Domů     Čachtická paní: Šlechtična lačnící po krvi nevinných panen!
Čachtická paní: Šlechtična lačnící po krvi nevinných panen!
30.5.2023

Touží po věčném mládí a pro kapku krve neváhá bez mrknutí oka zabít. V červené tekutině spatřuje spásu a sílu. Služebné a poddané se před ní mají na pozoru. Aby ne, když je jednou z největších ženských vražedkyň, zapsaných dokonce i v Guinessově knize rekordů!

Do dějin se tato na první pohled nevinná žena zapíše inkoustem s příměsí krve. Ačkoli žije v době, kdy světem cloumají války, sama neváhá rozpoutat sérii bestiálních činů. O život má svým vražděním připravit na 650 obětí.

A to jen pro svůj vlastní prospěch a touhu po duševní očistě. Skutečně je však v její moci takové šílenství rozpoutat?

Holčička se špatnými geny

Alžběta Báthoryová (1560–1614) se narodí se zlatou lžičkou v puse do jednoho z nejvlivnějších rodů nejen v Uhrách, ale celé Evropě. Dětství stráví na rozsáhlém rodinném sídle v  Ecsedu, kde se jí dostává potřebného vzdělání.

Hovoří plynně několika jazyky, je zapálenou astronomkou. Už v mládí však může pozorovat u svých příbuzných jisté výstřední chování. Příbuzní jak z otcovy, tak matčiny strany mají sklony k samolibosti, pýše, tyranství nebo sexuální zvrácenosti.

Když je v 15 letech provdána za Františka Nádasdyho (1555–1604), je to jako kdyby přišel svůj k svému. Ani maďarský šlechtic totiž nevyniká zrovna klidnou a radostnou povahou.

Sám má údajně tancovat s mrtvolami svých nepřátel nebo jejich useknuté hlavy jen tak vyhazovat do vzduchu.

Co vše se odehrávalo za zdmi Čachtického hradu? FOTO: LMih / Creative Commons / CC BY-SQA 3.0
Co vše se odehrávalo za zdmi Čachtického hradu? FOTO: LMih / Creative Commons / CC BY-SQA 3.0

Kruté zacházení

Nedlouho po uzavření manželství se u Alžběty začínají projevovat sadistické sklony. Co je v dětství zaseto, v dospělosti žena jen sklízí. Neexistuje nikdo, kdo by ji dokázal zkrotit. Její muž se údajně na některých zvěrstvech sám podílí.

Nebo je minimálně kryje. Drábové na příkaz shora „loví“  mladé dívky, nejčastěji siroty, na práci na hraběnčiných hradech. Když se dívka na léčku nechytí, neváhají ji jednoduše unést. To, že ji čekají hotová muka, zatím vůbec netuší.

Nejvíce dívek má přijít o život v Čachticích a Sarváru. A proč to všechno? Údajně kvůli přímo opojnému pocitu moci, který zde Alžběta cítí! Právě nadřazenost a postavení dávají naplno vyniknout její bezbřehé bestiální fantazii.

Ničivá síla

Báthoryová totiž nebohým dívkám chladnokrevně a bez mrknutí oka vpichuje špendlíky pod nehty nebo přikládá na tělo rozžhavené mince. Těm méně šťastným vytrhává zuby jeden po druhém nebo do jejich těl brutálně kope.

Ničím ojedinělým není ani bičování nebo opalování svíčkami! Ne vždy však její oběti okamžitě zemřou. Některé následkům svých zranění dlouho vzdorují.

Skutečnou sadistickou třešničkou má však být železná dutá panna, opatřená uvnitř bodci, sloužící k odkrvování nebohých dívek. V nashromážděné krvi se má poté hraběnka pravidelně koupat.

Manžel František Nádasdy prý také nebyl právě lidumil. FOTO: Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo
Manžel František Nádasdy prý také nebyl právě lidumil. FOTO: Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo

Zlomyslná našeptávačka

Čím víc obětí má na svědomí, tím víc si uvědomuje, že bez těchto praktik nemůže žít. Krev je pro ni něčím naprosto výjimečným, co ji fascinuje a nekontrolovatelně přitahuje. Mnohdy ji proto neváhá dokonce pít nebo ji jen tak pozorovat!

Ve všem ji podporuje její věrná rádkyně a vyhlášená vědma Darvulie. Údajně to má být právě ona, kdo do hraběnčiny hlavy zasadí touhu po věčné kráse.

Navíc v ní jen podporuje sadistické choutky a sama jí dokonce radí, jak u člověka vyvolat ještě větší utrpení! Někteří ale tvrdí, že hraběnku hned na začátku očaruje a udělá si z ní svoji loutku.

Týrání jako oslava!

Od krutého zacházení ji neodradí ani fakt, že je pětinásobnou matkou. O dvě z dětí však za tragických okolností přijde. Nehne s ní dokonce ani smrt milovaného muže. Mučením oslavuje jakékoli svátky, narozeniny dětí, nebo dokonce svatby!

S nebohými těly si po svém řádění hlavu neláme. Některá skončí zakopána na hřbitově, ostatní jsou jen tak ledabyle ukryta na různých polích či v jámách. Jednou, když se zakopání úplně nevyvede, roztahají místní psi po dvoře různé části těl.

Už tehdy se začíná proslýchat, že hraběnka není úplným vzorem ctnosti a že je nejspíš posedlá ďáblem. Když navíc v roce 1608 na trůn nastupuje Matyáš II. (1557–1619) začínají se nad sadistkou pomalu stahovat mračna. Podezřelá úmrtí a stížnosti se totiž rozhodne důkladně prošetřit.

Ten, který vše překazí

Běsnění oficiálně praskne v roce 1610, kdy hraběnčinu špinavou hru odhalí Juraj Turzo (1567–1616). Hraběnku se rozhodne zkontrolovat ve vánoční čas, kdy si lidé užívají rodinné veselí.

Ve chvíli, kdy vstoupí do Alžbětiných komnat, čeká na něj děsivá podívaná.

„Když naši lidé a služebnictvo vešli do domu, našli tam mrtvou dívku, kromě toho tam seděla další zmlácená žena a další, svázané, které si ta prokletá osoba schovávala pro jinou příležitost,“ svěří se později v dopise své ženě.

Hraběnka je naprosto otřesená a srší vztekem. Než se však rozhoří soudní tahanice, v mučení pokračuje chladnokrevně dál!

Jaký zájem měl na procesu sám Juraj Turzo? FOTO: szoboszlokepeskonyve / Creative Commons / volné dílo
Jaký zájem měl na procesu sám Juraj Turzo? FOTO: szoboszlokepeskonyve / Creative Commons / volné dílo

S pravdou ven

Ostře sledovaný proces začíná v roce 1611 ve Velké Bytči. Zatímco Alžběta se i přes veškeré prosby soudu osobně neúčastní, vypovídají její nejbližší, kteří jsou jí při krutostech vždy při ruce.

Vyslechnuto je na 300 osob a většina z nich svědčí v hraběnčin neprospěch. Služebná Dora vypoví, že „když byla paní nemocná, že nemohla nikoho bít, přitáhla si děvčata k sobě a kusy masa jim zuby vytrhávala z tváří a ramene“.

Pobočník Ficko celou verzi jen doplňuje: „Paní jim dva ukazováky strčila do úst a tak dlouho je roztahovala, dokud se ústa netroztrhla.“ Všichni jsou bez výjimky odsouzeni k trestu smrti. Jen hraběnka vyvázne s doživotním domácím vězením.

Je možné, že je skutečně natolik nemocná, aby se mohla s chladnou hlavou dopouštět takových zvráceností? A proč vlastně nikdo nezakročí? Údajně všechny sužuje strach.

Vypečený komplot?

Po smrti čachtické paní, jak se začne Alžbětě přezdívat, jsou některými historiky postupně předkládány argumenty, snažící se ženu očistit a celý proces označit za vykonstruovaný.

Údajně za vším stojí snaha hraběnku připravit o rozsáhlé rodinné majetky, které mnohým dlouhá léta leží v žaludku. O spiknutí hovoří také samotná Alžběta, jež za strůjce všeho označuje právě nenasytného a mocichtivého Turza.

Další neověřené tvrzení se vztahuje k nalezenému tělu v komnatách. To má totiž patřit exhumované dívce, která zemře tři měsíce před tím, než se Turzo vůbec objeví na scéně. Verzi má údajně podpořit také všudypřítomný mrtvolný zápach.

Zamotaná rovnice

Největší záhadou je dodnes přesný počet obětí! Jediným zdrojem informací jsou totiž výslechy svědků, které jsou podle některých značně nespolehlivé. Údajně mají být svědci mučeni a k výpovědím nuceni násilím.

Všichni do jednoho navíc udávají jiný počet, ačkoli se na vraždění podílejí společně. Jistá Katarína sice vypoví, že jeden ze sloužících objeví v hraběnčině truhle seznam čítající na 650 jmen, při důkladnějším hledání se jej ale nepodaří dohledat.

Podle historiků jde o součet jmen od všech svědků, která během celého procesu padnou. Objevují se také verze, že je Alžběta jen špatnou osobou na špatném místě, což z ní udělá vhodnou oběť.

I přes veškeré domněnky je nevyvratitelným faktem, že je Alžběta ke svým poddaným krutá a neprojevuje vůči nim ani špetku soucitu. Mohou právě proto lidé nakonec svědčit v její neprospěch?

Foto: Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo, LMih / Creative Commons / CC BY-SQA 3.0, szoboszlokepeskonyve / Creative Commons / volné dílo
Související články
Svět zločinu
Pekelný démon Klaus Kinski: Sexuální predátor na výsluní slávy
„Byl to tyran. Sotva si vzpomínám, že bychom někdy seděli společně u stolu,“ říká o svém otci herečka Nastasja Kinská s dodatkem, že kdyby byl naživu, nejraději by ho viděla za mřížemi. Její starší sestra je ale ještě odvážnější: Přizná, že byla obětí  jeho chtíče.   Slavní herci, režiséři, baviči září před nebo za kamerou. […]
Svět zločinu
Čínský Fritzl měl tajnou podzemní mučírnu
Čínský úředník Li Hao vede vcelku poklidný rodinný život s manželkou a osmiměsíčním synem. K zásadnímu obratu dochází ve chvíli, kdy na policejní stanici přijde k smrti vystrašená mladá žena, která tvrdí, že byla dlouhé měsíce vězněna a znásilňována v důmyslné podzemní kobce. Policie odtud nakonec zachraňuje další tři její spoluvězeňkyně. Zbývající dvě ženy jsou nalezeny mrtvé. „Lásko, začnu […]
Svět zločinu
Unesené dívky: Může si pro nás přijít!
Na svobodě je maniak, který ve svém provizorním vězení držel hned dvě dívky, které opakovaně znásilňoval. Jenom díky tomu, že obě mohou občas na procházku, se jim podaří zanechat vzkaz, vedoucí k jejich osvobození.   Teď se ale bojí, aby si pro ně jejich někdejší věznitel nepřišel a něco jim neprovedl.   Jekatěrina a Jelena: […]
Svět zločinu
Slavný moderátor Wallace Souza: Vraždy v zájmu sledovanosti
Každý týden usedají před obrazovku statisíce brazilských diváků, aby sledovaly nejoblíbenější pořad o kriminalitě. Jmenuje se Canal livre a vysílá se už dvacet let. A jeho moderátor, ten ví o zločinu snad všechno. Možná až moc…   Není divu, že moderátor Wallace Souza (1958-2010) je v kriminalistice tak kovaný. Vždyť býval policistou, a kdyby nebyl […]
reklama
svět zločinu
Temné stránky Rolfa Harrise: Oblíbený bavič a jeho zneužití důvěry
Rolf Harris, australský rodák, byl jednou z nejznámějších osobností britské zábavní scény. Jako zpěvák, bavič a malíř získal popularitu díky svým dětským pořadům na BBC, hitům jako „Tie Me Kangaroo Down“ a dokonce vytvořil oficiální portrét královny Alžběty II. pod záštitou Buckinghamského paláce. Za lesklým veřejným obrazem se však skrýval muž s pedofilními sklony, který […]
Simona Monyová: Manželství ukončené šesti ranami nožem
Záchranka má toho dne naspěch. Jede k pobodanému muži a ženě. I když jsou lékaři na místě za několik minut, nedokážou už pacientce pomoci. Její od skla pořezaný muž ještě na zdravotníky křičí: „Na mě se vykašlete, hlavně zachraňte ji!“ Záchranáři nevědí, že mrtvá je slavná spisovatelka dámských knížek, a že v péči mají i jejího […]
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
Je deštivý nedělní večer. Na dveře domu bankovního úředníka Chrise Warda zabuší policisté. „Co se děje?“ vykoukne Ward ze dveří. Není gangster ani podvodník, uniformovaných mužů se nebojí. Ale měl by, protože na něj vzápětí míří zbraň. „Chcete ještě někdy vidět svou rodinu živou? Tak nás teď budete na slovo poslouchat.“  Nasednou do automobilu a […]
Krvelačné zrůdy ze Slovenska: Rigo, Svitek, Slovák
Se svými obětmi nemají slitování. Jejich agrese a úchylky nad nimi získávají moc. Jen bezvládné zkrvavené tělo je dokáže plně uspokojit. Neváhají usmrtit dítě, mladou dívku, ba ani stařenku. Neštítí se ani rozřezání vlastních dětí včetně plodu vytrženého z lůna matky. To jsou slovenská monstra.   Ondrej Rigo: Ponožkový vrah souložil s mrtvými, zatkli ho bez ponožek Je […]
reklama
věda a technika
Modelařina z Petriho misky: Kdy zvládneme poskládat embryo?
Lítý boj o přežití, nelítostný závod, na jehož konci možná čeká nový život. Jedna ze spermií se konečně spojí s vajíčkem. Za 9 měsíců se rozkřičí modrooký novorozený andílek. Zatím má ale budoucí embryo do podoby člověka a dokonce i jakéhokoliv savce pořádně daleko. Stejně, jako novinky z laboratoří. Do jaké fáze již vědci dokážou […]
Miniroboti zrychlí a zkvalitní výrobu piva
Česko je pivní velmocí, o tom není pochyb. Ovšem s výrobou piva je spojeno nejedno úskalí, které může práci sládků zmařit. Čeští vědci proto nyní přišli s takzvanými beerboty – minirobůtky, kteří mají výrobu piva urychlit, a zároveň zabránit tomu, aby při ní bylo znehodnoceno. Jak fungují? Tradici vaření piva přinesli do Českých zemí pravděpodobně Slované během […]
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
Publikoval přes 300 vědeckých prací a dal lidstvu nejslavnější rovnici světa E= mc2. Dodnes patří k největším vědeckým hvězdám, ke zhmotnělé tvůrčí genialitě, protože jeho speciální teorie relativity se vpasovala mezi pilíře moderní fyziky. Před 108 lety přinesl světu její dokonalejší verzi – obecnou teorii relativity.   Teoretický fyzik Albert Einstein (1879–1955) neměl laboratoř, stačil […]
Bakterie, které opraví beton
Říká se jim extrémofilové. Většinou jde o organismy s předponou mikro, ne ale vždy. Někdy se i vyšší formy života dokážou přizpůsobit prostředím, kam se člověk nemůže ani podívat. Schopnost mikroorganismů přežít za velmi nehostinných podmínek se rozhodl využít tým Henka Jonkerse z Delftské technologické univerzity v Nizozemí, aby vytvořili beton, který se sám opravuje. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
nasehvezdy.cz
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
Je to jen pár týdnů,  co se herečka ze seriálu Zlatá labuť Simona Lewandowská (24) objevila poprvé ruku v ruce na veřejnosti s partnerem Goranem Maiellem (24), kterého známe ze seriálu ZOO. Mnozí to
Svatovojtěšské zázraky, často spojované s pramenem čisté vody
enigmaplus.cz
Svatovojtěšské zázraky, často spojované s pramenem čisté vody
V dějinách českých zemí je jen málo míst, která by v naší historii měla podobný význam jako Zelená Hora u Nepomuku, která své jméno dostala na základě svatovojtěšské legendy. Podle této pověsti se tot
Krkonoše slaví návrat losa evropského
21stoleti.cz
Krkonoše slaví návrat losa evropského
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o
Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
panidomu.cz
Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot. Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali. Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
epochalnisvet.cz
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna (1583–1634) patří mezi nejkontroverznější postavy českých dějin. Tento cílevědomý muž celý život dychtí po moci a úspěšně vede války, přestože trpí dnou a pravděpodobně i syfilidou. Skutečně jeho kroky řídila zásadním způsobem astrologie? Valdštejn pochází sice ze starého, avšak nepříliš majetného rodu. Jeho rodina žije na tvrzi v Heřmanicích,
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
iluxus.cz
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
Stejně jako svět haute couture a jeho módní domy i DS Automobiles každoročně představuje své nové kolekce. Jedinečné nabídky jsou výrazem uznávaného know-how, které ztělesňuje hodnoty společnosti DS A
Pikantní hovězí s těstovinami
tisicereceptu.cz
Pikantní hovězí s těstovinami
Připomíná český guláš, ale nenechte se zmást. Guláš připomíná jen zdánlivě. Ingredience 300 g vysokého či nízkého roštence 1 větší cibule 150 ml rajčatového protlaku 2 čerstvé chilli papričky
Emoce, co přinášejí nemoce!
nejsemsama.cz
Emoce, co přinášejí nemoce!
Víte, že za vaše fyzické zdraví je odpovědný hlavně váš stav mysli? Prostřednicvím nemoci totiž volá s větší či menší naléhavostí vaše duše o pomoc. Evropou otřásala epidemie moru, když kněz na cestě za nemocnými potkal Smrt. „Kolik si tentokrát u nás vezmeš lidí?“ ptá se jí a Smrt odpoví, že tisíc. Pak se potkali za rok znovu a
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
historyplus.cz
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
„Vezměte koště a alespoň zameťte, holoto líná,“ napomíná hospodyně zlobivé děti. V celé chalupě se smýčí ostošest. Mlýn na potoce na kraji vsi mele mouku dlouho do noci. Mlynář se svojí chasou sotva zamhouří oči, aby se na všechny dostalo.   Plno práce mají i v nedalekém pivovaru. V neděli se připravuje posvícení. Svatý František,
Zámek Ploskovice: Jak hraběnka zametala stopy
epochanacestach.cz
Zámek Ploskovice: Jak hraběnka zametala stopy
Výjimečná stavba, to je zámek Ploskovice. Založen byl na počátku 18. století hraběnkou Annou Marií Františkou Toskánskou, která osobně dohlížela na stavbu a po jejím dokončení spálila veškeré účty, aby se nikdo nedozvěděl, kolik luxusní sídlo vlastně stálo. Zámek se později stal i letním sídlem císaře Ferdinanda I. Zámek obklopuje osmihektarový park s vodní nádrží a
Zamilovanost s vůní exotiky
skutecnepribehy.cz
Zamilovanost s vůní exotiky
Když jsem byla malá, měli moji rodiče kamarádku, která se vdala za vlivného cizince. To se mi tehdy líbilo. Než jsem dospěla, padla železná opona a můj sen o vlivném cizinci se mohl v klidu rozplynout, už to nebylo třeba. Kdoví ale, jestli by mne to pořád drželo. Nicméně na cizince jsem narazila. Ne na plážového Casanovu v Egyptě.