opravy na zahradě

Menší opravy na zahradě – hravě a za jediný víkend!

S příchodem slunečných a teplých dnů nastává ideální čas a chuť připravit zahradu na letní sezónu. Je třeba zkontrolovat zahradní nářadí, nábytek, gril, vyčistit terasu a osvěžit dekorace, které během zimy trochu utrpěly. Drobné opravy na zahradě snadno zvládnete během jednoho víkendu. Jak a do čeho se bez otálení pustit?

Práce na zahradě přináší potěchu i uspokojení, i když se zrovna nemusí jednat o nějaké velký projekt v podobě stavby pergoly nebo dokonalého dětského hřiště. I drobné opravy na zahradě lze provést tak, že z nich budete mít opravdu radost a uspokojení z dobře odvedené práce a i vaše drahé polovičky a návštěvy si všimnou, že jste se letos opět vyšvihli a máte zahradu jako ze škatulky.

Nářadí v akci: Klíč k úspěšným opravám na zahradě

Bez lopat, krumpáčů, sekyr a hrábí se zpravidla žádná zahrada neobejde. Dřevěné násady zahradního nářadí dostávají během roku pořádně zabrat. Je tedy na čase dát své nářadí zpátky do kupy! V první řadě zkontrolujte, zda není násada nářadí nějakým zásadním způsobem poškozená. Není totiž nic horšího, než když si v týdnu vytyčíte cíl, že o víkendu připravíte třeba okrasný záhon a po prvním kopnutí vám praskne násada krumpáče, lopaty nebo rýče.

nářadí na zahradu

Před sezónou je potřeba mít veškeré zahradní nářadí v pořádku. Jeho kontrole se tedy nevyhnete.

V případě zásadního poškození není nutné kupovat celé nové nářadí, které zpravidla bývá poměrně drahé. Postačí vyměnit násadu. Ve specializovaných prodejnách vám rádi doporučí jakou násadu pro dané nářadí zakoupit. Cenový rozdíl, oproti koupi nového nářadí, může být i ve stovkách korun! Pokud je násada poškozena jen povrchově, můžete ji vyčistit smirkovým papírem a poté nanést nátěr na bázi vody, který poskytne dřevu potřebnou ochranu. Pro ještě delší živostnost vašich dřevěných parťáků použijte také impregnační prostředek na ochranu dřeva.

Po kontrole dřeva, ale i kovu, by měl přijít na řadu ošetřující nátěr, a možná i nový barevný háv…

Dřevěný nábytek znovu jako ze žurnálu

Po úmorném vypletí všech záhonů, posekání trávníku a vyčištění okapů si rádi odpočinete v oblíbeném dřevěném křesle nebo zahradní houpačce. Ale nábytek jaksi nevypadá ve formě, jako vloni? Pak je potřeba s tím také něco udělat. Zejména dřevěný zahradní nábytek během roku dostává opravdu hodně zabrat. Začněte tím, že vyčistíte veškerý prach a nečistoty. Pokud jsou na nábytku povrchové poškození, použijte smirkový papír, abyste se jich zbavili. Poté nanesete nátěr na bázi vody, který poskytne dřevu potřebnou ochranu. Pro zvýšení životnosti můžete také použít impregnační prostředek, který ochrání dřevo proti houbám a hnilobě. Pravidelná údržba zajistí, že váš dřevěný zahradní nábytek bude vypadat krásně a vydrží vám po mnoho let.

zahradní nábytek

Zahradní dřevěný nábytek také potřebuje pořádnou kontrolu a péči. Jedině tak vám bude dlouho sloužit a skvěle vypadat.

Rez a koroze – zbavte se jich!

Kovové prvky na zahradě dostávají vlivem působení vody pořádně zabrat. Týká se to zejména konví na vodu, květináčů a drobných dekorativních prvků na zahradě. Pokud je nebudete pravidelně kontrolovat a ošetřovat, pak je brána ke vzniku rzi a koroze otevřená. Je proto na čase ji zavřít a dát kovové zahradní nářadí, náčiní i dekorace do pucu. Pokud jsou předměty napadeny pouze povrchově, lze si s nimi poradit obdobně jako s dřevěným povrchem. Zaprvé odstranit rez pomocí smirkového papíru, a zadruhé použijte k ošetření antikorozní barvu nebo speciální barvu určenou k odstranění rezavých skvrn. Po základním ošetření můžete opatřit kovový povrch barevným nátěrem, který bude korespondovat s vaším vkusem a doladí celkový ráz zahrady.

konev na zalévání

Drobné opravy na zahradě zahrnují i kontrolu kovových zahradních věcí. Korozí často trpí zahradní konve na zalévání.

Co se zahradním grilem před sezónou?

Možná vás o víkendu čeká první grilovačka. K takové přípravě patří nejenom naložení masíčka a koupení zeleniny, hlavně potřebujete mít gril ve 100% pořádku. To se týká jak grilů na dřevěné uhlí, tak zejména těch na plyn. Společné mají to, že je potřebujete zbavit nečistot, prachu, případně zbytků popela, a usazené mastnoty. Použijte speciální přípravky určené na čištění grilů.

U plynového grilu pak důsledně zkontrolujte zda hořáky a trubky nejsou ucpané a jsou volně průchozí. Ověřte správnost fungování plynových připojení a případně vyměňte opotřebované díly. Po této jednoduché údržbě a kontrole bude váš gril připravený na sezónu a vy se budete moci těšit na skvělé grilování s rodinou a přáteli.




There are no comments

Add yours

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist