Hlavní obsah

Černochová odmítla povýšit plukovníky. Nechtěla jsem ohrozit vyšetřování, říká

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Reklama

aktualizováno •

Bylo tu podezření z korupčního jednání, vysvětlila ministryně obrany Jana Černochová (ODS), proč v minulosti odmítla jmenovat několik plukovníků. Měla prý informace od Vojenského zpravodajství a nechtěla ohrozit vyšetřování.

Článek

Spory mezi ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou nejsou první moment, který vnesl napětí do vztahu mezi Ministerstvem obrany a velením armády.

Černochová v minulých dnech pro Seznam Zprávy popsala, že za minulého náčelníka generálního štábu Aleše Opaty odmítla povýšit několik plukovníků. Důvodem byly informace od Vojenského zpravodajství, které několik plukovníků dle ministryně podezíralo z korupčního jednání.

Kauza podle ní v uplynulých týdnech skončila, Černochová nechtěla závěry rozebírat. Že by byl někdo z podezřelých obviněný, nezmínila.

Ministryně tedy dohlížela například na výjezdy plukovníků na zahraniční kurzy nebo spolurozhodovala o jejich povyšování nebo přesouvání na jiné pozice. Nyní už vyšetřování skončilo, pravomoci znovu přenechala šéfovi české armády Řehkovi.

„Šlo o celý balík plukovníků, protože v době, kdy byl náčelníkem generálního štábu generál Opata, existovala tu kauza, na kterou mě upozornilo Vojenské zpravodajství. Že je tu podezření z korupčního jednání, týkalo se lidí v plukovnických hodnostech. Já jsem se z jiného referátníku dozvěděla, že dotyční se měli posouvat v hierarchii rezortu na nějaké pozice,“ řekla Černochová Seznam Zprávám.

Podobně mluvila i v rozhovoru, který dnes publikoval server iRozhlas.cz.

Místopředseda výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO) je k případu a způsobu jednání Černochové kritický. „Dočetl jsem se, že paní ministryně měla údajně informace od Vojenského zpravodajství od začátku volebního období, když tam byl pan generál Opata. To je více než 500 dnů, takže 500 dnů Vojenské zpravodajství něco zkoumalo, paní ministryně zasahovala do kompetencí náčelníka generálního štábu a poté Vojenské zpravodajství řekne: ‚Sorry, my jsme zjišťovali a zjistili jsme, že se nic nestalo,“ uvedl opoziční poslanec.

Na vyjádření poslance ANO Černochová ještě dodatečně reagovala. „Kauza skončila minulý týden, kdy jsem se dozvěděla, že to šetření je u konce. Poznatky, které vyplynuly z šetření Vojenského zpravodajství, jsem předala orgánům činným v trestním řízení a NCOZ nakonec případ odložila,“ dodala ministryně.

Seznam Zprávy oslovily s žádostí o reakci bývalého náčelníka generálního štábu Aleše Opatu. Na dotaz zatím nereagoval. Vojenské zpravodajství poslalo jen obecné vyjádření.„Svá zjištění předává Vojenské zpravodajství zákonným adresátům a není možné je blíže komentovat,“ napsal ve vyjádření mluvčí Vojenského zpravodajství Jan Pejšek.

Černochová informaci o vyšetřování nechtěla špičkám armády prozradit, protože šlo o otevřený případ. „V tu chvíli jsem si řekla: ‚Aha, mám tu informaci z Vojenského zpravodajství, kterou jsem podepsala.‘ Že tato jména jsou v červených deskách, zároveň nemohu říct náčelníkovi generálního štábu: ‚Hele, plukovníci jsou vyšetřovaní pro možnou korupci.‘ To nejde,“ uvedla.

Nemohla jsem prozradit

Z toho důvodu odmítla v danou chvíli plukovníky uvést do vyšší pozice. „Dostala bych se do situace, že bych nezabránila tomu, že se daní lidé posunou do pozic, kde budou rozhodovat o věcech, na které poukazovalo Vojenské zpravodajství, že by rozhodovat neměli. V takový moment bych selhala jako kontrola. Proto jsem si pod sebe v tomhle období vzala plukovníky,“ vysvětluje ministryně obrany.

Z jejích slov nevyplývá, že by daný případ měl souvislosti se spory, které propukly s nynějším náčelníkem generálního štábu Řehkou, což vyústilo až v usmiřovací proces s premiérem Petrem Fialou (ODS). Opata z čela armády odešel loni v červnu.

Černochová také řekla, že se s náčelníkem generálního štábu Řehkou dohodla na systému, jak příště postupovat, aby nevyzradila tajné informace.

Článek jsme aktualizovali o vyjádření Vojenského zpravodajství.

Reklama

Doporučované