Nutriční terapeutka radí: Co čekat od první návštěvy u nutričního poradce

Znáte to? Potřebujete vyřešit ne zcela vhodný styl stravování nebo potřebujete poladit svou postavu, ale vlastně nevíte, jak začít? Jak velké porce jsou pro vás vhodné nebo co vaše tělo potřebuje za živiny? 

Nebo už je to váš několikátý pokus a víte, že s něčí pomocí by to možná šlo lépe. S tím vším vám může poradit kvalitní nutriční terapeut, výživový poradce/specialista nebo nutriční specialista.

Každý přece ví nejlépe, jak má jíst. Nebo ne?

Možná vás v první fázi napadne, proč by se měl jít člověk radit k někomu jinému s něčím tak přirozeným, jako je otázka toho, co jíst a co pít. Vždyť je to naše základní potřeba, to by měl každý člověk vědět sám nejlépe. Ano, souhlasím.

Jenže mnoho lidí zapomnělo nebo vlastně ani neví, co je naší přirozeností ve stravování. Spoustu lidí tápe v tom, jestli jíst maso, nebo nejíst maso. Jestli jíst 2× denně nebo 5× denně. Mnoho lidí nepozná kvalitní surovinu. 

Další časté chyby ve stravování a hubnutí

Hodně lidí jí průmyslově zpracovanou stravu, na kterou naše tělo absolutně není stavěné. Mnoho lidí se snaží už po několikáté zhubnout, ale neúspěšně. Někteří lidé už jedí kvalitně, ale málo/hodně, a tak se stejně necítí dobře. Jsou mezi námi lidé, kteří mají zdravotní obtíže a vhodná forma stravování by jim prospěla, jenže neví, o jaký léčebný charakter stravy se jedná. A tak dále.

V čem může být kvalitní nutriční terapeut/poradce nápomocný?

Zkušený a zapálený poradce ve stravování by si vás měl dostatečně vyzpovídat a dle toho vám individuálně poradit. Měl by vás nasměrovat ve správném výběru potravin. Měl by vám pomoct rozeznat kvalitní potraviny. Upozornit na to, co ve stravě eliminovat. Zorientovat vás, jaké porce jsou pro vás vhodné nebo na co se ve stravě zaměřit (kolik kilokalorií, bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny a dalších živin přijímat ve vašem konkrétním případě). Také můžete společně vyřešit otázky jako: kolikrát denně jíst, jaký styl stravování by byl pro vás vhodný, jakou pohybovou aktivitu a v jaké formě zvolit. Co a kolik pít.

Stane se také vaším koučem

Stejně tak pro vás může být kvalitní výživový poradce i koučem v oblasti stravování a může vám pomoct odhalit různé vzorce ve stravování. Třeba proč se v otázce jídla chováte tak, jak se chováte. Nebo vám může pomoci hledat tu správnou motivaci. Může vám nabídnout recepty nebo tipy, jak si zjednodušit nákupy, vaření apod.

I měření je důležité

V neposlední řadě by měl být schopen vám nabídnout i měření tělesného složení (jaké je zastoupení vašeho tělesného tuku a aktivní hmoty), proměřit vaše tělesné obvody a nabídnout i jiné testovací metody pro nejvhodnější určení toho, co jíst. 

měření tělesného složení
Měření poskytne cenné vstupní údaje a odborník podle něj stanoví další postup.

Nutriční terapeut pomůže i v nemoci

Nutriční terapeut vám pak může pomoci se stravováním, pokud máte i nějakou zdravotní situaci k řešení (celiakii, diabetes, trávicí obtíže, kožní problémy, autoimunitní onemocnění, zvýšenou hladinu cholesterolu, kyseliny močové v krvi a další).

Koho si vybrat?

Pokud chcete dobře poradit v otázce stravování, pak je nutné hledat někoho, kdo prvoplánově není „prodejcem produktů“. Mnoho lidí zavrhlo služby nutričních poradců pro špatnou zkušenost.

Je mezi námi totiž stále velmi mnoho prodejců produktů na hubnutí nebo výživových doplňků, pro které je zásadní prodat produkt (hubnoucí koktejly, ketodiety, výživové doplňky, čaje na hubnutí, sportovní suplementy atd). 

Tam chápu mnoho zklamaných lidí, kteří se chtěli dozvědět něco o vhodné formě stravování (nebo jak zhubnout) a odnesli si tašku produktů. To protože uvěřili, že jim to už pomůže natrvalo vyřešit jejich problém. 

Pokud se vám nedaří zhubnout nebo máte nevhodné chování ve stravování, žádný produkt není tak zázračný, aby vám pomohl natrvalo. Vše musíte změnit ve své hlavě a pak ve svém chování ve stravování.

Doporučuji si vyhledat reference nebo se zeptat na zkušenosti jiných lidí s daným poradcem. Pokud má webové stránky, Instagram, FB stránku a jiné profily, dobře si je projít a navnímat styl práce a vaše sympatie, jestli vám už takto na první dojem poradce „sedí“.

Jaký je rozdíl mezi těmi všemi „poradci“ a „terapeuty“?

Pro základní orientaci, pro koho se rozhodnout, vás upozorním i na základní rozdíly mezi jednotlivými „výživovými poradci“.

Výživový poradce, výživový specialista, poradce pro výživu

Tento člověk je poradce v oblasti výživy, který poskytuje poradenství a doporučení týkající se stravování a životního stylu. Je zaměřen na prevenci, podporu zdravého životního stylu a jiné oblasti ve stravování a formování postavy. Obvykle jsou absolventy kurzů „poradce pro výživu“.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Jak správně vybrat výživového poradce

Nutriční terapeut

Nutriční terapeut je specialistou na výživu, který má oblast výživy vystudovanou na vyšší odborné nebo vysoké škole. Mají hlubší znalosti a dovednosti v oblasti léčby a řešení i zdravotních problémů prostřednictvím stravy. Nutriční terapeuti pracují i s lidmi, kteří mají specifické zdravotní podmínky, jako jsou diabetici, lidé s celiakií, trávicími obtížemi nebo metabolickými poruchami. Zaměřují se na využití stravy jako prostředek na cestě ke zdraví.

Stejně jako poradce pro výživu směřuje lidi k vhodné formě stravování, formování postavy a zdravému životním stylu. Někteří mají přesah i do psychologie, koučování nebo do nějaké další specializace (např. dětský nutriční terapeut apod.) 

Výhoda nutričního terapeuta je i ta, že vám dokáže poradit v situaci, kdy se vám nakumulovalo více faktorů najednou, které je nutné zohlednit. 

Například: chcete zhubnout, zároveň máte vysoký cholesterol v krvi a máte laktózovou intoleranci atd. Zkrátka zná souvislosti a dokáže zohlednit všechny okolnosti, se kterými je nutno počítat.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Nutriční terapeut a specialista poradí s hubnutím i zdravým jídelníčkem: Jak si správně vybrat?

Nutriční specialista

Nutriční specialista je název navazujícího magisterského studijního oboru na Lékařské fakultě UK. Nutriční terapeuti, kteří jej absolvují, získávají tuto specializaci.

Nutricionista

Nutricionista je pak lékař, který absolvoval specifický kurz a získal licenci České lékařské komory v oboru Umělá výživa a metabolická péče.

Jak probíhají konzultace s nutričními poradci?

První návštěva u nutričního terapeuta/poradce obvykle začíná rozhovorem, během kterého vám poradce pokládá různé otázky týkající se vašeho zdraví, stravovacích návyků, životního stylu a cílů, kterých chcete dosáhnout. Tyto informace mu pomohou pochopit vaše potřeby a přizpůsobit jídelníček/plán stravování a životního stylu podle nich.

Terapeut/poradce se může ptát na vaše stravovací zvyklosti, alergie, intolerance, existující zdravotní potíže nebo omezení a také na váš současný stravovací režim. Dále se může zajímat o vaši fyzickou aktivitu, spánek a stresové faktory, které mohou ovlivnit vaše zdraví.

Po rozhovoru může následovat měření somatometrických údajů, jako je vážení, měření tělesného tuku a aktivní tělesné hmoty (svalů, vody…). Obvyklé je i měření tělesných obvodů a jiné. To pomáhá poradci získat objektivní přehled o vašem stavu.

návštěva nutričního poradce
Nelekněte se, když vás specialista změří metrem. I ten poskytuje důležité údaje o vašem těle.

Vyhodnocení

Poté poradce vyhodnotí všechny tyto informace a vytvoří vám individuální jídelníček/plán stravování a životního stylu. Ten obvykle zahrnuje doporučení týkající se potravin a jejich kombinací, kalorického příjmu, rozložení jídel, pitného režimu, vitaminů a minerálů a případně i doporučení ohledně cvičení a dalších změn v životním stylu. 

Nebo vás poradce nasměruje jiným způsobem (vysvětlí principy ve stravování, využije aplikace na sledování stravování apod.). Nutriční poradce by vás měl i vzdělávat a poskytovat informace o zdravém stravování a vysvětlit význam různých živin pro vaše tělo.

Další setkání 

U mnoha poradců jsou obvyklá i další setkání/konzultace, které slouží pro průběžné konzultace o vašich pokrocích, odlaďování potřebností nebo zodpovídání dotazů. Vhodná je i korekce vzorců chování ve stravování (abyste se příště vyhnuli stejnému modelu chování ve stravování, které je pro vás neprospěšné).

Je důležité mít na paměti, že každý nutriční poradce a nutriční terapeut může mít trochu jiný přístup a metody práce se mohou lišit. V dnešní době můžete využít i online služby těchto poradců – videohovory, online jídelníčky atp. Avšak hlavním cílem konzultací je získat co nejúplnější informace o vašich potřebách, aby vás poradce mohl dobře zorientovat a nasměrovat, ať už osobně nebo formou online.

Jak je to s úhradou za tyto služby?

Většina těchto služeb soukromých nutričních poradců či terapeutů si klienti platí sami dle ceníku poradců. Nutriční péče hrazená zdravotní pojišťovnou pak probíhá obvykle v nemocnicích, kde úkony u nutričních terapeutů či lékařů nutricionistů si pacienti sami nehradí.

Tady bych upozornila na to, že někteří nutriční terapeuti v ambulancích nemusí mít na pacienta tolik prostoru, protože mají obvykle méně času, než je to u nutričních terapeutů v soukromých zařízeních. Ti si nechávají na svého klienta obvykle v průměru 30 až 120 minut dle potřeby a domluvy.

Závěr: Nebýt na to sám

Závěrem mě napadá vám předat můj pohled na to, v čem spatřuji největší hodnotu kvalitního nutričního terapeuta/poradce. U většiny mých klientů je to o tom, že na cestě za splněním svého přání nechtějí být sami. 

  • Že si rádi o tom s někým popovídají. S někým, kdo jim nabídne jiný úhel pohledu, zkušenost v dané oblasti nebo jen slova podpory a pochopení ve chvílích, kdy to zrovna není pro klienta jednoduché. 
  • Říká se, že sdílená radost je dvojnásobná radost a sdílená starost je poloviční starost. A přesně tak je to i v tomto případě. Když se vám v oblasti stravování/životního stylu/formování postavy daří, máte s kým nad tím pořádně zajásat.
  • A ve fázích, kdy je to těžké nebo se vám nedaří, máte někoho, kdo vás podpoří, pomůže vás dál směrovat a znovu se „rozletět“ za svou vizí.
reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Martina Rusňáková Korejčková

Martina Rusňáková Korejčková

Nechte si ode mne sestavit jídelníček na míru z pohodlí vašeho domova. Více informací.

Jsem nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe: pomocí konzultací stravování, jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené a celkového poradenství v životním stylu. V samotném srdci Plzně vedu svoji výživovou poradnu již řadu let. Také s radostí píšu články o stravování a přednáším na témata z oblasti životního stylu a zdraví.