Květen na trzích potvrdil známé úsloví. Lepší bylo zmizet

339
trzich
Premiér Petr Fiala si potřásá rukou s generálním ředitelem skupiny ČEZ Danielem Benešem. / Foto: ČEZ

Známé investorské úsloví – Sell in May and go away / V květnu prodej a zmiz – dostálo platnosti na finančních trzích i letos. Naplnilo se jak v případě pražské burzy, tak evropských akcií. A chybělo málo, aby obstálo i v zemi svého původu.

Měsíc květen se stal pro pražskou burzu [PX -5,91 %] i evropské akcie [STOXX Europe 600 Index -3,19 %] po březnu druhým ztrátovým měsícem v tomto roce. Naopak americké akcie [S&P500 cca +0,2 %] mírně rostly.

„Květen nebyl pro akcie v Praze a Evropě příznivý,“ potvrzuje výše uvedené analytik Komerční banky [KB] Bohumil Trampota.

Také ale upozorňuje, že od začátku roku jsou všechny výše zmíněné indexy v plusu. Index PX od prvního ledna ke konci května přidal 7,90 procenta, S&P500 +8,62 procenta a STOXX Europe 600 6,32 procenta. Podle analytika KB titul propadák měsíce května na Burze cenných papíru Praha [BCPP] i tak jednoznačně získaly akcie skupiny ČEZ. Důvody hledejme za snahou vlády Petra Fialy [ODS] energetickou skupinu plně ovládnout.

Dění na BCPP je v režii akcí ČEZ. Anebo spíš opět vlády

Situace minulý měsíc znovu vyvrcholila schválením změn zákona o přeměnách obchodních společností a družstev. V něm vláda mimo jiné snížila potřebnou většinu hlasů akcionářů pro přeměny [restrukturalizace, rozštěpení aj.] obchodních společností a družstev. Což jí v ČEZu umožňuje například i rozdělení společnosti odštěpením na výrobní a nevýrobní část se zánikem účasti všech menšinových akcionářů a jejím rozdělení s nerovnoměrným poměrem.

„Na trhu zavládla nejistota a došlo k panickému výprodeji. Investoři zkrátka neví, co mohou čekat. S největší pravděpodobností si kladou otázku, jestli se s nimi vláda premiéra Fialy férově vyrovná,“ komentuje dopady na akcie ČEZ Bohumil Trampota.

Vláda opět předvádí tržní veletoče. Akcie ČEZ letí dolů

Dopady jsou ale již nyní zřejmé. Akcie ČEZu v květnu poklesly o 12,95 procenta na 998,50 Kč. A to ještě v prvních květnových dnech, jak upozorňuje Trampota, slušně rostly až o +6,8 % [1 224 Kč]. Důvodem byla solidní dividenda ve výši 117 korun, kterou navrhlo vyplatit vedení ČEZ.

„Jen bych dodal, že květen se tak stal pro ČEZ první mínusový měsíc v tomto roce,“ říká analytik s tím, že i tak ČEZ od začátku roku přidává +29,68 procenta.

Co se týče května, ani ostatní klíčové tituly BCPP nepředvedly žádnou hitparádu. Akcie Erste klesly o 6,81 procenta na 722 korun. Akcie pojišťovny VIG spadly o 6,60 procenta na 580 korun. A překvapivě o 4,42 procenta propadly i akcie Philip Morris ČR [16 880 Kč].

Osm ředitelů ČEZ si loni vydělalo 135 milionů korun

„U těchto titulů je společným jmenovatelem takzvaný ex-dividend. V průběhu května se začaly obchodovat bez práva na dividendu ze zisku roku 2022. Bankovní tituly mohla ovlivnit i situace některých malých bank v USA. Komerční banka také oslabila o 3,92 procenta na 661,50 Kč,“ upozorňuje Trampota.

Jedinými dvěma tituly, které na pražské burze v květnu rostly, byly akcie zbrojovky Colt CZ [+2,23 %, 595 Kč] a banky Moneta [+1,15 %, 79,20 Kč]. Dobrá zpráva podle analytika KB alespoň je, že od začátku roku jsou až na jednu mírnou korekci všechny tituly v plusu.

Letošek na finančních trzích lepší loňska

Na otázku, zda květen na finančních trzích jen potvrdil to, co se o něm traduje, nebo jen předznamenal další poklesy, odpověděl investiční stratég skupiny Partners Martin Mašát.

„Co se týče akciových trhů, ty prožívají jakousi katarzi, která započala v roce 2020 s nástupem pandemie covidu-19. Po mnoha letech zažili akcioví investoři stres a větší korekci a mnoho z nich takovou situaci ještě nezažilo a mnozí za to nepěkně zaplatili,“ uvedl pro FinTag.cz a dodal: „Osobně se na letošní výsledek finančních trhů ale dívám pozitivně.“

Okomentoval i svůj oblíbený dluhopisový trh. Na něm si podle jeho slov konzervativní klienti užívají nejvyšší výnosy v tomto tisíciletí. A třeba jen „bezrizikové“ české státní dluhopisy jim přinesou průměrný výnos pět procent po dobu asi pěti let.

„Čímž se dluhopisy mnohem více přibližují potenciálu akciových investic,“ upřesnil.

Přesto upozornil na rizika. Firmy, které stále přicházejí kvůli vysoké inflaci o část poptávky, ohrožují opět kvůli vysoké inflaci vysoké úroky u úvěrů.

„Hlavně malé firmy a startupy se dostanou do finančních problémů, protože jejich ´byznys´ plány byly postaveny na optimistickém nekonečném růstu a takřka nulových nákladech na úvěry,“ vysvětlil Martin Mašát.

Kupujte a držte, radí investorům portfolio manažer Alec Murray 

Podle něj i navzdory tomu, že ještě hodně firem zkrachuje, tak další se zdravými financemi nastoupí na jejich pozici a převezmou trh. Protože inflace už začala také klesat a centrální banky začnou časem snižovat úroky a akciový trh se vydá vzhůru s novou silou.

„Pokud chcete slyšet čísla, tak kvalitní dluhopisové fondy by se letos mohly dostat s výkonností někam mezi osmi až deseti procenty. Co se týče akcií, máme za sebou loňskou korekci a světlo na konci tunelu je už vidět, a proto očekávám kladnou výkonnost také někde kolem osmi procent,“ uzavřel Martin Mašát.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here