Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Devatenácté setkání BARUVAS: Romská kultura na Khamoru a veřejný happening studentů

01. června 2023
Čtení na 1 minutu
Setkání romských studentů BARUVAS 2021 (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)
Devatenácté setkání romských studentů s názvem BARUVAS začíná již zítra. Stipendisté romského stipendijního programu organizace ROMEA prožijí víkend plný kultury díky mezinárodnímu festivalu Khamoro. Kromě kultury na ně také čeká akce, při které budou sami studenti seznamovat společnost s aktivitami organizace ROMEA.

V pátek čeká na studenty koncert tradiční romské hudby v pražské La Fabrice, na kterém uvidí a hlavně uslyší například skupinu Puerto Flamenco ze Španělska. „Moc se na setkání BARUVAS těším. Je skvělé, že každé setkání je jiné. Moc se těším nejen na své kamarády, ale i na kulturní zážitek v podobě festivalu Khamoro,“ řekl pro zpravodajský server Romea.cz Štefan Feri, student Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

V sobotu se studenti účastní defilé, průvodu muzikantů a tanečníků, který začne na Václavském náměstí a skončí na Staroměstském náměstí. Naposledy se studenti v rámci setkání BARUVAS účastnili této akce před šesti lety. Průvod centrem Prahy je oslavou romské kultury.

Po defilé se studenti přesunou do pražské Stromovky, kde bude mít organizace ROMEA stanoviště, na kterém budou studenti informovat veřejnost o aktivitách organizace. Studenti budou kolemjdoucí informovat nejen o stipendijním programu, ale také o projektu, který zkoumá hate speech na sociálních sítích. „Myslím si, že je třeba informovat lidi o tom, jak fungují sociální sítě a jakou hrozbou je právě hate speech, speciálně pro mladé lidi,“ řekl Štefan Balog, manažer stipendijního programu organizace ROMEA.

Sobotní večer bude patřit galakoncertu v pražském divadle Archa, na kterém se naši stipendisté potkají s vysokoškolskými stipendisty Nadace Albatros a společně si užijí příval kultury v podobě mnoha skvělých romských umělců. Večer zakončí studenti procházkou staré Prahy.

Defilé účinkujících na romském festivalu Khamoro 2022 (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Cílem setkání BARUVAS je podpora a budování leadership schopností romských stipendistů formou neformálního vzdělávání. “Naposledy jsme byli se studenty na Khamoru před šesti lety. Myslím si, že je důležité, aby se tato nová mladá generace účastnila tohoto skvělého festivalu, “ říká Štefan Balog, manažer stipendijního programu organizace ROMEA.

Setkání romských studentů BARUVAS 2022 (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Romský stipendijní program podporuje Nadace Albatros, Bader Philanthropies, nadace SOVA a celá řada drobných dárců. Realizaci workshopů zaměřených na mediální gramotnost podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon