Zrušením DSTI jde ČNB naproti zájemcům o hypotéku i trhu

852
DSTI
Nové byty na pomezí pražského Karlína a Libně. / Foto: Redakce FinTag.cz

Česká národní banka [ČNB] od 1. července zmírní podmínky pro získání hypotéky. Deaktivovala ukazatel DSTI [debt-service-to-income]. Ten měří celkovou výši měsíční splátky vůči čistému měsíčnímu příjmu žadatele o hypotéku.

DSTI znační poměr mezi celkovou výší všech měsíčních splátek všech úvěrů žadatele vůči jeho příjmu. Od dubna 2022 nemohl poměr mezi celkovou výší všech splátek žadatele na jeho čistém měsíčním příjmu přesáhnout 45 procent. Pro nemovitost za 4,5 milionu korun to znamenalo, že žadatel musel doložit čistý měsíční příjem minimálně 51,5 tisíce korun. A to jen v případě, že už žádnou další splátku [například leasing auta, spotřebitelský úvěr, úvěr ze stavebního spoření či kontokorent] nesplácí. V opačném případě by se nutný čistý příjem ještě poměrně navýšil.

„V době, kdy bojujeme se zvýšenou inflací, je nutné dodržovat přísné podmínky pro poskytování hypoték. Při vyšších úrokových sazbách však ukazatel DSTI není zapotřebí,“ uvedl guvernér ČNB Aleš Michl.

Zároveň potvrdil platnost horní hranice ukazatele LTV [loan-to-value] na 80 procentech hodnoty nemovitosti. Pro žadatele mladší 36 let na hodnotě 90 procent. I nadále platí limit DTI [debt-to-income], který stanovuje, že celkové zadlužení žadatele o hypotéku staršího 36 let nesmí překročit 8,5násobek jeho čistých ročních příjmů. U lidí pod 36 let je to 9,5násobek ročních čistých příjmů.

Trh deaktivaci ukazatele DSTI přivítal

Hypoteční trh se loni propadl na nejhorší čísla za posledních dvacet let. Objem nově poskytnutých hypoték byl loni meziročně o 57 procent menší. Mohl za to částečně růst hypotečních sazeb, zásadnější vliv však měla právě přísná pravidla pro žadatele, která ČNB opět zavedla loni na jaře. Pokles trhu přetrvává i letos. Proto nepřekvapuje, že rozhodnutí centrální banky trh přivítal.

„Tato změna znamená, že na hypotéku od července opět dosáhne více zájemců. A to by mohlo opět alespoň trochu rozhýbat trh s nemovitostmi. Více lidí opět dosáhne na splnění snů o vlastním bydlení,“ říká šéf developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Příspěvek na bydlení dá stát i na drahý pronájem. Klidně i 10 tisíc

To, že banky už nebudou muset posuzovat výši všech měsíčních splátek vůči čistému měsíčnímu příjmu žadatele podle jeho názoru zpřístupní hypotéku desítkám tisíc lidí. Podle jeho názoru by ČNB v rozvolňování pravidel u hypoték měla jít ještě dál.

„V platnosti naopak zůstávají zbývající dvě kritéria – LTV a DTI. […] Jen úplné zrušení všech těchto limitujících faktorů by ještě více zlepšilo dostupnost bydlení,“ tvrdí.

Ceny nemovitostí klesají, ale ne dost

Na to, že by ČNB takto radikálně rozvolnila pravidla pro získání hypotéky, to ale nevypadá. Argumentuje přestřelenými cenami realit. Ponechání limitů LTV a DTI na současných horních hranicích vysvětluje přetrvávajícím nadhodnocením cen rezidenčních nemovitostí.

Developeři stahují část bytů z prodeje. Nabízejí je k pronájmu

I když ceny prodaných bytů v ČR v průměru mírně klesají, ke konci letošního prvního čtvrtletí byly podle centrální banky stále o 57 procent vyšší, než by odpovídalo úrovni příjmů mediánové domácnosti pořizující si vlastní bydlení. Z hlediska nákupu bytů za účelem pronájmu dosahovalo odhadované nadhodnocení přibližně 23 procent, uvedla centrální banka.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

    • Nakonec, proč ne. Ale když mi stát zajistí, že těm, kteří to s velikostí hypotéky přeženou a nakonec skončí pod mostem, že jim nebude z daní nás všech přispívat na celty a deštníky. Tím mostem myslím ten dálniční ve Velkém Meziříčí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here