Německá inflace podle unijní metodiky v květnu klesla na 6,3 procenta

Přidat na Seznam.cz

Meziroční míra inflace v Německu v květnu klesla více, než se očekávalo, protože ceny energií a potravin dále klesly, což naznačuje, že navzdory známkám zpomalující ekonomiky by se mohly některé tlaky na domácnosti zmírnit, uvedl deník Morningstar a portál Yahoo.

Index spotřebitelských cen – měřítko toho, kolik spotřebitelé platí za zboží a služby, se v květnu meziročně zvýšil o 6,1 % měřeno národními standardy ve srovnání s dubnovým nárůstem o 7,2 %, ukázaly ve středu předběžné údaje německého statistického úřadu.

K poklesu míry inflace v největší ekonomice eurozóny přispělo zmírnění cen energií, které v květnu meziročně vzrostly o 2,6 % oproti dubnovým 6,8 %. Vysoká zůstala i inflace u potravin, která však rovněž zpomalila, a to na 14,9 % v květnu ze 17,2 % v předchozím měsíci.

Inflace ve službách se také snížila z 4,7 % na 4,5 %, zatímco inflace u zboží se zmírnila z 9,3 % na 7,7 %, což naznačuje ochlazení některých základních inflačních tlaků.

Spotřebitelské ceny podle harmonizovaných standardů Evropské unie meziročně vzrostly o 6,3 %, což je méně než dubnový nárůst o 7,6 %, ale stále výrazně nad 2% cílem Evropské centrální banky.

Tento údaj znamenal, že se Německo připojilo k některým srovnatelným zemím eurozóny, které za květen vykázaly inflaci pod očekáváním. Zprávy z tohoto týdne již ukázaly, že míra inflace ve Francii a Španělsku klesla více, než se očekávalo, a ceny ve Španělsku vzrostly pouze o 2,9 %, což je nejnižší hodnota za téměř dva roky.

Smíšenější obrázek však nabídla Itálie, která překvapila pozitivně a vykázala inflaci na úrovni 8,1 %, což je rovněž podle standardů harmonizovaných v rámci EU.

Navzdory zmírnění inflace se zdá, že německá ekonomika je v útlumu. Země se nachází v recesi, když ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 klesla o 0,5 % a v prvním čtvrtletí letošního roku o 0,3 %. Vyšší úrokové sazby a zpřísnění úvěrových standardů spolu s na historické poměry stále vysokou inflací znamenají, že tlak na hospodářskou aktivitu bude pokračovat.

Zdroj: morningstar.com, yahoo.com, destatis.de, redakčně upraveno