Odveta za Micron. Spojené státy plánují omezit investice do čínského průmyslu

Micron
Autor fotografie: Karolina Grabowska / Zdroj fotografie: Pexels

Ve středu americký ministr financí oznámil, že jedná o nových předpisech, které omezí americké investice do čínských společností patřících mezi samotnou špičku. Konkrétně by se mělo jednat o společnosti zabývající se pokročilými technologiemi. Nová opatření mají za cíl zajistit větší kontrolu nad kritickými technologiemi a znalostmi putujících do Číny.

Paul Rosen, úředník zodpovědný za investiční bezpečnost, se nechal během jednání bankovního výboru Senátu slyšet, že se zabýval otázkou omezení amerických investic. Ty zahrnují cenné know-how a další odborné znalosti. Poté zdůraznil, že kolegové už aktivně pracují na zavedení opatření k omezení cenných investic ze Spojených států. Omezení se zaměřují především na tři různá odvětví – pokročilé polovodiče, AI a kvantové výpočty. Obava Američanů spočívá v čínské armádě a potencionálních důsledcích, kdyby asijská velmoc přístup k americkému know-how měla.

Omezení společnosti Micron bude mít dohru

Nicméně, i přes to generální ředitel amerického technologického giganta Nvidia Čínu navštíví. Cesta by měla sloužit k tomu, aby se generální ředitel setkal s nejvyššími zástupci čínských společností. Takhle to alespoň víme z neoficiálních zdrojů s tím, že se ředitel podívá do Číny po několika letech. Nvidia je celosvětovým hráčem na poli umělé inteligence. Bohužel pro americkou společnost však sankce znamenají problémy, které nejsou vůbec příjemné. Dříve totiž prodávala své čipové sady umělé inteligence velkým čínským firmám, jako jsou ByteDance nebo Tencent. Právě do nich má v plánu ředitel zamířit.

Nekončící obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou má globální dopady, protože se do ní vložilo Japonsko, Jižní Korea a Tchaj-wan, jež jsou na straně USA. Tyto státy rovněž podporují uvalené sankce. Čínský ministr obchodu Wang Wentao nedávno vyzval Japonsko k tomu, aby ukončilo svá vývozní omezení na výrobu čipů v Číně. Dále zdůraznil potřebnou změnu politiky. Shu Jueting, mluvčí čínského ministerstva obchodu, prohlásil, že Čína pevně stojí proti omezením a je odhodlána na ně reagovat.

Mluvčí poté na tiskové konferenci dodal, že opatření namířená proti Číně naruší normální provoz společností a naruší integritu mezinárodního a obchodního řádu. Celá situace nasvědčuje tomu, že je tohle odplata Spojených států za uvalení sankcí na americký Micron.

Autor: Adam Vilkus

Zdroj: gizmochina.com, reuters.com

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hodnocení: 1

Zatím nehodnoceno.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *