Soud zprostil obžaloby bývalého vychovatele věznice, zneužití pravomoci neprokázal

  15:26
Krajský soud v Plzni zprostil části obžaloby bývalého vychovatele věznice Vykmanov na Karlovarsku Lukáše Kislingera. Ten podle spisu vypracoval nepravdivé pozitivní posudky na vězně Stanislava Déra. Podle soudu ale nelze prokázat, že šlo o trestný čin. Další skutky bude muset posoudit karlovarský okresní soud.

Bývalý vychovatel věznice ve Vykmanově Lukáš Kislinger u Krajského soudu v Plzni. | foto: Petr Ježek, MF DNES

„Nemáme dostatek podkladů pro závěr, že obžalovaný jednal úmyslně, aby vyhotovil nepravdivé hodnocení ve prospěch Déra. Skutek se stal, ale krajský soud nemůže prokázat, že by se jednalo o trestný čin,“ uvedl soudce v odůvodnění.

Zrušen tak byl rozsudek karlovarského okresního soudu, podle nějž byl Kislinger vloni v únoru odsouzen k dvouletému trestu odnětí svobody s podmíněným odkladem na dva roky.

K okresnímu soudu se k novému projednání vrací druhý bod obžaloby, podle něhož měl Kislinger v roce 2018 umožnit, aby se do věznice v rozporu se zákony dostaly hned tři mobilní telefony.

Ty pak měl předat Stanislavu Dérovi, který byl v té době ve vykmanovské věznici ve výkonu trestu. Zároveň měl Dérovi zajistit větší množství osobních zásilek do věznice.