Dokázali by psi přežít bez lidí? Zřejmě by jim bylo lépe

V jistém smyslu by se psi měli bez lidí lépe. Pokud by se dokázali sami nasytit. Při pohledu na některá plemena psů si možná řeknete, že by bez pomoci člověka byla totálně bezmocná. Pro některé majitele psů je dokonce i myšlenka na to, že se v ulicích potulují zvířata bez pánů, přímo zoufalá. 

Zkuste si však představit, že by lidé z ničeho nic zmizeli a psi by byli ponecháni napospas osudu. Dokázali by přežít? Odborníci z webu se zaměřením na péči o zdraví domácích mazlíčků Petmd.com se pokusí na tuto otázku odpovědět.

Většina odborníků se shoduje, že ano, píše web Petmd.com. Koneckonců jejich předky jsou vlci, kterým se daří ve volné přírodě, a přestože většina dnešních plemen se svým předkům podobá jen vzdáleně, některé vzorce chování se šlechtěním nezměnily. Pes má stejný pud sebezáchovy jako vlk, jen ho nemusí využívat v péči svého majitele. Umí dobře lovit nebo se živit zbytky, ale proč by to dělal, když pravidelně dostává jídlo do misky?

Plusy a minusy domestikace psů

Domestikace psů byla nesmírně důležitým zlomem v historii lidstva. Existuje však vědecká debata o tom, kdy přesně tato domestikace začala; odhady se pohybují od asi 10 000 do téměř 40 000 let. Domestikace vedla k tomu, že se psi stali závislými na člověku téměř ve všem. Vyžadují od nás, abychom je krmili, venčili, chránili a starali se o ně, když jsou nemocní. Mohli by tedy skutečně přežít ve světě bez lidí? Jak by vypadal svět psů, kdyby všichni lidé zmizeli?

Bez páníčka

Bez lidí by psi opět zdivočeli. Ne všichni by však zánik našeho druhu přežili. Existuje obrovské množství plemen, některá jsou k životu v divočině přizpůsobena lépe než jiná. Psi s krátkým nosem, jako jsou mopsové a buldoci, jsou náchylní ke zdravotním problémům, které jim často ztěžují dýchání. Taková plemena by měla značně omezenou schopnost lovu. Mají také krátký ocas, a tak by byli znevýhodněni při interakci s jinými plemeny, pokud jde o sociální stránku života.

Bez ocasu není psí komunikace

Ocas slouží také ke komunikaci. Je známo, že pes vrtící ocasem je šťastný, a podobných signálů je mnohem více. Pokud zvíře nedokáže tímto způsobem projevit své myšlenkové pochody, je mnohem větší pravděpodobnost, že si jiný pes jeho chování vyloží špatně a dojde k souboji. Vyšší pravděpodobnost boje znamená vyšší šanci na zranění, možnou infekci a smrt.

Kříženci a míšenci kam oko dohlédne

Na druhou stranu by lidé psy nijak reprodukčně neomezovali, což by znamenalo postupný zánik „čistokrevných“ plemen a vznik mnohem odolnějších plemen křížených. Docházelo by také k míšení psů s vlky. To se ostatně děje již nyní a hlavní překážkou tohoto křížení je existence člověka.

Volný jako pták….a klid

Co se týče psí psychiky, ta by ztrátou člověka pravděpodobně neutrpěla. Lidé omezují psy v jejich přirozených projevech, jako je hrabání nebo značkování močením. Psi bez pánů by tak mohli dát přirozený průchod svým instinktům a v konečném důsledku by byli takříkajíc klidnější.

Kdybychom tedy zmizeli, psům by bylo lépe. Ovšem jen v případě, že by si dokázali sehnat potravu. Právě ta je totiž ve vztahu psa a člověka pro zvíře nejdůležitější, napsal web se zaměřením na péči o zdraví domácích mazlíčků Petmd.com.

Zdroj: petmd.com. Náhledová fotografie: Atanas Teodosiev z Unsplash