Hankook iON evo, speciálka pro elektromobily, zvítězila v testu Auto Bild

Německý magazím Auto Bild porovnával tři letní pneumatiky o rozměru 245/45 R 19 102 Y určené speciálně pro EV a pneumatiku Hankook iON evo ohodnotila jako „velmi dobrou“.

Redakce Auto Bildu si dala v testu za cíl zhodnotit, zda lze skloubit špičkový výkon a vynikající bezpečnostní vlastnosti s požadavky na co nejnižší valivý odpor při současném dosažení maximálního dojezdu. Protože nadměrné opotřebení pneumatik je kvůli okamžitému náběhu výkonu u elektrovozů velmi častým jevem.

U pneumatik iON evo Auto Bild uvedl: „Nemusíme volit mezi bezpečností a požitkem z jízdy na jedné straně a dojezdem a ekologií na straně druhé. Vyvážení těchto velmi rozdílných požadavků se podařilo přesvědčivě.“

Tým Auto Bildu velmi pečlivě zkoumal požadované vlastnosti pneumatik pro elektromobily. Elektromobily reagují na jízdní povely a dynamiku jinak než konvenční spalovací motory, a to kvůli okamžitě dostupnému točivému momentu a vyšší vlastní hmotnosti. V přímém srovnání byl iON evo „obzvláště přesvědčivý“ v testech brzdění na suché a mokré vozovce a v obou případech se umístil na předních místech.

Pneumatika Hankook zaujala zejména na mokré vozovce, kde získala prvenství a přivedla testované vozidlo k zastavení téměř o čtyři metry dříve než vozidlo na druhém místě. Model iON evo obsadila první místo na stupních vítězů také při jízdních vlastnostech na mokrém povrchu a díky použité technologii měla Hankook také nejnižší hluk při průjezdu.

A konečně, Hankook iON evo kombinuje „vynikající vlastnosti relevantní pro bezpečnost“ s výrazně nižším valivým odporem, který činí pouhých 6,21 kg/t. To byla nejnižší hodnota v testu, téměř o 1,5 kg/t nižší než u nejbližšího konkurenta.

Pro srovnání: valivý odpor snížený o jeden kg/t zvyšuje dojezd přibližně o čtyři procenta – v konkrétním testu časopisu Auto Bild to znamená přibližně o 30 kilometrů delší dojezd. Hankook iON je naší odpovědí na míru rychle rostoucí poptávce po elektromobilech a s tím související potřebě vhodných pneumatik,“ uvedl Klaus Krause, vedoucí Evropského technického centra Hankook. „Velmi dobrý výsledek v testu časopisu Auto Bild dokazuje, že s našimi výrobky nabízíme řidičům elektromobilů velkou výhodu oproti běžným pneumatikám,“ dodal šéf.

 


Images by Hankook Tire & Technology