Prezident Pavel je na návštěvě Rakouska. Setkal se s krajany

Prezident Petr Pavel ve středu zahájil dvoudenní návštěvu Rakouska setkáním s krajany v restauraci ve vídeňském Prátru. V doprovodu českého velvyslance Jiřího Šitlera si vyslechl i vystoupení orchestru z českojazyčné školy Školského spolku Komenský.

Slavnostního uvítání se Pavlovi dostalo už po odpoledním příjezdu vlaku z Prahy na vídeňské hlavní nádraží. Na peróně lemovaly červený koberec příslušníci čestné stráže a osobně přišli českého prezidenta pozdravit šéf protokolu rakouského ministerstva zahraničí Maxmilian Hennig a zástupkyně rakouských drah ÖB Sabine Stocková.

V restauraci Schweizerhaus, jejíž provozovatelé mají české kořeny, s Pavlem povečeřel i bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Prezident pak starostovi Školského spolku Komenský Karlu Hanzlovi předal šek na devět milionů korun učený na provoz české školy a dětem mimo jiné připomněl, jak cenné je pro jejich budoucnost dvojjazyčné vzdělání.

Hlavní část oficiálního programu čeká českého prezidenta ve čtvrtek, kdy jej přijme rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Později jej čeká setkání s šéfem rakouského parlamentu a rakouskou ministryní obrany.

Prezident, kterého doprovází jeho manželka Eva, se do Česka vrátí ve čtvrtek večer, opět vlakem.