U legalizace konopí čekáme na Německo, říká ministr Válek

15
1074
konopi
Zatímco pozice předsedy České pirátské strany Ivana Bartoše [vzadu na fotografii] a jeho strany je v otázce legalizace konopí v Česku jasná, pozice ministra zdravotnictví Vlastimila Válka zůstává záhadou. A to přesto, že vláda Petra Fialy již schválila plán, který s legalizací konopí počítá. / Foto: MZ ČR

I když národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil aktivně dlouhodobě prosazuje legalizaci konopí v Česku, podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] to na schválení potřebné normy od ledna 2024 zatím nevypadá.

K veřejně prezentovaným návrhům na zavedení regulovaného trhu s konopím v Česku ideálně s platností od ledna 2024 ze strany národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila ministr zdravotnictví Vlastimil Válek pro ZdraveZpravy.cz uvedl, že nic neví o tom, že “něco takového v zákoně má být”.

„Já nemám takové informace, že něco takového v zákoně má být. A já bych fakt nerad spekuloval,“ odpověděl Válek na otázku, jaký postoj zaujímá jako ministr zdravotnictví k Vobořilem navrhovanému rozvolnění trhu s konopím v Česku.

Konopí stojí za 30 procenty závislostí v EU, tvrdí OSN

Letos v dubnu vláda Petra Fialy [ODS] ale už přijala Akční plán politiky v oblasti závislostí 2023-2025. V něm národní protidrogový koordinátor detailně popisuje přínosy a výhody zavedení regulovaného trhu s konopím v České republice. Dokonce v něm i vyčísluje daňové výnosy do státní kasy z prodeje licencí pro pěstitele a výrobce konopných výrobků. A od běžných spotřebitelů, kteří si je budou ve speciálních obchodech kupovat. Státu přitom slibuje jen na výnosu z daní minimálně dvě miliardy korun ročně.

Česko čeká až co Německo

Ministr Válek se ale i přesto ohledně reálného schválení normy, která by u nás rozvolnila trh s konopím obsahujícím vysoké množství psychoaktivní látky THC již od ledna příštího roku, vyjádřil. Řekl, že v tomto čeká na kolegy z Německa, kteří se o podobný krok také pokoušejí. Ti se ovšem obávají toho, jak by legalizaci konopí v Německu přijala Evropská komise [EK] a ostatní členské státy EU, které konopí naopak potírají. Ve hře jsou dopady na celounijní legální i nelegální obchod a trh s konopím. Právě to spolu i s dalšími otázkami Němci řeší se zástupci EK.

„Já čekám na kolegy z Německa, kteří se o něco podobného pokoušejí. A zatím nejsou ve fázi, a slíbili nám, že nám draft toho zákona, ke kterému se musí samozřejmě kladně vyjádřit EK, protože to bude určitý průlom do toho, co je v Evropě, že nám ukáží,“ vysvětlil pro ZdraveZpravy.cz ministr Válek.

Boj o jointa: Německo dál tlačí na legalizaci marihuany

Rovněž dodal, že podle jemu známých informací ale nemají němečtí sousedé materiál pro Evropskou komisi připravený.

„A nevím o tom, že by měl něco hotového pan protidrogový koordinátor,“ dodal ministr.

Národní koordinátor Vobořil před několika dny ale potvrdil, že již oslovil právníky pro případ, že by legalizaci konopí v Česku napadli odpůrci u Evropského soudu. Jindřich Vobořil je i výkonným místopředsedou Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a ředitelem Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády České republiky.

Schválení zákona pro legalizaci konopí

I přes nedostatek informací Vlastimil Válek platnost takového zákona od příštího roku zcela nevyloučil. Vše podle něj bude záležet na politické náklonosti k zavedení takového razantního kroku do praxe. A jednoznačná shoda na něm v pětikoalici rozhodně nepanuje. Výhrady k legalizaci konopí mají především zástupci KDU-ČSL.

Jsou tu ale i “technické nedostatky”. Jak pro ZdraveZpravy.cz rovněž potvrdil ministr Válek, nemá v tuto chvíli žádné informace o tom, že by měl Jindřich Vobořil zákon o legalizaci konopí v Česku napsaný.

„Do připomínkového řízení zatím nic nešlo,“ řekl ministr.

Schyluje se k legalizaci konopí? Výnos daně mají být 2 mld. Kč

Pokud by ovšem materiál napsaný měl. A například ho v příštím týdnu odeslal do vnitřního připomínkového řízení, pak mají poslanci a senátoři podle něj na jeho schválení zhruba sedm měsíců. Pokud se tedy bavíme o jeho platnosti od ledna 2024, řekl Válek. Schválení zákona by podle jeho slov ale i tak podmiňovalo prosazení jeho projednání ve zkráceném řízení v dolní komoře Parlamentu.

„Pokud by v rámci zkráceného připomínkového řízení se to projednalo a Sněmovna by rozhodla, že je to vyšší priorita než některé další zákony, pak si dovedu představit, že to může být do listopadu projednáno v Poslanecké sněmovně,“ řekl Válek.

I když se hovoří o legalizaci trhu s konopím, o legalizaci nejde

Pak by následovalo schvalování zákona v Senátu. Senátoři by opět museli upřednostnit jeho projednání přednostně před ostatními zákony.

„Je to tedy poměrně obrovská práce a politické nasazení. Pan protidrogový koordinátor je v tomto směru velmi aktivní,“ uznal iniciativu Jindřicha Vobořila v oblasti prosazování regulované legalizace konopí v Česku ministr Vlastimil Válek. Jaký má názor na takzvanou legalizaci konopí z hlediska zdravotních a dalších rizik však neuvedl.

Veronika Táchová

15 KOMENTÁŘE

  1. […] spoke about how the city now has more marijuana retailers than liquor stores. / INTERNATIONAL The Czech Republic’s health minister said his country is waiting for Germany to move first on marijuana legalization […]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here