Jurečka střelcem sezony aneb Události 5. kola nadstavby FORTUNA:LIGY

31.05.2023, 22:32
Názory a komentáře

V dokonalou one man show se proměnilo utkání 5. kola nadstavby FORTUNA:LIGY mezi Slávií Praha a Slováckem. Domácí totiž v Edenu vyhráli 4:0 a všechny branky zařídil Václav Jurečka, jenž se nakonec stal i nejlepším ligovým kanonýrem. Radost z titulu Spartě nesebrala ani porážka 0:1 s Plzní.

Bohemians se rozloučili se sezonou prohrou 0:1 se Sigmou Olomouc, přesto slavili. Zahrají si předkolo Konferenční ligy, otázkou zůstává, jestli v Ďolíčku nebo na Letné. Skupinu o umístění ovládl i přes prohru 2:3 Slovan Liberec, který v úvodním duelu porazil Hradec Králové 4:0.

Hlavní pozornost směřovala ve skupině o záchranu na duel mezi brněnskou Zbrojovkou a Zlínem. Gól nepadl ani jeden, což znamená přímý sestup pro celek z druhého největšího města republiky. Jablonec na závěr doma prohrál 0:2 s Teplicemi, Pardubice vyhrály 4:2 na Baníku Ostrava.

Zápas kola

Baník Ostrava - Pardubice 2:4

Přestřelku zvládly ve vítkovickém stánku lépe Pardubice, které otočily nepříznivý vývoj.

Gól kola

1. Mohamed Doumbia (Slovan Liberec)

Liberecký středopolař obral soupeře o balon a ze střední vzdálenosti vyslal tvrdou ránu k tyči.

2. Václav Jurečka (Slavia Praha)

3. Abdallah Gning (Teplice)

Jedenáctka kola

Brankář - Stanislav Dostál (Zlín)

Svému týmu vychytal nulu v zápase o všechno. Zlín díky tomu remizoval v Brně a zajistil si baráž o udržení namísto přímého sestupu. Už z kraje utkání vychytal Faltu, před přestávkou Hrabinu. Ve druhém poločase lapil hlavičku Řezníčka, vytáhl také volej Texla.

Pravý obránce - Marek Icha (Pardubice)

Asistoval u třetího gólu Pardubic na půdě ostravského Baníku. Balon s k Ichovi dostal netradičně na levé straně a on jej následně vrátil do středu pole před branku. Centr si následně zpracoval Denis Darmovzal, který povedeným pokusem překonal brankáře Hrubého.

Střední obránce - Vít Beneš (Sigma Olomouc)

Jediným gól rozhodl o vítězství Hanáků na Bohemians, navíc tři minuty před vypršením hrací doby. Ondřej Zmrzlý od praporku adresoval centr přímo do prostoru, kam si nabíhal Beneš. Ten přesnou hlavičkou nedal Valešovi šanci zasáhnout a otevřel skóre utkání

Levý obránce - David Jurásek (Slavia Praha)

Po přestávce se mu podařilo vsítit branku, ale kvůli ofsajdu nakonec nemohla platit. A tak si připsal alespoň asistenci na poslední gól Václava Jurečky. Ten jej našel na začátku samotné akce a on mu poté míč výtečně naservíroval na penaltový puntík, odkud zamířil přesně k pravé tyči.

Pravý záložník - Matěj Radosta (Teplice)

Po přestávce přidal druhý gól Teplic a pečetil jejich výhru. Úplně volný Jásir Núr pronikl do pokutového území a z levé strany skvěle načasoval přízemní centr na Radostu, který zblízka doklepl míč do odkryté brány. Teplice se tak nakonec vyhnuly i baráži, na což to dlouho nevypadalo.

Střední záložník - Denis Darmovzal (Pardubice)

Baníku vstřelil dva góly a zařídil polovinu přídělu pardubických branek. Nejprve jej povedenou přihrávkou za obranu našel Sychra, on pak lobem překonal Hrubého. Ve druhém případě jej centrem z levé strany vyhledal Marek Icha a křižnou ranou zamířil přesně k tyči.

Střední záložník - Mohamed Doumbia (Slovan Liberec)

Dělovkou otevřel skóre utkání, které nakonec Slovan prohrál, ale mrzet ho to nemuselo. Ve středu hřiště obral o balon váhajícího Smrže, posunul si jej vstříc bráně a přesnou prudkou střelou ke vzdálenější tyči nedal Vízkovi šanci zasáhnout. Liberec nakonec padl 2:3.

Levý záložník - Matej Trusa (Hradec Králové)

Liberci vstřelil dva góly, což sice stačilo na vítězství, ale celkově bere odměnu soupeř. Smržův centr se od Koubka odrazil k Trusovi, jenž propálil Bačkovského. Před druhou brankou na něj prodloužil pas Vašulín a on podél vyběhnutého gólmana zakončil do sítě.

Útočník - Muhamed Tijani (Baník Ostrava)

Pardubicím dal dva góly, na body to ale nebylo. Před první brankou obral o balon Vlčka a namířil si to na bránu. Poté bez potíží prostřelil Markoviče. Druhý gól dal z pokutového kopu, když pálil ze svého pohledu k pravé tyči, zatímco Markovič zvolil opačný kout.

Útočník - Václav Jurečka (Slavia Praha)

Už hattrick je náramný počin, on si však řekl, že je to málo a góly dal čtyři. První vstřelil z přímého kopu, když překvapil Nguyena. Druhý padl po střele k levé tyči, která se o ni nakonec i otřela. Třetí branku zapsal po přihrávce od Tecla ranou k zadní tyči. Poslední gól padl po pasu od Davida Juráska.

Útočník - Matěj Vydra (Viktoria Plzeň)

Vítězství na Spartě se cení, i když domácí už měli titul v kapse, o to víc, když jej osobně zařídil. Po nakrátko rozehraném rohovém kopu Lukáš Kalvach zády k brance vracel míč do pokutového území a našel přesně Vydru, jenž zblízka nedal Matěji Kovářovi šanci zasáhnout.

Nemělo by vám uniknout

Peter Olayinka se loučí se Slavií, takhle vypadalo jeho poslední střídání.

Fanoušci Sparty byli nedočkaví, na hřiště se chystali už v 84. minutě. Hráči je zaháněli zpět, aby se mohlo dohrát.

Po závěrečném hvizdu čekal hráče na Letné hromadný úprk.

I v Ďolíčku se kromě hráčů prošli po trávníku i fanoušci. Slavili postup do kvalifikace o Konferenční ligu.

Mladík Milan Lexa ve službách Slovanu napálil z přímého kopu břevno.

Fanoušci Zbrojovky přišli v osmé minutě s transparentem vůči vedení klubu.

Brněnští příznivci po utkání vnikli na hrací plochu.

Tijaniho nůžky branku Pardubic těsně minuly.

VAR v akci

Videorozhodčí odhalil ofsajd před brankou Davida Juráska.

Změny v tabulce

Finální pořadí FORTUNA:LIGY za sezonu 2022/23 je na světě. Titul získala Sparta Praha, která nakonec skončila první před Slavií Praha díky lepšímu postavení po základní části, jelikož nakonec oba pražské celky získaly 78 bodů. O celých sedmnáct bodů méně nasbírala třetí Viktoria Plzeň.

Čtvrtá pozice patří Bohemians, o dva body za nimi skončilo páté Slovácko. Šestku uzavírá Sigma Olomouc. Skupinu o umístění ovládl Slovan Liberec, jenž končí sedmí, osmá příčka náleží finalistovi Hradci Králové. Devátá letos končí Mladá Boleslav, desítka je v držení Českých Budějovic.

Jedenáctý skončil díky lepšímu umístění po základní části Baník Ostrava, jenž si připsal stejně bodl jako dvanácté pozice. Třináctá příčka patří Jablonci, jenž zaostal o dva body. Barážové pozice obsadily Pardubice, které se utkají s Příbramí, a Zlín, jenž vyzve Vyškov. Zbrojovka Brno sestupuje přímo.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
35
23
9
3
76 : 33
78
2
Slavia Praha
35
24
6
5
98 : 31
78
3
Viktoria Plzeň
35
18
7
10
60 : 38
61
4
Bohemians Praha 1905
35
15
7
13
56 : 58
52
5
1. FC Slovácko
35
13
11
11
40 : 46
50
6
Sigma Olomouc
35
12
12
11
53 : 47
48

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
11
Baník Ostrava
35
11
9
15
53 : 50
42
12
FK Teplice
35
11
9
15
45 : 67
42
13
FK Jablonec
35
10
10
15
49 : 63
40
14
FK Pardubice
35
11
4
20
38 : 63
37
15
FC Trinity Zlín
35
7
13
15
43 : 60
34
16
Zbrojovka Brno
35
8
9
18
41 : 64
33

Autor: Petr Procházka

Komentáře (37)

Přidat komentář
Nieuwendyk

Sparta Praha šampion. Tečka. Na ničem jiném nezáleží

Reagovat
10adam

Reagovat
dest1l

Reagovat
Coutinho10

další Zafeiris by se hodil

31.05.

Slavia vylepšila nabídku na Wallema

Conrad Wallem z Odds BK se ocitl v hledáčku pražské Slavie, která sice s prvním návrhem neuspěla, přesto se 22letého univerzála nevzdává. Český klub měl do Norska poslat vylepšenou nabídku, ta první byla ve výši 12 milionů norských korun (zhruba 24 milionů korun českých).

twitter.com/NettavisenSport, nettavisen.no

Reagovat
Mass

Norskou ligu jako Trpiš nesleduju, ale pustil sem si nějaký sestřihy Odds BK a ten Wallem mi připomíná (nejen vzhledem) Petra Ševčíka.

Reagovat
Coutinho10

tak hlavně, aby to byla lepší jeho verze

Reagovat
Bakary3

Zdravější hlavně

Reagovat
Mass

Reagovat
duhová víla

Jurečka je něco jako Tecl. Slabším soupeřům rozdá hattricky, se silnějšími je produktivní málo...... kdyby byl tak kvalitní, jak se píše, měla by Slavia titul.

Jinak Sparta - neslabší mistr snad od r. 2010, v podstatě darovaný titul od SLAVIE, protože Trpišovský nenaučil své mužstvo reagovat změnou taktiky v nepříznivě se vyvíjejících zápasech, hra Slavie byla jako přes kopírák, pořád stejná.

Reagovat
Losinho

A proto udělal rekord ve skupině o titul. A Spartě dal gól v obou zápasech základní části.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Sasha

Reagovat
naheCZ

Reagovat
kilobyte

Proč teda Slavie ztratila tolik bodů se slabšími soupeři?

Reagovat
duhová víla

Stereotypní hra ( vinou trenéra ).

Reagovat
kilobyte

Jurečka má 17 gólů proti první šestce a 3 góly proti zbytku. Hattrick proti 4. a 5. týmu.

Reagovat
duhová víla

No jo, ale v době, kdy už o nic nešlo.

Reagovat
kilobyte

Dobře tak když vynechám zápasy po derby, tak má 9 gólů proti první šestce a 3 góly proti zbytku.

To mi nepřijde jako "Slabším soupeřům rozdá hattricky, se silnějšími je produktivní málo"

Reagovat
duhová víla

Z dobré hry celého mužstva musí nějaké góly vytěžit každý útočník, jinak by neměl v 1.lize co dělat. .....Třeba Řezníčkovy góly jsou mnohem hodnotnější, protože je dal za nejhorší ligový team.

Reagovat
kilobyte

Psal jsi, že Jurečka dává góly jen slabým, přitom těm silnějším dal třikrát více gólů v méně zápasech. Takže jsi byl úplně mimo.

Řezníčkovi góly nejsou hodnotnější, protože týmu nic nepřinesli.

Reagovat
duhová víla

Vždyť ty Jurečkovy taky nic moc nepřinesly ( s přihlédnutím k ambicím Slavie ) ... vítězství v ( pro ni ) bezvýznamném poháru, a účast v předkole EL

Reagovat
kilobyte

Já taky netvrdím, že byli hodnotnější.

Reagovat
7kaka7

Bez Řezníčka by Brno sestupovalo už po základní části... Slavie by bez Jurečky na tom byla +- stejně, takhle to myslel (je to z toho víc než zřejmé)

Reagovat
kilobyte

A Brno na tom není +- stejně? Místo sestupu mají sestup.

Reagovat
7kaka7

Bodově by na tom bez něj určitě +- stejně nebylo.

Jako, že jim to ve výsledku na záchranu nestačilo, na významu Řezníčkovejch gólů pro ten tým přece nic nemění

Reagovat
kilobyte

Třeba by bez jeho gólů museli se svojí hrou něco dělat dřív. A možná by jim pomohlo, kdyby nebyli závislí na jeho gólech. Ale to je jen spekulace a nikdo neví, jak by to bylo.

Čistě z toho co víme, tak je jasné, že Řezníčkovi góly Brnu k lepšímu umístění nepomohly. Takže je podle mě blbost, aby jeho góly byly hodnotnější než třeba Jurečky. Teoreticky mohla Slavie bez Jurečky skončit v sezóně hůř, ale Brno už hůře skončit nemohlo.

Reagovat
Kiss Me Polka!

zabal to, kazdym prispevkem pusobis jako vetsi dement. obhajujes neobhajitelny nazor..

Reagovat
Bakary3

Jinými slovy "napsal jsem sracku, ale za žádnou cenu neustoupim"

Reagovat
andrew96

Reagovat
7kaka7

Loňská Plzeň určitě slabší... a Šilhavého Slavie možná taky.

Reagovat
Papra

Ten zákrok u prvního pardubickýho gólu To je jak když musim do brány u nás na plácku

Reagovat
Papra

Nevím, kdo to je, ale ten jeden hráč Plzně, který se po hvizdu ani nesnaží utéct a nechá se "přejet" davem Sparťanů si zaslouží respekt

Reagovat
kilobyte

Mosquera a ten si žádný respekt nezaslouží. Ten beztak jen čekal, až se ho někdo dotkne a začal by řvát rasismus.

Reagovat
Skleepy

Zas je potřeba ocenit jeho velikost varlat, když je to hráč, kterýho krom Plzeňáků nemá rád nikdo a nevyděsí ho ani horda opilých Sparťanů, která se řítí proti němu. Bych čekal, že se bude snažit podkopat pod trávník.

Reagovat
inferno08

V mém ideálním světě by hráči Plzně odmítli pokračovat v utkání a odešli do šatny. Utkání by bylo předčasně ukončeno, Spartě by za nezvládnutou pořadatelskou službu byly odečteny tři body a titul by v rámci kompenzace za utrpěnou psychickou újmu získala Plzeň. Jenže to by tady nesměla vládnout ta FYJALOVÁ BÍDA!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Sdílím, než to smažou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele