Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Obavy a problémy každé mámy. Osamělost, panika, vyhoření, nedostatečnost

Rodičovská či mateřská dovolená bývají jedny z nejosamocenějších období, a to paradoxně i přesto, že žena či otec v podstatě nikdy sami ve skutečnosti nejsou.
obavy
Každá máma má neustále obavy, že není dost dobrá.

01. 06. 2023

01. 06. 2023

Konkrétně osamělost bývá označována jako nepříjemný emoční stav, kdy se jedinec cítí oddělený od ostatních lidí, chybí mu společnost, mezilidský kontakt a komunikace. A po přečtení této definice je nasnadě, že přesně s takovými aspekty se „dovolenkáři“ mohou setkat. Jsou to ale i obavy a další frustrující pocity, které maminky dnes a denně prožívají.

Pocit odcizení

Zatímco žena je na své „dovolené“, ostatní kolem ní zpravidla pracují. Náplň dne se tak pro tyto dvě skupiny diametrálně liší. Ve výsledku pak ani tolik nezáleží na tom, zdali po příchodu z práce vykládají pracovní příhody nebo naopak nejsou příliš sdílní, protože si toho za den řekli dost se svými kolegy. Příhodám, které za den zažila žena na mateřské, nebývá zpravidla dopřáno sluchu, popřípadě jen zpočátku. Každodenně se opakující úkony totiž nebývají do diskuzí příliš přínosným tématem. Od lidí ve svém okolí se tak matka může cítit odstrčeně, vyčleněně, neboť má pocit, že nemá nic plnohodnotného, čím by přispěla do konverzace.

Jak na něj vyzrát: Především si musíte uvědomit, že i vaše dny jsou plné zajímavého obsahu. Je však nutné vyfiltrovat, o čem budete mluvit. Tatínky určitě potěší jakýkoliv progres, který dítě udělá, babičkám můžete říct o novinkách, které mají v obchodě, jiné maminky si rády vyslechnou vaše spílání rostoucím zoubkům, kvůli kterým jste v noci dvacetkrát vstávala. Vždy jen uzpůsobit obsah sdělení. Váš život s malým dítětem rozhodně není nudný!

Pocit vyhoření

Ačkoliv syndrom vyhoření bývá spojován spíše s pracovním prostředím, rozhodně může potkat i ženu na rodičovské dovolené. Nakrmit dítě, přebalit ho, uklidit kuchyňskou linku, převléknout pobryndané body, naplnit pračku, znovu nakrmit dítě, naplnit myčku, uvařit, přebalit dítě, pohrát si s ním, dojít na nákup… Seznam činností matek nikdy nekončí. Velmi snadno se tak může stát, že dojde do bodu, kdy už nemá na nic sílu, svírá ji obrovská úzkost, která jí brání se pořádně nadechnout. Jindy ji zase popadají manické stavy, zlobí se na celý svět, nejraději by kolem sebe kopala a křičela, dokud by jí stačil dech. Také ji může trápit zapomětlivost, a i přes zjevnou únavu nespavost.

K TÉMATU  Manuál kojení: které potraviny zlepšují produkci mléka? A jak je správně načasovat, abyste vy i miminko dostali to nejlepší?

Jak na něj vyzrát: Pocit vyhoření bývá způsobený nadmírou stresu. Základem je tedy zpomalit, vypustit činnosti, které nejsou životně důležité, odpočinout si, rozdělit a rozdat některé úkoly jiným a šetřit energii. S malým miminkem není nic důležitějšího než vy a vaše děťátko. Pokud ale cítíte, že vám vše sahá až nad hlavu a vy se topíte, nastal čas vyhledat odbornou pomoc. Od pocitu vyhoření je jen krůček k depresím.

Pocit nedostatečnosti

Ten přepadá maminky především ve chvíli, kdy se srovnávají s jinými matkami. Může se jednat o kamarádku, sousedku, ale i o někoho, koho sledují na sociálních sítích nebo naopak o vlastní maminku či tchyni. Ti všichni se mohou zdát v něčem lepší. S dítětem zvládají pracovat, cvičit, dům mají jako ze škatulky, mají vysmáté a nastrojené děti, studují dvě vysoké školy najednou a do toho mají navařeno na týden dopředu, a ještě se u toho zvesela natáčejí. „Obyčejné“ maminky si pak mohou připadat neschopné a v porovnání s nimi lenivé, načež na sebe začnou klást ještě vyšší nároky.

Jak na něj vyzrát: Uvědomte si, že každá žena je jiná, každé miminko je jiné. Zatímco sousedka může mít napečeno na tři týdny dopředu, také to může být tím, že jí miminko prospí půl dne. Maminky, co cvičí zase mohou mít úplně jinou zásobárnu energie než vy a k tomu „hlídající“ tatínky. Studujícím maminkám, třeba nic jiného nezbývá, protože po ukončení rodičovské si budou muset najít jinou práci. Jsou unavené, studium je ubíjí, ale zvládnout to zkrátka musí. Ne vždycky je všechno takové, jak se to prezentuje. A hlavně – nikdo, nikdo se vám nebude chtít chlubit svými neúspěchy.

vyhoření
Na každou mámu je toho občas moc. O svých neúspěších ale mluvit nechceme.

Pocit paniky

Obzvlášť s prvním děťátkem se může, během každodenních aktivit, dostavit silný pocit paniky. Proboha, co mám vlastně dělat? Jak poznám, že má dítě hlad? Není mu zima? Nepotřebuje přebalit? Odříhlo si správně? Dělám mu ten čaj dobře? Můžu mu už tohle dávat? Jak ho mám naučit to nebo ono? Vyvíjí se správně? Neublížila jsem mu, když jsem ho takhle položila? Nemělo by už mluvit nebo chodit? Jedna otázka následuje druhou a najednou je tu lavina, která vystresovanou maminku doslova zavalí.

K TÉMATU  Ivana (35): Syndrom vyhoření byl i můj problém. Co mne naučil?

Jak na něj vyzrát: Zachovejte klid. Po každé takové otázce se zhluboka nadechněte a vydechněte a teprve poté si ji položte znovu. Se zdravým selským rozumem nejdál dojdete. A pokud opravdu tápete, vždycky je tu způsob, jak najít odpověď. Nevíte, jestli má hlad? Dejte mu prso nebo lahev a hned to zjistíte. Zima? Sáhněte mu na nožičky a za krk. Jestli se vyvíjí správně a je v pořádku vám může sdělit pediatr. Každá otázka má svou odpověď.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vedeme k úspěchu: Naše první setkání bylo osudové, hned jsme si padly do oka

Podnikání na mateřské: Lži, kvůli kterým se do byznysu mnoho žen nežene

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Léto, období jako stvořené k seznamování a flirtování. Není divu, že se lidem zapalují lýtka a potěšení hledají v náruči nové lásky. Jenomže po prvotní zamilovanosti přichází na scénu něco vážnějšího. Muži a ženy se navzájem oťukávají a zjišťují, že ne vždy se k sobě hodí.
Saunování přináší celou řadu zdravotních benefitů. Během chvíle dokonale prohřeje celé tělo, podporuje relaxaci, posiluje imunitu. Chodit do sauny pravidelně rozhodně má smysl. Jen při tom nesmíte chybovat.
Face roller je oblíbený nástroj, který se využívá k péči o pleť a pokud ho ještě nemáte doma, zřejmě si klepete na čelo, jak by vám ”šudlání” kamenem po obličeji mělo vyhladit vrásky. Pojďme si proto zopakovat, co vlastně face roller je, jaké jsou jeho výhody a mýty, a především, jak s face rollerem pracovat.
Také někdy odcházíte, práskáte dveřmi a za druhým rohem vám tečou slzy, i když máte pravdu? Být dospělá a prosadit svůj názor před rodiči bývá někdy velmi obtížné. Stále ve vás vidí tu malou nevědomou holku? Stále mají vždycky pravdu? Nehádejte se, nemá to cenu.
Navodí příjemnou atmosféru, zahalí domov do úžasné vůně a podpoří relaxaci. Nejen taková kouzla svede aromaterapie, která se stala nedílnou součástí všech milovníků nádherných vůní. Láká aromaterapie i vás? Mrkněte se na pár podrobností, které vás zasvětí do tajů všech jejích podmanivých benefitů.
Všichni lidé na celém světě chtějí být zdraví a krásní. Téměř každá žena si chce uchovat svou krásu a mládí co nejdéle. I když se život zdá být hektický a obtížný, ženy se snaží najít několik minut na péči o sebe každý den. Cílem kosmetických procedur je zastavení nebo zpomalení procesu stárnutí. Ale co když mluvíme o nevysvětlitelné ztrátě krásy? Tohle se stalo ženě z Anglie – Mary Ann Bevan.
Vždy mi záleželo na rodině a chtěla jsem žít poctivě a být šťastná. Jednou jsem ale ulítla a nikdy jsem na svůj omyl nemohla zapomenout. I když jsem se snažila, nakonec jsem to neunesla a dnes nemám rodinu žádnou.
Milování většina z nás vnímá jako jednu z nejpříjemnějších věcí na světě. Jde o romantické souznění dvou duší. O fyzický i psychický požitek, který zpravidla popisujeme pozitivně. Najdou se mezi námi ale tací, kteří se na sex rozhodně nedívají tak toužebně, jako většina ostatních. Ba naopak, tihle lidé mají ze sexu strach.
V oblasti zahradničení je pořád co objevovat, a to i tehdy, pokud máte vše už v malíku. Jestli ale tu a tam prahnete po něčem, co jste doposud nevyzkoušeli, a lákají vás nejrůznější novinky, pak vás právě tenhle článek doslova nadchne. Ten totiž věnujeme speciální popínavce, která bohatě produkuje chutnou zeleninu a nese trošku záhadné jméno ačokča. 
Velikonoční vajíčka patří k tradici, a vyřádit se na nich může celá rodina. Inspirujte se jednoduchými nápady na zdobení. Zkuste něco nového a netradičního. Výsledek bude vypadat skvěle!
Módní průmysl zažívá boom v mnoha ohledech. Na scénu se vrací devadesátkové trendy, mini střihy jsou po letech znovu v popředí a geometrické tvary na vrcholu. A právě u posledního zmíněného se pozastavíme. Pokud totiž chcete oživit své outfity, proč nezačít právě u vzorovaných modelů, které rozzáří váš šatník?
Každoročně je v České republice diagnostikováno více než 7 200 nových případu onemocnění karcinomem prsu, což odpovídá více než 133 pacientům na 100 tisíc obyvatel. Jedná se o jeden z nejzávažnějších epidemiologických problémů. Jedinou možností boje je včasná diagnostika a úspěšná léčba. Mezi nejagresivnější formy patří zánětlivá rakovina prsu.

Výběr článků

Ženské představy o tom, jestli jsme dobré v posteli (v sexu) nebo nikoli, se od těch mužských diametrálně liší. Jestli jste si dosud myslela, že to dokážete při intimních chvilkách pořádně roztočit a partner o vás pěje mezi svými kamarády jen samé chvály, možná že to nebude až tak horké. Probádaly jsem terén a došly k zajímavým závěrům.
Léto si každý z nás spojuje s opalováním a všichni se na něj nesmírně těšíme-. Konečně totiž může naše tělo získat bronzový odstín bez toho, aniž bychom museli navštěvovat solárium. Jenže co až léto bude pryč? Co pak? Vyvstává najednou otázka, jak si udržet opálení po co nejdelší dobu. Tento článek obsahuje nejúčinnější tipy na to, jak opálení co nejvíce prodloužit a pyšnit se tak krásným tělem i několik měsíců po dovolené.
„Už toho mám dost!“ řekla naše redaktorka Irena, když se na sebe ráno podívala do zrcadla. Po špatném spánku se pod jejíma očima pohupovaly malé váčky. Kruhy pod očima nechce nikdo z nás, a proto jsme zkusily, co na ně zabírá.

Nepřehlédněte

Pohyb v těhotenství nepřispívá pouze k udržování optimální hmotnosti maminky. Mnohem důležitějším faktem je to, že jde o významný faktor pro udržení celkové tělesné kondice, dále podporuje srdeční funkci, zachovává pružnost cév a navíc je důležitý pro zachování správného držení těla.
Navodí příjemnou atmosféru, zahalí domov do úžasné vůně a podpoří relaxaci. Nejen taková kouzla svede aromaterapie, která se stala nedílnou součástí všech milovníků nádherných vůní. Láká aromaterapie i vás? Mrkněte se na pár podrobností, které vás zasvětí do tajů všech jejích podmanivých benefitů.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek