Hlavní obsah

Praha hledá nejlepší návrh na dokončení Vítězného náměstí. Do výsledku může promluvit i veřejnost

Praha představila pětici finálních návrhů na dostavbu Vítězného náměstí v Dejvicích. Vítěze mezi nimi chce najít formou soutěžního workshopu se všemi architektonickými týmy. Na tom, jak tato významná část šestého pražského obvodu bude nakonec vypadat, se může podílet i veřejnost prostřednictvím svých připomínek podaných do 11. června.

Foto: ONplan

Soutěžní návrhy na dostavbu pražského Vítězného náměstí

Článek

Je jen málo lidí, kteří by nerozpoznali pražské Vítězné náměstí hned na první pohled, zejména pak na snímku pořízeném z výšky. Jeho kruhový tvar, díky němuž získalo přiléhavou přezdívku „Kulaťák“ nelze zaměnit snad s ničím. Urbanistický koncept, podle kterého byly vystavěny Dejvice, navrhl Antonín Engel již před sto lety. Překvapivě, severozápadní část Vítězného náměstí označovaná jako tzv. 4. kvadrant, zůstala dodnes bez zástavby.

V budoucnu tam má proto vzniknout multifunkční objekt s byty, kancelářemi, obchody, službami i restauracemi. Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) chce v této části náměstí rovněž postavit novou budovu. Kromě učeben a zázemí pro studenty v ní mají vzniknout i prostory pro veřejnost či minipivovar. V plánu je taktéž vybudování nového kulturního centra Prahy 6 o ploše až 3000 m se dvěma sály. Kulturní centrum má nabídnout prostory pro koncerty, výstavy, divadelní představení, ale i společenské a komunitní akce místních obyvatel.

Novou podobu severozápadní části Vítězného náměstí má na základě dohody hlavního města Prahy a investora, jímž je firma Fourth Quadrant tvořená společnostmi Penta Real Estate, Sekyra Group a Kaprain, určit mezinárodní architektonická soutěž, která se v těchto dnech blíží do finále. Na jejím pořádání se podílí i již zmíněná VŠCHT, městská část Praha 6 a pražský Institut plánování a rozvoje (IPR Praha). Organizátorem soutěže je pak plánovací kancelář ONplan.

Z původních 44 přihlášených děl postoupily do finálního klání návrhy těchto pěti týmů:

  • MVRDV z Nizozemska
  • česko-německé konsorcium Pavel Hnilička Architects+Planners a Baumschlager Eberle Architects
  • nizozemské a české studio Benthem Crouwel InternationalOpočenský Valouch Architekti
  • česká kancelář A69 – architekti
  • česko-nizozemské uskupení Cityförster a Studio Perspektiv.

Veřejnost se může zapojit

Všechny návrhy si mohou zájemci prohlédnout buď na webu soutěže, anebo na výstavě, umístěné přímo v prostoru 4. kvadrantu Vítězného náměstí. Tam budou až do konce června. Do neděle 11. června pak mohou lidé na webu soutěže psát své připomínky k jednotlivým návrhům. Všechny komentáře organizátor shrne ve zprávě a poskytne mezinárodní porotě před jejím závěrečným jednáním, na kterém vybere vítěze.

Soutěž probíhá formou takzvaného soutěžního workshopu, který je neanonymní. Porota díky tomu může vést se soutěžícími přímý dialog. Do procesu rozhodování jsou navíc zapojeni i experti z oblasti dopravy a udržitelné mobility, památkové péče či modrozelené infrastruktury, kteří posuzují soutěžní návrhy z odborného hlediska. Vítěz architektonické soutěže na dostavbu Vítězného náměstí bude znám v září 2023.

Anketa

Který z návrhů se vám líbí nejvíce?
Návrh studia MVRDV
63 %
Návrh týmu Pavel Hnilička Architects+Planners a Baumschlager Eberle Architects
14,1 %
Návrh týmu Benthem Crouwel International a Opočenský Valouch Architekti
3,1 %
Návrh studia A69 – architekti
11,7 %
Návrh týmu Cityförster a Studio Perspektiv
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 384 čtenářů.

Na soutoku Vltavy a Berounky vznikne příměstský park, který bude 13krát větší než Stromovka

Tipy a trendy

Studenti navrhli nový typ přístřešku na železniční zastávky. Železnice je hodlá skutečně používat

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám