Tepelná čerpadla a účinná ochrana před bleskem a přepětím

Typografie
  • Nejmenší Malé Střední Velké Největší
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Instalací tepelného čerpadla získáme ekologickou metodu pro vytápění a ohřev vody. Zároveň je to jeden z prostředků, díky kterému dlouhodobě ušetříme za elektrickou energii.

Tepelné čerpadlo se hodí jak pro novostavbu, tak i do starého domu s vyššími tepelnými ztrátami, zvláště pak v kombinaci s fotovoltaikou pro ohřev TUV po velkou část roku.

Tepelná čerpadla se ve většině případů umísťují na stěnu nebo ke stěně budovy. V případě ploché střechy se instalují na střechu samotnou. Místo osazení čerpadla je důležité pro správný výběr ochrany před bleskem a přepětím.
Před montáží tepelného čerpadla na střechu, stěnu či ke stěně budovy musíme zvážit veškerá rizika spjatá s instalací venkovní jednotky čerpadla. Nelze spoléhat na to, že máme instalovaný hromosvod, který byl revidován podle původní normy ČSN 34 1390.
Ve chvíli, kdy na objekt umístíme venkovní jednotku čerpadla nebo FV panely, změníme podmínky pro ochranu před bleskem a je potřeba provést novou analýzu rizik. Ta nám určí, zda instalovaný hromosvod svým provedením vyhovuje požadavkům na ochranu před bleskem, nebo ne. Provedení analýzy rizik je vyžadováno normou ČSN EN 62305-2 ed. 2. Na základě provedené analýzy musí být zabezpečena správnost, celistvost, úplnost a bezpečnost stavby a zařízení instalovaného na vnějším plášti budovy.
V případě umístění tepelného čerpadla v úrovni terénu se většinou nacházíme v ochranné zóně hromosvodu LPZ 0B. Přesto je vždy nutné si vše prověřit a nespoléhat na „rady u piva“.
Na základě správně zhotovené vnější ochrany před bleskem (LPS) volíme i vnitřní část ochrany, která zahrnuje instalaci svodičů přepětí. Aplikaci svodičů přepětí nám upřesňuje ČSN 33 2000-5-534 ed. 2.
Ochranu napájecí soustavy před úderem blesku a přepětím nabízí řada svodičů DEHN Red/Line. Její využití v elektroinstalaci uplatníme při přechodu elektrického vedení z venkovní zóny do vnitřní zóny budovy (LPZ 0 / LPZ 1). Na rozhraní těchto zón se zpravidla instalují kombinované svodiče typu T1+T2. Místem instalace bývá nejčastěji hlavní rozvaděč RH.

tc 2023 1
Pro třídu LPS I a II je vhodný kombinovaný svodič přepětí DEHNventil M2 o schopnosti svádět bleskové proudy až do 100 kA (10/350 µs). Jedná se o kompletně zapojený modulární svodič typu T1+T2+T3 na bázi jiskřiště, který se skládá ze základního dílu a zásuvného modulu. V nabídce najdeme provedení pro sítě TN-C (obj. č. 954 305) i pro sítě TN-S (obj. č. 954 405).
U třídy LPS III a IV lze použít kombinovaný svodič přepětí DEHNshield, který je způsobilý svádět bleskové proudy až do 50 kA (10/350 µs). Jedná se o prostorově optimalizovanou řadu svodičů přepětí typu T1+T2 s technologií jiskřiště. I tato řada svodičů nabízí provedení pro sítě TN-C (obj. č. 941 300) a pro sítě TN-S (obj. č. 941 400).
Obě řady svodičů, DEHNventil i DEHNshield, díky svým parametrům umožňují instalaci v neměřené části rozvodů nízkého napětí. Použitím technologie jiskřiště získávají oba typy svodičů mimořádné vlastnosti, samozřejmě při dodržení PNE 33 0000-5, které je zřetelně odlišují od ostatních varistorových svodičů, používaných na trhu v tomto rozsahu použití a výkonnosti.
Do podružných rozvaděčů, které bývají umístěny v technické místnosti u vnitřní technologie tepelného čerpadla, osazujeme svodiče přepětí typu T2. Jejich úkolem je ochrana koncových zařízení patřících k technickému vybavení domu.
Vhodným typem svodiče je novinka v naší nabídce DEHNcord 3P TT 275 FM (obj. č. 900 439). Jde o třífázový, kompaktní svodič přepětí pro TT a TN-S sítě. Můžeme jej umístit k přívodnímu vedení rozvodnice, a ochránit tak veškerá zařízení, jež jsou z ní napájena, anebo k jednotlivým vývodům, které vyžadují samostatnou ochranu proti přepětí. Díky zapojení 3+1 je tento svodič ideální pro instalaci za proudový chránič.
Dalším citlivým místem je samotné napájení venkovní jednotky tepelného čerpadla. Poněvadž je umístěna vně budovy, doporučuje se osadit svodič přepětí v blízkosti připojovací svorkovnice. Volba svodiče se opět odvíjí od provedení vnější ochrany před úderem blesku a přepětí (LPS).

tc 2023 2
Jestliže je venkovní část zařízení umístěna v ochranné zóně LPZ 0B, je vhodné instalovat svodič přepětí typu T2. Díky svým rozměrům je možné jej umístit do instalační krabice, kterou osadíme k připojovacím svorkám zařízení. V případě, že je technologie tepelného čerpadla umístěna mimo ochranou zónu hromosvodu, je vhodnější instalovat kombinovaný svodič přepětí typu T1+T2; například DEHNshield TN-S (obj. č. 941 400).
Nesmíme však opomenout ani ochranu informačně technických rozvodů, které jsou v dnešní době nedílnou součástí moderních technologií. Svodiče přepětí pro informačně technické sítě, domovní systémy, výrobní procesy a telekomunikace jsou obsaženy v naší produktové řadě Yellow/Line. Jejich instalace se doporučuje na vstupu vedení z venkovní zóny do vnitřní zóny budovy (LPZ 0 / LPZ 1). Dále je potřeba ošetřit veškerá vedení zajišťující komunikaci pro instalovaná zařízení.
Svodiče pro bytové a domovní rozvody jsou ochranné přístroje pro telekomunikační rozhraní a sběrnicové systémy automatizace budov.
Optimalizovaným svodičem pro telekomunikační rozhraní je DEHNbox (obj. č. 922 220), který splňuje požadavky na ochranu systémů v informační, měřicí a regulační nebo automatizační technice.

tc 2023 3
BLITZDUCTORconnect je svodič bleskových proudů a svodič přepětí s univerzálním použitím. Jsou navrženy pro ochranu zařízení v průmyslovém prostředí, pro informačně technická rozhraní a v oblasti automatizace nebo měřicí a regulační techniky, ale lze je využít i pro ochranu bytů či rodinných domů. Svodiče jsou k dispozici v různých variantách a chrání dva samostatné vodiče se společným vztažným potenciálem (nesymetrická rozhraní), nebo bezpotenciálový pár vedení (symetrické rozhraní).
Na obrázku pod tímto článkem najdete jednoduchý návod pro výběr a instalaci svodičů přepětí při ochraně tepelných čerpadel.

DEHN s.r.o.
Pod Višňovkou 1661/33, 140 00 Praha
Tel: +420 222 998 880
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.dehn.cz

Bezplatný odběr časopisu

Chcete odebírat časopis ElektroPrůmysl.cz zdarma? Napište Vaše jméno a e-mail, poté klikněte na tlačítko odebírat.

Časopis vychází 1x měsíčně.

Aktuální číslo časopisu

ElektroPrumysl

ElektroPrůmysl.cz, duben 2024

Číslo je zaměřené na kvalitu elektrické energie, energetiku, elektromobilitu a alternativní zdroje energie.

Zajímavé odkazy

Nový design vypínačů a zásuvek si elektrikáři hned oblíbili! Zaujal je novými matnými barvami, plochým tvarem a také dobrou cenou. Třešničkou na dortu je ovládání mobilem.
Vyhrajte termokamery Hikmicro nebo multimetry Fluke! Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte grafický multimetr Fluke 289 nebo špičkovou termokameru Hikmicro B20. Vstupenku na Amper 2024 obdrží každý.
Schneider Electric | Vezměme to prakticky! EcoStruxure Power Design – NOVINKY | Nejširší nabídka 3f UPS na trhu |Spínací, jistící a ochranné přístroje | VN rozváděče bez plynu SF6 | EcoStruxure for eMobility – nabíjecí stanice | Jak jednoduše vybrat správný 3f zdroj UPS
Inspekční minikamera s bezdrátovým přenosem obrazu První inspekční minikameru na světě, která využívá k přenosu obrazu vestavěný wi-fi hotspot pro pohodlné a bezpečné inspekce i těch nejnepřístupnějších míst.

Najdete nás na Facebooku