pěstování libečku

Jak na pěstování libečku a jeho využití: průvodce pro začátečníky

Začínáte s pěstováním bylinek a rozhodli jste se do své bylinkové zahrádky vysadit libeček? Výborná volba! Libeček je nejen aromatickou bylinou s výjimečnou chutí, připomínající polévkové koření, ale také s velkým přínosem pro naše zdraví. Pokud jste začátečník v zahradničení, nebo dokonce nemáte zahradu a plánujete pěstování libečku na balkoně, nezoufejte! Náš průvodce pro začátečníky vám poskytne veškeré nezbytné informace a rady, abyste se stali úspěšnými pěstiteli libečku a objevili radost z vlastního zahradničení.

Výběr správného stanoviště pro pěstování libečku

Pěstování libečku není nijak náročné a zvládne ho i naprostý začátečník. Lze ho pěstovat na záhonu a dokonce i na balkónu. Libeček preferuje slunné nebo polostinné stanoviště s maximálním využitím slunečního svitu. Mějte na paměti, že libeček může dorůstat až do výšky 1,5 metru, takže mu zajistěte dostatek prostoru.

pěstování libečku

Při pěstování libečku vybírejte vhodné stanoviště s ohledem na sluneční svit a dostatek prostoru. Libeček se může dorůst i výšky přes jeden metr!

Při přípravě půdy je vhodné ji obohatit o kompost, aby se zlepšila struktura a živinová hodnota půdy. Celkově by půda pro pěstování libečku měla být dobře propustná a dostatečně vlhká.

Pěstování ze semínek nebo jsou lepší sazenice?

Pro začátečníky bude vhodnější si v zahradnictví zakoupit již hotové sazenice libečku. Vybírejte silné a zdravé rostlinky. Ty přesaďte do připraveného záhonu. Pokud byste přeci jen chtěli vyzkoušet pěstování od semínka, pak je důležité mít na paměti, že libeček pro správné klíčení potřebuje dostatek světla. Semínka proto jen jemně přitlačte do půdy, ale zcela je nezakrývejte další vrstvou zeminy.

Pro začátečníky je vhodnější zakoupit již vzrostlé sazeničky libečku.

Jak pro semínka, sazeničky, ale i již vzrostlé rostliny libečku je důležitá zálivka. Ta by měla být dostatečně vydatná, ale pozor na přemokření. Přílišná zálivka by mohla vést k uhnívání kořenů.

Pěstování libečku na balkónu

Pokud jste se rozhodli pro pěstování libečku na balkónu, pak je opravdu důležité zohlednit velikost této byliny. Pro jeho pěstování zvolte dostatečně velkou nádobu – ideální je rozměr alespoň 30 centimetrů do hloubky a průměrem kolem 40 centimetrů. Dostatečně velký květináč zajistí prostor pro správný růst kořenového systému. Vyplatí se také investice do kvalitního substrátu. Můžete pořídit substrát přímo určený k pěstování bylinek. Květináč umístěte tak, aby měla rostlina možnost co nejvíce čerpat sluneční svit ke svému správnému růstu.

I přes svou výšku je možné pěstovat libeček na balkóně. Jen je nutné zvolit dostatečně velkou pěstební nádobu.

Libeček pravidelně zalévejte a občas mu dopřejte zálivku s přídavkem hnojiva. Opět ale pozor na přemokření.

Pokud se rostlina začne nadměrně rozrůstat, není nic snazšího, než ji zastřihovat a udržovat ji tak v přijatelné velikosti.

Libeček můžete v omezeném prostoru balkónu nakombinovat i s dalšími bylinkami. Dobře se doplňuje s petrželí, bazalkou nebo tymiánem. Vytvoříte tak dokonalé aromatické zákoutí.

Aromatické kouzlení s libečkem v kuchyni

Libeček je velmi aromatický, jeho vůně i chuť vzdáleně připomíná polévkové koření. V kuchyni se využívají listy – ty lze přidávat k pokrmům při vaření, ale také je využít v čerstvém stavu do salátů, pomazánek nebo bylinkových másel.

libeček v kuchyni

V kuchyni se zpracovávají hlavně listy. Ať už přidané do vařených pokrmů nebo čerstvé do salátů.

  • Libeček přidaný do omáček, jako je třeba rajská omáčka, ragú nebo do marinád, zajistí pikantní a aromatickou chuť a zlepší celkový profil chuti výsledného pokrmu.
  • Libeček je skvělým doplňkem do polévek a vývarů. Přidejte několik lístků libečku do kuřecí polévky, hovězího vývaru nebo zeleninové polévky, abyste získali bohatší chuť.
  • Vytvořte si vlastní bylinkovou máslovou omáčku se zeleným libečkem. Smíchejte nadrobno nakrájené lístky libečku s rozpuštěným máslem, přidejte špetku soli a pepře a podávejte s grilovaným masem nebo zeleninou.
  • Přidejte čerstvý najemno nasekaný libeček do salátů, ať už jsou to zeleninové saláty, bramborové saláty nebo těstovinové saláty. Libeček jim přidá svěžest a aromatickou vůni.
  • Z libečku lze také připravit výborný čaj. Jen pozor při jeho konzumaci – libeček má poměrně silné močopudné účinky.

TIP: Libeček je možné uchovat sušením nebo zamrazením čerstvých listů. I v zimě tak můžete využít jeho sílu a aroma.




There are no comments

Add yours

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist