Historické drezíny, salónní vozy i Vectron. Správa železnic oslaví 20 let na Masarykově nádraží

Historické drezíny Tatra a Warszawa. Pramen: SŽHistorické drezíny Tatra a Warszawa. Pramen: SŽ

NTM ukáže salónní vůz Františka Ferdinanda d'Este a salónní vůz prezidenta republiky z roku 1968 přezdívaný Svoboda.

Na Masarykově nádraží v Praze se bude v sobotu konat malá železniční sláva. Správa železnic zde oslaví 20 let od svého vzniku; díky spolupráci s Národním technickým muzeem bude k vidění řada historických vozidel.

Vystavena bude například unikátní inspektorská drezína Tatra Kyklop, drezína Warszawa nebo lokomotiva Siemens Vectron v barvách Správy železnic. NTM ukáže salónní vůz arcivévody Františka Ferdinanda d’Este a salónní vůz prezidenta republiky z roku 1968 přezdívaný Svoboda. Jednou z drezín se budou moci lidé svézt po Masarykově nádraží, pokud správně odpoví na otázky vědomostního testu.

„Salónní vozy budou zařazené ve zvláštní soupravě a budou mimořádně k vidění při jízdě po Negrelliho viaduktu,“ doplnil ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr. Nejlepší fotografie soupravy na viaduktu budou odměněny dárky z kolekce Správy železnic.

„Komunikaci s veřejností vnímáme jako naši prioritu. Proto bude celý program spojen nejen se zábavou, ale také s informacemi o našich důležitých projektech,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Program akce:
10:00 Zahájení
10:30–11:00 Výjezd soupravy na Negrelliho viadukt
15:00 Konec akce

Tagy Národní technické muzeum Správa železnic železniční nostalgie
17 komentářů