Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co by měla Slavia změnit

Když jsem sledoval, jak Slavia v posledním ligovém kole válcuje Slovácko (4:0) a při tom baví diváky hezkým fotbalem, říkal jsem si: Jak je možné, že tohle mužstvo není fotbalovým mistrem? 

Matematicky je odpověď snadná, pocitově nikoliv.

Stručně si zopakujme, že na jaře slávisté prohazardovali nejen sedmibodový náskok před Spartou, ale navrch ztratili další čtyři body, až na jednu výjimku (doma Hradec Králové) všechno na hřištích papírově slabších soupeřů. Nechápu, že prohlubující se komplex venkovních zápasů nedokázali zastavit. Co dělali jejich mentální trenéři, pokud vůbec nějaké mají? Touto katastrofální bilancí prošustrovali podruhé za sebou mistrovský titul a darovali ho Spartě. To je evidentní. Přitom při mnoha domácích zápasech slávistická srdce plesala.

V psychice hráčů, v mentálním nastavení se skrývá mnohé, ale zase ne všechno. Stejně důležité je taktické nastavení a celkový způsob hry mužstva. Když se na hřišti daří, jásá i psychika. Slavii svazovalo dlouhé držení míče, obehrávání soupeřovy obrany, nedostatek rychlosti, málo jednoduchých průnikových přihrávek, minimální odvaha vystřelit ze střední vzdálenosti, naopak marná snaha narážečkami dotlačit míč až do „kuchyně“.

Výraznější efektivitě tohoto herního stylu bránila menší sehranost, slabší herní automatismy, které se rodí v řešení opakujících se situací, až se vsáknou do krve. To by ovšem nesměl trenér Trpišovský tak razantně šachovat se sestavou. Pravda, někdy k tomu byl zraněními přinucen, ale často si zbytečně vymýšlel. Když se v tomto smyslu veřejně ozval slávistický srdcař Vladimír Šmicer, protože se na to – stejně jako mnoho dalších – už nemohl dívat, dostal na Twitteru od bosse Jaroslava Tvrdíka „za uši“. Tohle by si prý vůči Liverpoolu (strávil tam nejúspěšnější část své kariéry) nikdy nedovolil. Směšné a důkaz, že slávistické vedení ztratilo sebereflexi. Ozývají se legitimní kritické hlasy, že v Edenu chybí odborná oponentura, že všechno řídí nedotknutelná dvojice Tvrdík – Trpišovský. Ke škodě věci.

Druhý typický způsob, jímž se sešívaní snažili dobýt soupeřovu branku, byla vytrvalá hra po křídlech a centry, kterým chybělo odpovídající zakončení. Proč? Dlouho chyběl kvalitní gólový útočník, až se „nečekaně“ našel: Václav Jurečka, který v minulé sezoně, před příchodem do Edenu, nastřílel za Slovácko 17 ligových gólů. Pevné postavení ve středu útoku však našel později, než se předpokládalo, a sice až v době, kdy už byl bodový náskok Slavie před Spartou fuč. Potvrdil, že střílení gólů má jako hlavní pracovní náplň – vyšlo z toho 20 přesných tref a titul krále ligových střelců! Trenér Trpišovský zřejmě neměl na podzim s nově příchozím útočníkem (nějaký čas byl zraněný, což je ve Slavii obvyklý nešvar) dost trpělivosti, místo toho ztrácel čas s „osvědčeným“ Teclem, který sice zpočátku střílel góly slabším soupeřům, ale proti pevným obranám se neprosazoval. Z Liberce povolaný Van Buren na jaře občas nějaký ten gól dal, ale žádný kanonýr to není.

Trpišovský se nikdy netajil tím, že nemá v oblibě typické koncové útočníky. Podle toho zacházel s Krmenčíkem nebo Schranzem, kterého předělal na wingbeka. Jednu dobu tvrdil, že Slavia hraje jiným stylem a nepotřebuje je. Chápu, vzhlédl se v Kloppovi a jeho Liverpoolu, ale asi zapomněl, že nemá v útoku Salaha, Firmina ani Maného. Snad už konečně změnil názor; do Edenu právě přichází olomoucký Mojmír Chytil a hledá se další gólový hráč. Hrozí totiž nebezpečí, že Jurečku uloví některý zahraniční klub. Z hostování lze stáhnout mladého Filu, který má předpoklady, jinak by ho červenobílí před rokem nekupovali.

Slavia by měla usilovat o bombarďáka na způsob plzeňského Chorého nebo Milana Škody z doby, kdy byl v sešívaném dresu na vrcholu sil. I v naší lize podobní jsou; slávisté teď mají v hledáčku ostravského Tijaniho, je tu liberecký Olatunji, ale chtějí-li uspět v pohárové Evropě a za rok získat nazpět Spartě darovaný mistrovský titul, měli by sáhnout ještě výš, do zahraničí, i když to nebude levné. Naopak by prospělo poděkovat a rozloučit se s hráči jako Tecl, Ewerton, Hromada, Traoré, Van Buren…

Bez podstatné korekce myšlení to budou mít sešívaní v příští sezoně těžké, všichni soupeři je už dobře znají. Bude Jindřich Trpišovský, s nímž Slavia uzavřela smlouvu na další tři roky, ochoten a schopen změnit pohled na fotbalové řemeslo? Jsem k tomu trochu skeptický. Ale myslím, že bez toho se v Edenu kupředu nepohnou. Co pak s tím, kdyby nezískali titul mistra ani potřetí za sebou?

Autor: Milan Macho | středa 31.5.2023 18:53 | karma článku: 13,17 | přečteno: 348x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2502x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik