří pašují drogy, a pak je převáží k výkonu trestu do vlasti, tak jsem přesvědčen, že lékař, který byl v tu chvíli v činné službě, si ochranu zaslouží,“ prohlásil Čunek. „V tomto ohledu s panem Čunkem souhlasím,“ podotkl Kramarič.

Černochová: Soud bude v červenci

V Senátu se k případu vyjádřila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která ujistila, že resort případ dál bedlivě sleduje, a popsala vývoj v kauze z posledních dnů:

„Prokurátorka se rozhodla nevyčkat na výsledek jednání o smíru a celou věc toho našeho příslušníka Armády ČR předala k řešení soudu, a to podáním obžaloby pro nucené obtěžování,“ uvedla. Soudní líčení by mělo podle ní proběhnout 19. července v Busanu.

Podle ministryně jihokorejští odboráři sepsali petici, v níž žádají přísné potrestání českého vojáka.

„Trošku mi to připomíná odbory v 50. letech, kdy chtěly nejpřísnější potrestání doktorky Milady Horákové a Rudolfa Slánského. Takže já bych byl opatrnější v těch prohlášeních, která někdo zejména na půdě Senátu pronáší,“ komentoval to lékařův advokát.

Ministryně dodala, že nechápe, proč šel vůbec někdo měřit teplotu na palubu vládního vojenského letounu. „Vydala jsem ihned pokyn, že tyto záležitosti by se tam neměly odehrávat, pokud k tomu vysloveně nebude důvod. To, co jsem si zažívala já na letištích, tak nás nechali vystoupit, kontrola proběhla mimo letoun a má to tak být vždycky,“ uvedla Černochová.

Nyní se podle ní připravuje písemná žádost na korejské ministerstvo spravedlnosti, aby byl alespoň zrušen zákaz vycestování.

„Je to náš občan, voják NATO, myslím, že by měl jet domů, a nechť je průchod spravedlnosti, pokud se nějakého skutku dopustil, řešen tak, jak to ve vyspělých demokraciích bývá,“ uzavřela svou řeč ministryně.

Web Lidovky.cz tento týden s odvoláním na dva zdroje obeznámené s případem uvedl, že lékaře čeká soud. Informoval také o Čunkem zmíněné kauci. Podle webu ji Ministerstvo obrany složit odmítlo, může tak ale učinit soukromý dárce.

Lékař s hodností podplukovníka přicestoval do Koreje s delegací ministra dopravy Martina Kupky (ODS) 12. dubna. Server iDNES.cz napsal, že v opilosti plácl přes zadek ženu, která cestujícím v Busanu měřila teplotu. Lékař v rozhovoru pro Seznam Zprávy odmítl, že by ženu obtěžoval, ale i to, že by byl v tu chvíli opilý, jak ministr dopravy naznačoval.

Kauza zadrženého lékaře

Do Singapuru a Jižní Koreje přiletěla na pět dní, od 10. do 14. dubna, podnikatelská delegace ministra dopravy Martina Kupky. Po přistání v jihokorejském Busanu však došlo na palubě letadla k incidentu. Podle deníku MF Dnes se vojenský lékař dopustil nevhodného chování vůči jihokorejské hygieničce, která na palubě letadla kvůli covidu-19 měřila teplotu účastníkům delegace. Lékař však ve vyjádření pro Seznam Zprávy popřel, že by ženu „plácl po zadku“. Zastalo se ho i pět podnikatelů, kteří cestovali s delegací. Nyní je místními úřady prošetřován a nesmí zemi opustit.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření lékařova advokáta.

Reklama

Doporučované