Právě čtete

Jahodová dalgona, citrusové affogato a kávový milkshake! Moje recepty na ledové kávové osvěžení

7709  
Sdílet: 

Jahodová dalgona, citrusové affogato a kávový milkshake! Moje recepty na ledové kávové osvěžení

Tak už nám konečně začíná sezóna osvěžujících letních drinků. A s ní i ledových káv, na které nedám dopustit! Připravila jsem pro vás recepty, které si určitě zamilujete i vy.

31. 5. 2023 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Jahodová dalgona, citrusové affogato a kávový milkshake! Moje recepty na ledové kávové osvěžení

Už jste někdy měli klasickou dalgonu? Před časem to byl obrovský hit, který obletěl snad celý internet a našel si spoustu příznivců, kteří tuto ledovou kávu zařadili mezi své oblíbené stálice. Recept na základní dalgonu najdete i na našem blogu. Jedná se o rozpustnou kávu s cukrem, kterou ručním mixérem vyšleháte během chviličky do tuhé nadýchané pěny. Když jsem o tom slyšela poprvé, byla jsem k tomu celkem nedůvěřivá. Říkala jsem si, že to asi zase bude nějaký nefunkční trend. Ale víte co? Recept funguje a dokonce velmi dobře.

Jahodová dalgona

Pokud jsem vás nalákala na klasickou dalgonu a chcete ji zkusit v ovocném provedení, mám pro vás recept na její jahodovou příbuznou. Použila jsem do ní lyofilizované jahody. To jsou jahody sušené mrazem. Koupíte je například ve zdravé výživě, často i v oddělení se zdravou výživou v drogeriích. Jsou krásně křupavé, snadno se dají rozemlít na prášek a díky tomu je využívám nejen jako přísadu do receptů, ale i jako efektní zdobení například dezertů.

Ingredience:

Jahodová část:

  • 200 ml mléka
  • 7 g rozmixovaných lyofilizovaných jahod
  • sladidlo (množství podle chuti)

Kávová část:

  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 5 g rozmixovaných lyofilizovaných jahod
  • 3 lžíce vroucí vody

Postup:

  1. Rozmixujte lyofilizované jahody na prášek (můžete smíchat ty na jahodovou část s kávovou částí, tedy dohromady 12 g jahod).
  2. Vlijte do stolního mixéru mléko, přidejte rozmixované jahody a sladidlo podle chuti (může to být cukr nebo váš oblíbený sirup). Rozmixujte.
  3. Do větší misky dejte 2 lžíce cukru, 1 lžíci rozpustné kávy a rozmixované jahody. Promíchejte a zalijte třemi lžícemi vroucí vody.
  4. Směs vyšlehejte ručním šlehačem do tuhé pěny.
  5. Do vychlazené sklenice vlijte jahodovou část a na ni dejte kávovou pěnu. Můžete podávat!

Affogato s citrusovým sorbetem

Affogato je v podstatě zmrzlina zalitá espressem. Je oblíbená hlavně v létě a nejčastěji se připravuje s vanilkovou zmrzlinou. Pokud ale stejně jako já máte rádi kombinaci kávy a citrusů, třeba v Mazagrande, určitě zkuste affogato s citrusovým sorbetem. Je to náramně osvěžující!

Tento recept bude tedy hlavně o domácím citrusovém sorbetu. Doma si v létě dělávám sorbety často. Není potřeba zmrzlinovač, stačí mít kvalitní mixér, a chutnají stejně jako z té nejlepší zmrzlinárny. Stačí zamrazit libovolné ovoce (oloupané, bez případné pecky a nakrájené) a následně ho rozmixovat. Sorbet můžete klasicky uchovávat v mrazáku v uzavíratelné krabičce. Jenom musíte myslet na to, že ho musíte před konzumací včas vyndat – v mrazáku se ze zmrzliny stane kus ledu. Krémová a vláčná bude po cca 15 minutách mimo mrazák. Domácí sorbety jsou podle mě nejlepší z banánů (klidně z těch hnědých), manga (musí být zralé!) nebo ananasu. Super kombinace je i banán s kakaem.

Ingredience:

  • dvojitá dávka espressa
  • 1 pomeranč
  • 2 citrony
  • 100 g cukru (nebo podle chuti – doporučuji ochutnávat a přisypávat)

Postup:

  1. Oloupejte citrusy (nebo z nich slupku okrájejte tak, abyste se zbavili i bílé vrstvy pod slupkou). Nakrájejte je na menší kousky a vyberte co nejvíce pecek, ideálně všechny.
  2. Nakrájené citrusy vložte do sáčku a ten dejte přes noc do mrazáku.
  3. Zmrzlé citrusy vložte společně s cukrem do výkonného stolního mixéru a mixujte, dokud vám nevznikne sorbet.
  4. Kopeček citrusového sorbetu vložte do skleničky a zalijte espressem.

Kávový milkshake

Milkshaky můžete udělat snad ve všech příchutích – jahoda, čokoláda, vanilka, lískový oříšek, banán… nebo třeba káva. Pak to máte jako kávu a dezert v jednom. Základ milkshaku obvykle tvoří zmrzlina a mléko. Ostatní ingredience záleží už jenom na vás – tedy na příchuti, jakou zvolíte.

Ingredience:

Postup:

  1. Všechny ingredience dejte do stolního mixéru a mixujte, dokud se nepropojí.
  2. Pokud máte opravdu výkonný mixér, přihoďte do něj ještě několik kostek ledu.
  3. Servírujte v namražené sklenici buď jen tak samotné, nebo třeba se šlehačkou.

Přeji vám krásné slunečné dny a užijte si je s jedním (nebo klidně se všemi) z osvěžujících kávových nápojů. Pokud hledáte další tipy na kávové koktejly třeba i s kapkou alkoholu, můžete zkusit Dark and stormy na kávovém základu, kokosové cold brew a milkshake z kávy a banánů nebo třeba Long island iced coffee a Espresso martini. A pokud koktejly budete připravovat třeba na oslavě, určitě si vyrobte zdobená párátka, která jim dodají šmrnc.

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články