Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

České vzdělávací startupy: originální hudebka i programování ve školce

Michael  Durčák
Michael Durčák
2. 6. 2023

Z posluchárny rovnýma nohama do startupu a zpět. Vybrali jsme pro vás pět inspirativních studentských počinů, které se zaměřují na vzdělávání. Ať už je to startup pomáhající doučovatelům, nebo kurzy programování.

České vzdělávací startupy: originální hudebka i programování ve školce
Startup Study Hub umí zkvalitnit distanční výuku, navíc nechá přivydělat nadějné studenty. Na snímku zakladatelé Štěpán Calta (vlevo) a Patrik Kruntorád. / Zdroj: Study Hub

V rámci projektu Podnikavé Česko vám tentokrát přiblížíme pět českých startupů, které se věnují vzdělávání. Je mezi nimi například tržiště lektorů, aplikace pomáhající vysokoškolákům, nebo kurzy programování pro malé děti.

Tržiště lektorů

Studentům Štěpánu Caltovi a Patriku Kruntorádovi se nelíbilo, jak během pandemie koronaviru vypadala distanční výuka. Proto založili Study Hub – platformu pro studenty i lektory, kteří dokážou s látkou přes monitor tápajícím žákům pomoci. Jde o jakési tržiště lektorů. Tým startupu všechny lektory prověří a ti pak za měsíční poplatek 150 korun nabízí své služby.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Montovna? Průmyslová země? Kdeže, Česko budují hlavně šikovní lidé

Říká se, že Česko je především průmyslová země. Že jsme montovnou Evropy. A že podnikatelé jsou „příživnici“ či dokonce snad „parazité“. I zběžný pohled do základních statistik ovšem odhalí, že je všemu jinak. A že by si politici, kteří se do podnikatelů oněmi nevybíravými slovy navážejí, měli ujasnit, co je pro Česko opravdu důležité: všichni ti činorodí lidé, kteří něco budují a podnikají.

Jako potenciální zákazník, tedy student, si vyberete daný předmět, zadáte svou představu o ceně a je už jen na vás, koho si za svého kantora vyberete.

Cena se většinou pohybuje od dvou set do tří set korun. Výjimečné jsou pak nabídky lektorů s hodinovou sazbou za pět set. Jejich vyšší cenovku ale vyváží většinou úzká specializace jejich předmětu. Těch tu najdete přehršel. Od matematiky, ekonomie, fyziky přes jazyky (včetně češtiny pro cizince) až po prvouku či organickou chemii.

Pokud si tedy chcete doplnit mezery před těžkou zkouškou nebo třeba připravit svého potomka na maturitu či přijímačky na vysokou, Study Hub je cenově příznivé a atraktivní řešení.

Studium do kapsy

Pamatujete si na SIS na Univerzitě Karlově? Nebo na další nepohodlné, zastaralé univerzitní systémy pro studenty a vyučující, které vlastně nikdo neuměl moc používat? Pokud vám to pilo krev stejně jako autorovi tohoto článku, tak vaše trápení dokáže ukončit Univerzita.app. Aplikace od Dušana Salaye a Petra Weissara a dalších tvůrců, jejímž cílem je pomáhat studentovi od přijímaček až po promoci.

Univerzita.appUniverzita.app

Tvůrci aplikace Univerzita.app Dušan Salay (vlevo) a Petr Weissar

V současné době už Univerzita.app využívá přes dvacet tisíc studentů. Aplikace, kterou si můžete stáhnout zadarmo, vám bude ukazovat dosavadní výsledky studia, rozvrh váš i vašich kamarádů, oznámení univerzity a další věci. Například vám dokáže pomoci i s time managmentem na jednotlivé dny, aby vám pak aplikace třeba ukazovala lepší průměr známek a více získaných kreditů. A i když celý projekt zní skvěle, ne na všech školách mají vývojáři dveře otevřené. Například v Masarykově Univerzitě v Brně i přes zájem studentů autoři nepochodili. Přitom kromě všech výše zmíněných funkcí by aplikace dokázala pomoci i například s šířením harmonogramu školního roku mezi studenty, prohlížením volných učeben, či dokonce nabízet volné pracovní pozice nebo brigády. Pokud ale jste student vysoké školy a vaše alma mater aplikaci podporuje, určitě po ní skočte. Neprohloupíte, a navíc je zdarma. 

Digitální vzdělávání jinak

Oproti předchozímu startupu projekt Edhance necílí primárně na studenty, ale na kantory. Lukáš Rejchrt a Pavel Popluhar vyvinuli platformu, která má být doplňkem klasické výuky. Ne však všech předmětů. Zaměřuje na hlavně STEM – pod touto zastřešující zkratkou se nachází matematika, fyzika, chemie a informatika. Kromě těchto předmětů pak v rámci platformy zájemci najdou materiály týkající se mediální výchovy či finanční gramotnosti. Edhance vám nabídne coby učiteli různá cvičení, testy, předpřipravené výukové materiály a další nástroje, které žákům i vyučujícímu zkvalitní a zpříjemní čas strávený studiem. Ostatně žáci a kantoři spolu mohou komunikovat na platformě už během výuky.

EdhanceEdhance

Projekt podporuje mimo jiné firma Nestlé, která vytvořila výukové materiály pro zdravou výživu. Zároveň startup nedávno získal víc než 2,7 milionu korun skrze akcelerátor startupů Impact EdTech. V současné době platformu využívá už více než 400 škol a v nich přes deset tisíc žáků. Pochopitelně to není zadarmo. Licence na rok pro skupinu do sta žáků vyjde na pět tisíc korun. 

Konečně zábavná hudebka

Ne každý je ovšem talent na exaktní vědy. Někoho baví dějepis, jiné tělocvik. A ti s umělečtější duší zase vždy tíhli k hudební výchově. A právě pro rozvíjení těchto talentů je zde startup ArtMaster. Projekt se vás snaží pochopitelně naučit hrát na hudební nástroj. Jenže sází na originální výuku, kterou provádí skuteční hudebníci a chtějí ve vás zažehnout lásku k nástroji pomocí procvičování a učení se na populárních skladbách různých žánrů. Na drilování akordů podle skladeb z Já, písnička tady zapomeňte.

ArtMasterArtMaster

Na nástroj už se nemusíte naučit hrát jen skrze biflování v lidušce. V ArtMasteru vás naučí zábavnou a inovativní formou hrát na kytaru, ukulele nebo zpívat.

Škola má akustické učebny v Praze nedaleko obchodního centra Harfa a v současnosti kvůli obrovskému zájmu o její individuálně zaměřenou výuku bojuje s paradoxem. Snaží se udržet si klíčové principy a zároveň rozšířit svoji výuku i na cizince a větší počet žáků. V rámci ArtMasteru se teď vyučuje hra na kytaru, ukulele, zpěv či bicí.

O potenciálu projektu svědčí i fakt, že do něj víc než půl milionu dolarů investoval obchodní ředitel serveru YouTube či Jaroslav Beck, jehož jako jednoho z tvůrců proslavila rytmická hudební hra pro virtuální realitu Beat Saber. A cena? Osm lekcí, kde vás lektoři naučí i složitější techniky hraní či improvizaci, stojí 5 680 Kč. Základní kurz, který má o tři lekce míň, vás vyjde o dva tisíce levněji. 

Programování ve školce

Informatika obecně je ve většině tuzemských škol stále na okraji zájmu. Projekt makeITtoday se to snaží změnit. Zaměřuje se na výuku programování a dalších digitálních dovedností pro děti. V nabídce najdete kurzy jako třeba Mini Coders a Python Junior. Nebo kroužek zaměřený na robotiku a programování. Všechny kurzy probíhají v Praze, hodina se koná jednou týdně a trvá 75 minut. Ve snaze o individuální přístup není v žádném kurzu ve třídě nikdy víc než deset dětí.

Samotné kurzy jsou odstupňované pro děti od pěti do patnácti let. Ty pro ty největší se zaměřují na kódování v Pythonu a tvorbu webových stránek. Snahou je pochopitelně vštípit dětem znalosti a dovednosti, které státní školy zanedbávají. A připravit je tak na „dospělý svět“ plný dynamicky se měnících technologií.

Vybraný kurz, který v rámci pololetí obsahuje devatenáct lekcí, vás vyjde na osm tisíc. Možná je ale i měsíční platba za necelých 1800 korun. Zajímavostí je, že kurzy programování nabízí jako benefit pro své zaměstnance firmy jako Samsung nebo Avast.

Článek původně vyšel v tištěném vydání magazínu Finmag.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michael  Durčák

Michael Durčák

Má rád fotbal a kočky. Kromě Finmagu píše pro magazín Reportér nebo komentáře o dění v USA pro Seznam Zprávy. Zároveň je redaktorem videoherního časopisu Score.

Související témata

časopisFinmagpodnikáníPodnikavé Českostart-upstartupytechnologievzdělánívzdělávání
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo