Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 08:18:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Začíná přesun na nový satelit Hot Bird 13G

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 01.06.2023


Tento týden společnost Eutelsat zahajuje přesun televizních a rozhlasových služeb na svůj satelit poslední generace, Hot Bird. Ve středu družice Hot Bird 13G dorazila na orbitální pozici 13° východně, odkud tento týden začne přebírat služby od svých předchozích satelitů. Satelit Hot Bird 13F bude následovat, takže do konce července 2023 všechny služby budou přesunuty ze tří starších družic (Hot Bird 13B, Hot Bird 13C a Hot Bird 13E) na dva náhradníky.


Avšak satelitní diváci nebudou muset provádět žádné úpravy. Stávající kmitočty a parametry zůstávají stejné. Pokud by došlo k výpadku přijímaného signálu, satelitní technik možná bude muset provést kontrolu instalace.

Družice Hot Bird jsou velmi využívané v polských domácnostech ve Velké Británii a Irsku, provozovateli kabelových sítí a platformou IPTV pro primární distribuci signálu mezinárodních programů. Satelit také přenáší programy pro Belgii, Francii, Řecko, Itálii, Švýcarsko a mnoho celoevropských mezinárodních kanálů. Využívá jej i řada tzv. feedů stanice BBC World Service. Dva plně elektrické satelity byly minulý rok úspěšně vyneseny na oběžnou dráhu.

Nejsilnějším signálem z družic Hot Bird 13F a Hot Bird 13G je pokryto území Francie a Itálie, stejně tomu bylo u předchozích satelitů. Avšak silnějším signálem bude pokryto území Polska, kde družice Hot Bird využívá velká většina domácností. Signál družic Hot Bird 13F a Hot Bird 13G pokryje území od Kanárských ostrovů do Afghánistánu, ačkoliv s větším průměrem parabolické antény.

Ve srovnání s předchozími satelity bude těžit z nejsilnějšího signálu družice Hot Bird (53 dBW) jen nepatrně menší území Velké Británie. Nejsilnější signál bude obecně na jihu a východě, na linii od zálivu The Wash po jižní Wales. Úroveň signálu v severní Anglii a většině Walesu bude stejná jako v Polsku na hodnotě 52 dBW. Oproti dřívějším satelitům na území Skotska a Irska bude nižší úroveň signálu o 1 až 2 dBW ze dvou nových satelitů Hot Bird, a to v závislosti na lokalitě. Na severozápadním okraji Velké Británie a Irska je vypočtená úroveň signálu 48 dBW. Hodnota signálu od 48 do 53 dBW v celé Velké Británii a Irsku je nižší ve srovnání se silnějším signálem až 58 dBW poskytovaným z družic Astra 2E/Astra 2F/ Astra 2G pro kanály ve Velké Británii a Irsku.

I když budou nepatrné rozdíly v úrovních signálu, většina stávajících uživatelů družice Hot Bird nebude muset provádět změny na svých parabolických anténách. Parabolické antény ve Velké Británii a Irsku jsou typicky buď nově využité Sky zone 2 nebo kulatého tvaru o průměru 60 až 80 cm. Směrem na sever a západ je potřeba větší průměr paraboly. V jižní Británii lze přijímat z orbitální pozice 13° východně signál z družic Hot Bird 13F a Hot Bird 13G s parabolou o průměru 50 až 60 cm. Avšak na sever a západ bude potřeba parabola o průměru 60 až 80 cm, i kvůli povětrnostním podmínkám.

Skutečnou úroveň signálu na přijímači ovlivňují povětrnostní podmínky, seřízení paraboly a kvalita kabeláže. Někteří vysílatelé také přenášejí služby s využitím parametrů, které jsou méně výhodné pro oblasti s nižší úrovní signálu. Podle serveru RXTV budou starší satelity (Hot Bird 13B, Hot Bird 13C a Hot Bird 13E) využity na poskytnutí dočasné, dodatečné transponderové kapacity do té doby, dokud budou mít palivo.


S využitím zdroje: Rxtvinfo.com, 30. 5. 2023, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.05.2023 • Družice BADR-8 úspěšně vynesena do kosmu
17.05.2023 • Sony Pictures Television a Warner Bros. Discovery rozšiřují dohodu o distribuci obsahu ve střední a východní Evropě
02.05.2023 • Stanice HBO ve Skylink Live TV a další květnové novinky
27.04.2023 • Nová televize A 11 dnes nahradila Náš Region TV
17.04.2023 • Družice Hot Bird 13G nyní testuje signály
04.04.2023 • Akce, sport, dokumenty a koncerty - nabitý duben na Skylinku [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist