Domů     Královny těstovin: Odkud se vzaly špagety?
Královny těstovin: Odkud se vzaly špagety?
31.5.2023

Mouka, sůl, voda a někdy i vejce. To je vše, co nám stačí na jejich výrobu. Větší věda nastane, až se octnou na talíři. Že je správné jíst špagety vidličkou a lžící? Italové by pozdvihli obočí – k čemu ta lžíce? Však je Itálie kolébkou těstovin… Anebo ne?

Červené cihlové budovy, krásné věže, okouzlující historické centrum Piazza Maggiore. To je italská Boloňa. Co jiného si tu dát k obědu, než boloňské špagety? Jenže ouha.

Slavná boloňská omáčka se jí všude možně, milují ji ostatní evropské státy, Američané, Australané a domůžete se jí dokonce v některých místech Oceánie… Ale v Itálii budete mít s objednávkou problém.

Dát si ale můžete tradiční tagliatelle al ragù, podobně, jako klasické lasagne – často také nabízené s touto omáčkou.

Kolébka těstovin? Itálie to není…

Odkud vlastně pocházejí těstoviny? Odpověď se zdá být jasná. Který jiný kus světa by měl být jejich kolébkou, než právě Itálie? Jenže ani tohle neplatí.

Vedle filozofie, demokracie, historiografie, matematických principů a olympiády vděčíme starověkému Řecku i za těstoviny. Právě tady se sušilo na slunci první těsto, které se poté trhalo a vařilo.

O těstovinách a jejich přípravě se můžeme dočíst již v Apiciově knize, unikátní starověké římské kuchařce zkompilované pravděpodobně ve 4. století. I díky ní víme, že Římané převezmou od Starých Řeků gastronomické otěže. Už těstoviny netrhají, ale krájí.

A pokud bychom za těstoviny uznali i listy těsta určené ke smažení, víme o nich už od římského básníka Quinta Horatia Flaccuse (65–8 př. n. l.).

Dlouhé černé vlasy jí padají pod pás, jemnými prsty vyrábí předlouhé těstoviny. Slavný kupec a cestovatel Marco Polo (1254–1324) se od toho výjevu nemůže odtrhnout – a rozhodne se, že tyhle neskutečně dlouhé nudličky musí dovézt do Evropy.

Na ten pohled nezapomene, ani když se po 17leté službě u Kublaj-chána (1215–1294) sídlícího v Pekingu v roce 1295 konečně vrátí do Benátek. Proslýchá se (a dočtete se to i v některých knihách), že je to právě on, kdo Itálii představí špagety.

Komu vděčíme za
Komu vděčíme za „import“ špaget? Foto: Pixabay

Je to jen hoax?

První informace o těstovinách v Itálii skutečně pocházejí ze 13. až 14. století. Znamenalo by to, že těstoviny pocházejí z Číny? Rýžová velmoc totiž nudle zná – roku 2006 dojde k objevu 4000 let starého osídlení nedaleko hranic s Tibetem.

A pokrm v misce schovaný jako starověký vzkaz pod třemi metry zeminy přepisuje dějiny. „S Polem špagety ale nepřicestovaly.

Tahle teze je nová – rozšířila se až ve 30. a 40. letech,“ vyvrací teorii uznávaná anglická spisovatelka kuchařek a kulinářská historička Jane Grigsonová (1928–1990).

Za „polovskými těstovinami“ stojí magazín Macaroni Journal vydávaný Asociací potravinářského průmyslu, který je chce propagovat v USA.

Těstoviny se dostávají do každodenního jídelníčku a přečíst si o nich můžeme i v souboru sta novel o lásce Dekameronu Giovanniho Boccaccia (1313–1375).

Skvěle se skladují a rychle připravují, a tak se podílejí dokonce i na objevných plavbách do Nového světa a dalších Evropany neprobádaných cípů naší planety. Italové si naplno zamilují těstoviny až v 17. století a udělají z nich národní pokrm.

Vzniká tu světově první továrna na jejich výrobu. A jak si vedou těstoviny u nás?

Roku 1884 se narodí budoucí československý prezident Edvard Beneš (1884–1948), v Brně je zahájen provoz parní tramvaje a v Boršově nad Vltavou je založen závod bratří Zátků – první česká továrna na těstoviny.

Vyznat se v těstovinách je vyšší dívčí. Foto: Pixabay
Vyznat se v těstovinách je vyšší dívčí. Foto: Pixabay

Věčné hádky o jména

Vyznat se v těstovinách je dnes vyšší dívčí. Hádáte se někdy, jak se nějaké neobvyklé těstovině řekne? Často mají pravdu všechny strany. Vždyť je dnes uznáváno na 310 forem s více jak 1300 pojmenováními!

Například středně velké semolinové těstoviny připomínající mušli, cavatelli, mají 28 pojmenování. Nejjednodušší to mají špagety. Jejich název je značně nadnárodní. To s jejich blízkými příbuznými, makaróny, je to už horší.

Jde v podstatě o dutou špagetu, ale pokud si je objednáte v USA, dostanete obyčejná kolínka.

A kde se tedy vzaly špagety? Jejich kořeny musíme hledat na Sicílii ve 12. století. Nudle sem možná dopraví severoafričtí Berbeři, kteří největší ostrov Středozemního moře dobudou. Těstoviny se tu ztenčí a místní je protáhnou do nevídané délky.

A protože je k Itálii Sicílie připojena až v roce 1860, můžeme směle říct, že ať se už na Sicílii vzali nudle odkudkoliv, s největší pravděpodobností se zrodí špagety právě zde. Dnešní 30centimetrové a zhruba 2 milimetry tlusté špagety by jim byly k smíchu.

Původní špagety se totiž natáhly přes celý stůl a výjimkou nebyly ani delší kousky.

Skoro jako moutouzek! Foto: Pixabay
Skoro jako moutouzek! Foto: Pixabay

Pohankové vzkříšení

Provázek nebo motouzek. Tak bychom mohli říkat špagetám v češtině. Výraz spaghetti je totiž množným číslem italského spaghetto, zdrobněliny slova spago, což v překladu znamená právě šňůra nebo motouz.

Většina špaget je z bílé pšeničné mouky, Italové dávají přednost semolině, což je krupice umletá z tvrdozrnné pšenice. V semolinových těstovinách najdete vitamíny, ale také železo, draslík, vápník a zinek. Oproti klasickým těstovinám i lépe zasytí.

Na výsluní se vrací také před staletími oblíbené pohankové těstoviny. Na čas upadnou pod jeviště gastronomických dějin, aby je trend zdravé výživy a velký počet bezlepkářů zase úspěšně vzkřísil. Poobědvat můžete ale i kukuřičné, rýžové nebo cizrnové špagety.

Těstoviny v průměru obsahují 31 procent sacharidů (z většiny škrob) a 6 procent bílkovin, maličko manganu a naprosté minimum tuku.

Pokud si chcete vyrobit domácí špagety, pravděpodobně nemusíte ani utíkat na nákup – recepty se různí, na některé si vystačíte i bez vajíčka. Vaječné jsou ovšem chutnější.

Z jednoho žloutku, 90 gramů hrubé mouky a špetky soli vyválejte maximálně 2 milimetry tlusté těsto. Nechte uschnout a poté nakrájejte strojkem nebo nožem. Pokud máte silnější špagety, jde o spaghettoni, pokud tenoučké, tak o capellini. Dobrou chuť.

Foto: Pixabay
Související články
Lifestyle
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
Lifestyle
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
Mnoho světových značek si své výrobní postupy přísně střeží. Nejinak je tomu rovněž i v případě slavné, věhlasné Becherovky Original. Říká se, že její výrobní recepturu prý vždy znají pouze dva zaměstnanci. Ti v přesném poměru míchají směs přibližně dvaceti různých bylin a koření. Celkově se její přímou výrobou údajně zabývá jen dvacet lidí, i […]
Lifestyle
Fenomén jménem televize: Když se spojily film a rádio…
Televizi zná asi každý z nás. Však v dnešní době sledováním televize tráví svůj volný čas na 40 % Čechů a v průměru u ní stráví kolem čtyř hodin denně! Jaké ale byly její začátky? Kde se vzala a kam směřuje? A jaká jsou televizní nej? Pojďme se společně podívat na jeden z nejrozšířenějších fenoménu dnešní doby. Prvotním nápadem […]
Lifestyle
Jak se rychle najíst? Kdy se konzervy a pytlíkové polévky staly levnou náhradou čerstvé stravy?
Vždycky není možné konzumovat čerstvou stravu, Někdy je prostě příliš velký spěch a musíte slupnout něco rychlého, nebo zkrátka není na vaření čas nebo chuť. V takovou chvíli přicházejí na řadu alternativy – instantní jídla nebo konzervy. Kde se vzaly?   Za prvními konzervami s jídlem stál Napoleon I. Bonaparte. Budoucí francouzský císař Napoleon I. Bonaparte (1769–1821) […]
reklama
svět zločinu
Vrah Martin Vlasák: Popravil dva lidi kvůli pár tisícovkám
Řidiči taxi je nezvykle horko. Zákazník, kterého veze, mu nahání husí kůži. Než se podívá do zpětného zrcátka, proletí mu hlavou projektil. Na místě umírá, vrah bere jeho vůz a jede za další obětí.  Za dvojnásobnou chladnokrevnou vraždu si Martin Vlasák od soudu odnese doživotní trest. Dodnes sedí ve věznici na Mírově. Patří mezi skoro […]
Gerald Murphy: Sexuální predátor uteče policii a vraždí!
Policisté vtrhnou do domu, kde je omámí štiplavý zápach. Mají pocit, že s případem budou rychle hotoví. Jenže je překvapí pachatel, který v ložnici stojí nad mrtvým dítětem s puškou v ruce a vyhrožuje, že dvě další vedle něj čeká stejný osud. Trvá to dlouhých 37 hodin, pak se ozve osudová rána… Je to přesně […]
Kalifornský podnikatel Christopher Maffei: Snažil se pohnout nebem i zemí
Luxusní jachta vyplouvá z přístaviště, zanechá za sebou slavný most Golden Gate a vydává se na širé moře. Na první pohled to vypadá, že otec se dvěma malými dětmi na palubě si užívají krásný rodinný výlet. Zanedlouho se ale nebe začne hemžit pátracími letouny a moře kolem zaplní hlídkové čluny policie. Čtyřicetiletý kalifornský podnikatel Christopher […]
Před pedofilními bestiemi se dítě neschová
Nejsme před nimi v bezpečí v třešňovém sadu, na ulici za bílého dne ani na nemocničním lůžku. Pedofilové jsou nevyzpytatelní, třebaže mají nízké IQ jako Zdeněk Moré nebo pět tříd základní školy jako Vojtěch Běloch. Spravedlnost si s nimi naštěstí ví většinou rady. Kdo není popraven, dostává dlouholetý trest a ještě nařízenou léčbu v ústavu. […]
reklama
lifestyle
5x nejstarší jídla světa: Ládovali se prdelačkou už bojovníci starověké Sparty?
Banda mužů usedne po tvrdé práci k ohni. Z torny vytáhnou chleba. Je starý – a tvrdý tak, že se ani nedá užvýkat. Nevadí! Proto je tu acquacotta. A bude to právě tento pokrm, kterému vděčíme za pohádkovou sekerkovou polévku.     Pekelně ostrá kaše harrisa Na pultech obchodů můžete někdy vidět harissu či harísu […]
3x bourání v matičce Praze: Nepomohou ani protesty
Má kapacitu přes 2000 míst. Jde o největší synagogu v Praze a jednu z největších na světě. Řeč je o Vinohradském templu, postaveném v novorenesančním slohu s maurskými prvky. 14. února 1945 bohužel dostane zásah při spojeneckém bombardování.   Nacisté blokují jeho hašení, i tak by ale mohl být ještě opraven. Přesto je, přes protesty […]
Tamales: Lahůdka stará přes 10 000 let
Kukuřičnou mouku uvaříte v pořádně osoleném kuřecím vývaru, do kterého přisypete anýz. Přidáte lžíci vepřového sádla a za chvíli máte hotové základní těsto. A teď už je to na vás.   Jste přesvědčení masoteriáni? Pak přidejte kuřecí, vepřové, hovězí nebo rovnou od každého kus. Chuť zvýrazněte chilli papričkami, případně dodejte zeleninu, měkký sýr a olivy. […]
Chutná pečeně, pestrá strava a placky jako fast food jsou známé už v pravěku a starověku
Máte pocit, že pravěcí a starověcí lidé to v kuchyni moc neuměli? Mýlíte se. Už tenkrát se řadili k labužníkům, kteří si dovedli vyrobit zajímavé a chutné pokrmy. Kulinářské tradice se rodily už tenkrát. Středoevropani a nejenom oni už v pravěkých dobách uměli připravit chutné jídlo pro své hladové žaludky. Vlastně prazáklad dnešní kuchyně si neseme od té […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
21stoleti.cz
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
historyplus.cz
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
Znavený mnich se opile olízne. Trochu přebral, jenže tahle várka piva se opravdu povedla. Tíží ho výčitky svědomí, na paměti má varovná slova biskupa. Zítra ale všechno dožene. Modlitbám se bude věnovat s ještě větší intenzitou než jindy.   Zpracování chmele na zlatavý mok se jako první u nás ujímají kláštery. „Protože měly vlastní výrobu piva,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
skutecnepribehy.cz
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
Naši začali mluvit o rozvodu. Byla jsem rozmazlený jedináček a představa, že by se mi najednou zhroutil domov, byla pro mě zničující. Když mi naši opatrně naznačili, že se budou rozvádět, zhroutil se mi svět. Pocit jistoty splaskl jako propíchnutý balonek. Ještě nikdy v životě jsem se necítila tak mizerně. Nevěřila jsem svým uším. Nevěřila jsem, že to
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
epochalnisvet.cz
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
Fascinující amazonská džungle nemusí skrývat jen dosud neznámé rostliny a „běžná“ zvířata. Možná se v ní potlouká tvor, se kterým byste se rozhodně setkat nechtěli. Podle některých popisů připomíná Bigfoota a i když jde podle všeho o legendu, reálný předobraz toto monstrum zřejmě opravdu má!   Pohybuje se prý pomalu a nenápadně a většinou zůstává
Nepečený dort s malinami
tisicereceptu.cz
Nepečený dort s malinami
Tvaroh můžete nakombinovat s ricottou nebo také řeckým jogurtem. Ovoce použijte podle sezony nebo podle toho, jaké máte u vás doma rádi. Ingredience Na 1 kulatou formu 300 g kakaových sušenek
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
iluxus.cz
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
Světový šampionát ABB FIA Formula E se jako obvykle zastaví v Monaku. A pro tento sedmý ročník slavného závodu se společnosti DS Automobiles a PENSKE AUTOSPORT rozhodly oslavit prestiž a půvab proslul
Vepřová žebírka glazovaná pivem
nejsemsama.cz
Vepřová žebírka glazovaná pivem
Žebra můžete podlévat jak černým pivem, tak světlým ležákem. Ingredience na 6 porcí: 500 ml černého piva 2 kg vepřových žeber 1 lžíce sójové omáčky 1 lžička uzené papriky 1 lžíce olivového oleje sůl barevný pepř Postup: Vepřová žebra omyjte, osušte a rozdělte na větší díly tak, aby se vám porce vešly do pekáče. Připravte si směs, kterou budete
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
epochanacestach.cz
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
Je to už sedm století, co na skalnatém kopci v Javořických vrších vzniklo lovecké sídlo pánů z Hradce. O své přežití do dnešních časů musel sice bojovat, ale ten boj vyhrál a patří mezi perly celého kraje. Podle pověsti si pán zdejšího kraje zatoužil vystavět na skále hrad, ale nedostávalo se mu peněz. Upsal proti duši ďáblu,
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
panidomu.cz
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
Dřevo je nesmírně příjemný a oblíbený materiál, přitom jeho krásu někdy zbytečně zakrýváme. Zde je pět inspirací, jak ji naopak co nejvíce ukázat. Ze starých dřevěných rámů se dá vytvořit jednoduchá konstrukce, která se báječně hodí jako opora pro kytice ze suchých rostlin. Suché traviny (a právě tak suché květy) v ní dokonce vypadají lépe
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
nasehvezdy.cz
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
Chvíli se zdálo, že je Denisa Nesvačilová (32) znovu šťastná. Jenže bohužel má asi opět srdce na cáry. Románek s pohledným kolegou podle všeho nevyšel. Měl se k ní chovat jako princezně, zahrnovat
Pozor na noční pohled z okna!
enigmaplus.cz
Pozor na noční pohled z okna!
Odedávna existuje celá řada lidových pověr. Ty skutečně nejděsivější z nich se pak většinou týkaly temné části dne, tedy noci. Lidé pevně věřili, že za tmy se nemá vycházet z domu a není ani dobré dív