Město v bouři. Cenu pro nejlepší literaturu faktu získala kniha o proměnách Prahy

ČTK ČTK
1. 6. 2023 19:45
Cenu Miroslava Ivanova za nejlepší publikaci z oblasti literatury faktu dostal Richard Biegel za knihu Město v bouři. Opatřil ji podtitulem Urbanismus a architektura historického centra Prahy 1830-1970. Dílo pojednává o proměnách architektury hlavního města v tomto období.
Richard Biegel se svou knihou Město v bouři o proměnách pražského urbanismu.
Richard Biegel se svou knihou Město v bouři o proměnách pražského urbanismu. | Foto: Vladimír Šigut/ UK Forum

Ceny Miroslava Ivanova, pojmenované dle známého autora literatury faktu, byly předány tento čtvrtek v pražské Knihovně Václava Havla. Udílí je Klub autorů literatury faktu. Do 23. ročníku bylo přihlášeno 57 titulů z 25 nakladatelství.

Vítěznou knihu loni vydala Univerzita Karlova, na jejíž Filozofické fakultě působil Biegel jako ředitel Ústavu pro dějiny umění a nyní je tam zástupcem ředitelky. Objemná publikace popisuje proměny Prahy od prvních romantických zásahů, které městu daly nábřeží a promenády. V dramatickém protikladu následuje období radikální asanace, jež znamenala demolici celých čtvrtí domů a vyvolala neméně radikální reakci ochránců staré Prahy.

Samostatnou kapitolu představuje doba meziválečných proměn města v metropoli nového státu, stejně jako temné protektorátní období megalomanských urbanistických plánů, poválečnou euforii s jejími architektonickými sny a brzký nástup totality. Finále knihy pak tvoří období let 1958 až 1970, které přineslo nejen návrat modernismu, ale také zásadní diskusi, jakou roli má historické centrum hrát v organismu moderního města.

Klub autorů literatury faktu udělil ceny také v dalších kategoriích. V kategorii České dějiny porota ocenila Dalibora Váchu za knihu Nad mraky: Každodennost 311. československé perutě RAF 1940-1945. V kategorii Světové dějiny uspěl egyptolog Miroslav Bárta za knihu Tutanchamon: Století záhad a objevů, která loni vyšla ke 100. výročí jednoho z největších objevů světové archeologie, nálezu nevykradené hrobky staroegyptského vládce Tutanchamona.

V kategorii Memoárová a biografická literatura cenu dostávají paměti českého politika a ekonoma Karla Engliše vydané s podtitulem Kdo sloužíš vlasti, odměny nečekej. Cenu Miroslava Ivanova za celoživotní dílo v literatuře faktu pak dostal novinář a spisovatel Stanislav Motl.

Miroslav Ivanov patřil mezi nejvýraznější představitele české literatury faktu. Kromě více než tří desítek knih, z nichž mnohé vyšly v zahraničí, byl autorem téměř tisícovky novinových článků, více než 170 rozhlasových relací a desítek televizních pořadů. Jaroměřský rodák zemřel 23. prosince 1999 ve věku 70 let. Klub od roku 1991 tento specifický žánr propaguje.

 

Právě se děje

Další zprávy