Ronin: Nedoceněný thriller, který je plný skvělých hereckých výkonů, strhujícího děje i vynikajících akčních scén

Snímek s nevšedním názvem Ronin je filmem, na který se vzpomíná především z důvodu jeho propracovaných automobilových honiček. Podle mnohých snímek obsahuje jedny z nejnapínavějších a nejnebezpečnějších honiček, které kdy byly natočeny. V tomto filmu, od jehož natočení letos uplyne již čtvrt století, se ale ukrývá mnohem víc.

Poutavá historická odbočka

Málokterý film dokáže diváka okamžitě upoutat jen úvodním textem na plátně. Snímek Ronin, jehož režisérem byl John Frankenheimer, začíná vysvětlením pojmu „rónin“. Jde o japonského samuraje, jehož mistr byl zabit.

S vlastním dějem filmu nemá vysvětlení historické podstaty tohoto termínu nic společného, ale je to skvělý způsob, jak divákovi tento svět představit. Postavy, s nimiž se ve filmu setkáváme, jsou novodobí róninové bez vlasti a poslání, kteří jsou pouze najati na práci.

Skvělý Robert De Niro

Robert De Niro bude vždy považován za jednoho z nejlepších herců všech dob. V devadesátých letech se ale jeho kariéra začala mírně odklánět k vedlejším rolím a komediím. Ronin tak znamenal ohromující návrat herce k akčním rolím.

Slavný herec ztvárňuje Sama, tajemného muže, který každou situaci zvládá s klidným chováním. Od momentu, kdy se vydává za turistu, aby špehoval svůj cíl, až po fenomenální scénu sebepoškozování je De Niro na plátně naprosto přesvědčivý.

Žádné zbytečnosti

Film neztrácí čas tím, že nás nejprve pomalu vtáhne do situace a teprve poté se rozjede děj. V úvodní sekvenci se Sam a ostatní členové týmu sejdou ve francouzské kavárně, kde se seznámí s Deirdre, a mise začíná. Od té chvíle si film udržuje stabilní tempo, kterým posouvá děj kupředu, aniž by měl divák pocit, že spěchá.

Většina akčních filmů 90. let se na příběhy příliš nesoustředila, důležitá byla „akce“. Ronin sice akci přináší, ale zároveň je v něm neuvěřitelně hutný a spletitý děj v tom nejlepším slova smyslu. Divák je neustále udržován v napětí, protože se snaží přijít na to, kdo s kým hraje a na čí straně kdo stojí. Ve filmu je rovněž mnoho podrazů, které příběhu dodávají další napětí.

Sam a Vincent

I když je De Nirův Sam hlavní postavou filmu, srdcem filmu se zdá být Vincent, kterého hraje skvělý Jean Reno. Přestože se tito muži navzájem na začátku neznají, vzniká mezi nimi okamžité pouto, které filmu dodává další kouzlo. Oba muži k sobě nacházejí úctu a obdiv, zachraňují si navzájem životy a dávají na sebe pozor, když je situace stále nebezpečnější.

Záhady

Film se nezdržuje žádným vysvětlováním, což může být pro některé diváky frustrující, ale zároveň to příběhu dodává prvek vzrušení. Otázky zůstávají nezodpovězené, některé aspekty zápletky jsou záměrně ponechány nejasné, nikdy však na úkor celkového příběhu.

Příkladem je často zmiňovaný „muž na vozíku“. Můžeme předpokládat, že tento muž je spojka, která pomohla dát tým dohromady, ale žádné pozadí ani bližší vysvětlení není podáno.

Moc hudby

Někdy nás dobrá hudba dokáže do filmu opravdu vtáhnout a okamžitě upoutat naši pozornost. Tak je tomu i v případě vynikající hudby k filmu Ronin, jejímž autorem je Elia Cmiral.

Flétna použitá v partituře dodává hudbě japonský nádech, působí smutným dojmem, ale zároveň zní hrdinsky, což se k postavě De Nira hodí.

Automobilové honičky

Jakkoli jsou všechny aspekty filmu skvělé, jedna věc, pro kterou si diváci Ronina pamatují nejvíce, jsou jeho automobilové honičky na hraně. Film obsahuje dvě delší honičky a obě jsou ukázkovými momenty, které snímku dodávají vzrušující energii. Ne náhodou je tak film v tomto hledu často srovnáván s filmy jako Bullitt nebo Francouzská spojka.

Zdroj: imdb.com, cinema.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu