Přijíždějí rockové hvězdy, v Praze zahrají Mötley Crüe a Def Leppard

Kultura ČTK Kultura, ČTK
1. 6. 2023 10:10
Slavné rockové kapely Mötley Crüe a Def Leppard i populární český Kabát vystoupí tento pátek na akci Prague Rocks, kterou počtvrté hostí pražské Letiště Letňany. Uplynulé ročníky představily skupiny Metallica, Kiss nebo zpěváka Ozzyho Osbournea.
Na snímku z březnového vystoupení Mötley Crüe jsou kytarista John 5 alias John William Lowery a zpěvák Vince Neil.
Na snímku z březnového vystoupení Mötley Crüe jsou kytarista John 5 alias John William Lowery a zpěvák Vince Neil. | Foto: Profimedia.cz

Vstupenky za ceny od 1490 korun jsou stále k dispozici v sítích Ticketmaster a Ticketportal. Jednodenní festival pořádá česká pobočka agentury Live Nation, kromě skupiny Kabát vystoupí ještě australští rockeři Wolfmother a švédští Eclipse.

"Díky silnému line-upu očekáváme návštěvníky z celého světa a věříme, že letošní ročník bude nezapomenutelným zážitkem pro všechny přítomné," říká za organizátory Ondřej Pojzl.

Počátky britských Def Leppard, prvních hvězd večera, sahají do roku 1977. Od té doby v kapele nepřetržitě působí zpěvák Joe Elliott a baskytarista Rick Savage. V současné sestavě s nimi od roku 1978 hraje bubeník Rick Allen. Zůstal i po autonehodě, která ho začátkem 80. let připravila o levou ruku. Od roku 1982 je členem formace kytarista Phil Collen, deset let nato přibyl další kytarista Vivian Campbell.

Vloni v květnu Def Leppard vydali dvanácté studiové album nazvané Diamond Star Halos. Do Česka skupina jezdí od poloviny 90. let minulého století, naposledy se představila roku 2019 v pražské O2 areně na společném koncertu s kapelou Whitesnake.

Druhými hlavními hvězdami pátečního večera budou američtí Mötley Crüe, považováni za jedny z největších hvězd metalu. Vznikli v americkém Los Angeles roku 1981. Díky kombinaci prvků žánru glam rock, teatrálního vystupování, heavymetalových riffů a atraktivních rockových refrénů už v 80. letech slavili úspěch v televizi MTV.

Roku 1989 prorazili do hlavního proudu s albem Dr. Feelgood. Dnes patří k jedněm z nejznámějších metalových sestav světa, prodali přes 100 milionů nahrávek. Jejich název odkazuje k sousloví "nesourodě vypadající parta", anglicky "a motley looking crew".

Vedle hudby na sebe Mötley Crüe upozornili skandály a drogovými excesy. O jejich zběsilém životním tempu vyšla kniha The Dirt, v Česku známá pod názvem Mötley Crüe: Zpověď rockové skupiny s nejhorší pověstí na světě. Podle ní roku 2019 natočil Netflix celovečerní hraný film nazvaný Hnüs. Kapela se do Česka vrací po 14 letech, zatím jedinkrát se tu představila roku 2009 v pražské O2 areně.

Životopisný film Hnüs o kapele Mötley Crüe je na Netflixu s českými titulky. | Video: Netflix
 

Právě se děje

Další zprávy