Průměrný věk světových miliardářů je 67 let. Velký počet jich má Moskva

Přidat na Seznam.cz

Zatímco mladší technologičtí miliardáři, jako je 51letý Elon Musk a 39letý Mark Zuckerberg, mohou dominovat titulkům o bohatství, podle nové studie je většina světových miliardářů v důchodovém věku, uvedla stanice CNBC.

Průměrný věk 3 194 světových miliardářů je nyní 67 let, uvedla ve středu zveřejněná zpráva datové společnosti Altrata. Dvaačtyřicet procent z nich je starších 70 let a méně než 10 % je mladších 50 let, uvádí zpráva.

Zjištění poukazují na velký rozdíl mezi vnímáním a realitou světových miliardářů

Zatímco technologičtí lídři a hudební, sportovní celebrity mohou vzbuzovat největší pozornost, světoví miliardáři jsou z velké části stárnoucí podnikatelé, jako je 92letý Warren Buffett a 74letý Bernard Arnault, kteří strávili celý život nebo dokonce celou generaci, než nahromadili své bohatství. Podle zprávy se průměrný věk světových miliardářů za posledních pět let ve skutečnosti mírně zvýšil.

„Mnozí z mladších miliardářů své bohatství vydělali v technologiích, což je odvětví, které rychle vytváří bohatství a je mu věnována velká pozornost médií,“ řekla Maya Imbergová, senior ředitelka a vedoucí oddělení myšlenkového vedení a analytiky ve společnosti Altrata. „Ale většina bohatství se hromadí dlouho, pokud není zděděné. Vytvoření takového množství bohatství trvá drtivé většině z nich celý jejich podnikatelský život.“

Různé věkové skupiny miliardářů mají také různé zdroje bohatství. U miliardářů mladších 50 let tvoří většinu jejich bohatství technologické a bankovní/finanční odvětví, přičemž 21 % z nich vytvořilo své jmění v bankovnictví/financích a 20 % v technologiích. Miliardáři ve věku 50 až 70 let vydělali většinu svých peněz v bankovnictví/financích (24 %) a průmyslových konglomerátech (8,3 %), zatímco miliardáři starší 70 let získali své miliardy z financí (18 %), konglomerátů (11 %) a nemovitostí (8,3 %).

Celkově se počet světových miliardářů v roce 2022 snížil o 3,5 % na celkových 3 194, uvádí Altrata. Zatímco v letošním roce se počet miliardářů mohl stabilizovat nebo dokonce mírně zvýšit díky rostoucímu technologickému sektoru, pokles v roce 2022 znamenal podle zprávy první propad od roku 2018.

V Severní Americe došlo k poklesu o 2,3 % na 1 011 miliardářů, v Asii o 7,1 % a v Evropě o 2,2 %. Zdaleka nejvíce miliardářů na světě je stále v USA, kde jich je 955 a tvoří téměř třetinu všech světových miliardářů. Čína měla ke konci roku 2022 357 miliardářů.

Ženy podle zprávy stále tvoří malý podíl miliardářů, a to 12,5 %. Přesto jsou jako skupina mladší než jejich mužské protějšky – 18 % miliardářů je mladších 50 let.

„Diverzifikace globálních trhů s bohatstvím, růst podnikání žen, pomalu se vyvíjející kulturní (a správní) postoje a rostoucí četnost významných mezigeneračních převodů bohatství jsou faktory, které přispívají k nárůstu počtu mladších žen,“ uvádí se ve zprávě.

New York je stále největším městem miliardářů na světě

Podle zprávy je New York se 136 miliardáři stále největším městem na světě. Na druhém místě se umístil Hongkong (112), následuje San Francisco (84), Moskva (76) a Londýn (75).

Ačkoli čtyři z 15 měst s největším počtem miliardářů se nacházejí ve Spojených státech, uvedla Imbergová, že světové bohatství se rychle šíří i do dalších zemí.

„Kdybyste se na seznam měst podívali před deseti lety, vypadal by jinak,“ řekla. „Nyní je na seznamu poměrně hodně čínských měst a měst mimo USA.“

Zdroj: cnbc.com, altrata.com