Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna klimatu je zásadní hrozba pro lidské zdraví, varují němečtí experti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Změny klimatu podle odborníků z německého Institutu Roberta Kocha (RKI) znamenají největší výzvu pro lidstvo. Varují, že kvůli nim v Německu bude více případů úmrtí z horka, rakoviny kůže kvůli zvýšenému ultrafialovému záření nebo i více nemocí způsobených skrytými přenašeči.

Kvůli stoupajícím teplotám se musejí lidé v Německu připravit na častější rezistenci vůči antibiotikům a také na vyšší výskyt plicních onemocnění způsobených prachovými částicemi. "Stojíme před opravdu velkým problémem, a to i pro naše zdravotnictví," cituje agentura DPA Elke Hertigovou, jednu z autorek zprávy RKI.

Odborníci upozorňují, že už nyní se kvůli vyšším teplotám v Německu šíří druhy, které pro něj nejsou typické. Jde například o klíšťata z rodu Hyalomma, která přenášejí i skvrnitý tyfus nebo dva druhy virových krvácivých horeček.

Další novou hrozbou jsou bakterie z rodu Vibrio, kterým se dobře daří v poloslané vodě s teplotou nad 20 stupňů Celsia. Do lidského organismu se mohou dostat malými prasklinami v kůži a pacientům s oslabeným imunitním systémem mohou způsobit závažné onemocnění, pokud jim lékaři rychle nenasadí antibiotika. V posledních letech bylo několik případů, kdy se touto bakterií nakazili plavci koupající se v německé části pobřeží Baltského moře. Častěji se budou v Německu vyskytovat komáři tygrovaní, kteří mohou na člověka přenášet horečku dengue, žlutou zimnici nebo virus zika.

Zatímco v současnosti Německo zažívá dvě až tři vlny veder ročně, do konce století mohou být čtyři nebo i šest. Vysoké teploty znamenají riziko hlavně pro starší lidi nebo pro lidi trpící dalšími nemocemi. Agentura DPA uvedla, že v Německu, které má kolem 83 milionů obyvatel, v důsledku veder loni zemřelo asi 4500 lidí.

Institut Roberta Kocha pracuje na komplexní zprávě vyhodnocující dopady změn klimatu na zdraví. Podílí se na ní přes 90 zástupců z více než 30 výzkumných institucí a úřadů.

Témata:  globální oteplování klimatické změny sucho

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy