Toxické rady: Zpozorněte, co děti sledují na sociálních sítích

2.6.2023 00:00   |   Děti
Podle nedávných průzkumů děti a mládež tráví na sociálních sítích více něž tři hodiny denně. Obsah, který zde děti sledují může být pozitivní, jako vaření nebo rukodělné práce, ale velký zásah mají právě negativní rady a výzvy.

Zpozornete,co deti sleduji na socialnich siti

Nemusíš jíst, stačí pít, ...přesně rady tohoto typu a další jako opiluj si zuby, když je nemáš rovné, chceš okamžité opálení, inhaluj tento hormon, zafixuj si rozjasňovač transparentním lakem na nehty, ať ti déle vydrží poškozují dětské sebevědomí, ale i zdraví.

I vzhledem k extrémnímu nedostatku dětských psychologů je prevence v této oblasti tou nejlepší obranou našich dětí před toxickými radami.

Je velmi důležité tuto problematiku začít řešit. Rodiče by měli získat podporu a praktické tipy, jak o těchto věcech se svými dětmi komunikovat a posilovat vzájemnou důvěru v rodině.

Děti potřebují cítit, že zájem ze strany rodičů o to, co sledují na sociálních sítích, je skutečný a nejde jen o způsob kontroly.

"Musíme hledat způsoby, jak podporovat u dětí zdravé vnímání sebe sama a nesrovnávat svůj vzhled s ostatními," sděluje Mgr. Šárka Kučerová, psycholožka a odborná garantka Projektu sebedůvěry Dove.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Dostatek soukromí by měly mít i vaše děti
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Umí vaše dítě bezpečně užívat tablet a telefon?

Na to vše upozorňuje Projekt sebedůvěry Dove, který působí jako účinná prevence pro rodiče, jak s dětmi o tématu mluvit, aby toxickým radám nepodlehly.

Tento projekt nabízí prostřednictvím workshopů s odborníky rady i učitelům a školním psychologům, se kterými děti tráví ve školách podstatnou část dne a jsou s nimi v kontaktu.

Rodiče i učitelé zde najdou tipy, kdy zpozornět a jak vést komunikaci s dětmi.

toz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Toxické rady: Zpozorněte, co děti sledují na sociálních sítích

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci