Z našich cest po Jižní Americe máme spoustu krásných i těch méně parádních vzpomínek. Byla to velká jízda. Co na cestách rozhodně stálo za to, bylo naprosto vynikající jídlo a jedním z nich byly právě i plněné argentinské empanadas.

Tato lahůdka plněná masem, sýrem nebo zeleninou pro nás byla vždy velkou odměnou a radostí, kterou jsme za pár korun pořídili téměř na každém rohu.  A víte co, plněné empanadas rozhodně nejsou složité na přípravu a určitě stojí za vyzkoušení.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Plněné argentinské empanadas

Ingredience na empanadas

Množství: 12

Na těsto
400 g hladké mouky
100 g másla
1 vejce
100 ml vody
1 špetka soli (3 g)

Na náplň
500 g mletého masa – 1/2 hovězího a 1/2 vepřového
1 cibule (50 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1/2 červené papriky (70 g)
50 g zelených oliv
1 vejce vařené natvrdo
1 lžička uzené červené papriky (5 g)
1 špetka soli (3 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)

Olej na smažení


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut

Těsto na empanadas

Těsto na empanadas není vůbec složité, takže se nemusíte bát, že by se nepovedlo nebo by vás nějak zlobilo. Jelikož obsahuje poměrně hodně másla, je tedy i krásně křehké, jemné a při osmažení dokonale křupavé.

Do mísy dáme hladkou mouku, změklé máslo, celé vejce a také špetku soli a začneme vypracovávat těsto. Do něj ještě postupně přidáváme také vodu a vypracujeme pevné těsto, které necháme alespoň 30 minut vychladit, aby se s ním dobře pracovalo.

Mezitím, co těsto odpočívá, si připravíme náplň. Ono těch náplní existuje celá řada a rozhodně se nebojte zapojit svou fantazii, čím empanadas naplníte. Já jsem vybrala takovou nejčastější klasiku, kterou najdete na každém rohu a je to naprosto vynikající.

Náplň do empanadas

Začneme tím, že si necháme vařit vejce natvrdo.

Cibuli si nakrájíme na drobné kostičky, česnek nasekáme nadrobno a do pánve dáme trošku olivového oleje, který necháme rozpálit.

Cibulku necháme na oleji zesklovatět. K ní pak přidáme oboje mleté maso – hovězí i vepřové a restujeme, dokud maso nezačne lehce zlátnout a pěkně se nám odděluje. K masu přidáme na drobné kostičky nakrájenou červenou papriku a ještě restujeme. Vše pak okořeníme uzenou červenou paprikou, solí a nakonec přidáme ještě nakrájené zelené olivy a nastrouhané uvařené vejce. Směs promícháme a necháme lehce vychladnout, abychom si při plnění empanadas nespálili tlapky.

Plníme empanadas

Těsto odpočaté, náplň připravená, takže jdeme na věc.

Těsto promneme v ruce a na pomoučeném vále jej vyválíme na cca 3 mm tenkou placku, ze které vykrojíme kolečka (můžeme si pomoci například miskou na polévku) cca 15 cm v průměru.

Doprostřed dáme směs – s tou to moc nepřeháníme, jinak se to pak špatně plní a praská.

Těsto přehneme na polovinu a vznikne nám půlměsíc. Kraje prsty jemně otáčíme do spirálky (viz foto) a tím i utěsníme.

Do hrnce či pánve dáme větší množství oleje, který necháme rozpálit. V něm pak jednotlivé empanadas smažíme, dokud nejsou krásně zlaté.

Jíme ještě teplé a čerstvé. To je totiž to největší labůžo.

Dobrou chuť, Pája

PS. Pokud byste chtěli empanadas méně tučné, dají se i upéct na 200 °C v troubě. Jen je alespoň trošku olejem. Každopádně osmažené jsou prostě lepší.