Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Blahodárná NREM fáze spánku vám zlepší i vlasy. Proč spát pravidelně 8 hodin denně

Každý z nás občas bojuje s kvalitou spánku. Co dělat, když ani správně nastavená spací režim nestačí? Zkvalitněním spánku si zkvalitňujeme všechny aspekty života, proto vám přinášíme ultimátní tip, jak si vymazlit svůj spánek a vytěžit z něj maximum.

Ačkoliv o spánku víme již mnoho, stále se objevují nové a nové informace v této oblasti. Průměrně strávíme spánkem 24 let, a to, jakou kvalitu onen spánek má, se projeví do všech oblastí našeho života. 

Doporučená délka zdravého spánku je 7 až 8 hodin denně. Při něm se střídají dvě fáze, NREM a REM. REM (z ang. rapid eye movement) je fáze známá tím, že se nám v ní zdají sny. Náš mozek totiž v tu chvíli zpracovává informace z předchozích dní. 

REM nebo také fáze mělkého spánku se následně střídá s NREM fází, která označuje spánek hluboký. NREM (z ang. non rapid eye movement) je fází, při které je naše tělo naprosto nehybné a dochází k regeneraci organismu. A právě v tuto chvíli se dějí v našem těle zázraky.

Vše zahojí NREM fáze

Při fázi hlubokého spánku se regeneruje tělo. Co si pod touto regenerací představit? Za noc by měl člověk v průměru zažít 5 až 6 fází hlubokého spánku, které trvají zhruba hodinu. Při nich se obnovují buňky, posiluje se imunitní systém, tvoří se kostní dřeň a hojí se rychleji rány. V neposlední řadě v NREM rostou vlasy a nehty. 

Nezní to skvěle? Možná se ptáte, jaký to má háček. Je to jednoduché, nejen délka spánku ovlivňuje jeho kvalitu. Záporáků bojujících proti dobrému spánků je hned několik. Prvním na seznamu je rozhodně špatná matrace, v těsném závěsu za ní se drží kofein, alkohol nebo prášky na spaní. 

Jak matrace ovlivňuje kvalitu spánku

Jestli ráno dělá den, pak matrace dělá noc. Čím méně kvalitní a vhodná pro vás matrace je, tím méně času v NREM fázích máte. Jakto? 

Představte si, že spíte třeba na pěnové matraci 160×200 cm s partnerem či partnerkou. A od své drahé polovičky se dozvíte, že se celou noc převalujete. Co převalování znamená pro spánek? Naše tělo převalování používá jako mechanismus proti tomu, když nás něco v noci tlačí či dokonce bolí. 

K TÉMATU  Nejoblíbenější bylinkové tinktury. Jako to jsou?

Nacházíte se zrovna v NREM fázi, když mozek dostane signál, že nás něco tlačí v zádech. Proto se z NREM fáze přesunete do REM fáze, kdy mozek může ovládat tělo a přetočit nás na blok. Pokud se toto stane například padesátkrát za noc, jak dlouho asi stráví vaše tělo regenerací v hlubokém spánku…

Pro spaní na obláčku

Matrace vybraná na míru pro vás je tou nejlepší investicí do zdraví, kterou můžete v oblasti spánku udělat. Ať už budete vybírat z pružinových nebo pěnových matrací, vždy si nechte poradit od odborníka a matraci si nejdříve vyzkoušejte na prodejně. Pro dokonalé spaní jako na obláčku si vyberte i polštář, který odpovídá vaši nejčastější poloze při spánku. 

Zdroje článku:
https://www.prospanek.cz/blog/jak-vybrat-matraci-pruvodce/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když přijedete do Itálie, je to naprosto běžné. Každá žena tu má svůj skútr, se kterým jezdí do práce, na nákupy, ale třeba i vyzvedávat děti ze školy. Jak se žije řidičkám skútru v Česku?
Od prvního ledna začínám hubnout. Cvičit. Učit se anglicky. Chodit na jógu. Přestanu kouřit... Ano, to je to magické datum, které mnohé z nás neuvěřitelně přitahuje. Nutí nás k tomu, abychom si dávali závazky, o kterých víme, že je stejně nikdy nedodržíme. Zkuste to letos jinak.
Akné v těhotenství není nic neobvyklého. Je běžné, že se akné na začátku těhotenství trochu zhoršuje a s postupem času se opět zlepšuje. Pravděpodobným viníkem je nadměrná produkce kožního mazu, ke které dochází, když tělo produkuje větší množství estrogenu. Kožní problém odezní, když se vaše hormonální hladiny vrátí k normálu. Ale teď si řekneme, jak na akné ještě během těhotenství vyzrát.
Filosof Jean-Paul Sartre kdysi napsal, že každý má jiný koeficient neštěstí. Zatímco někteří lidé procházejí životem jako nůž máslem, jiným jakoby osud házel klacky pod nohy. Mnozí se přesto dokázali svému handicapu postavit.
Podívejte se, jak vytvořit překrásné bronzově třpytivé a neutrální kouřové oční stíny. Jejich barevný tón funguje s jakýmkoli odstínem pleti! Ideální na večírek, do divadla nebo večerní akci.
Hubnutí s sebou nese řadu mýtů. Lidé, kteří se cvičením a zdravým životním stylem zabývají, je posléze snaží mýtit. Stále se totiž mezi námi nachází jedinci, kteří jim urputně věří. Pojďme si zmínit ty nejčastější mýty o hubnutí, které nám spíše stěžují cestu za vysněnou figurou.
Že narození nového člena rodiny zamíchá dosavadním denním harmonogramem je asi samozřejmé. Nicméně někdy může miminko naplno zasáhnout i takové aspekty života, ve kterých by to žena neočekávala. Nebo alespoň ne tak razantně.
Zvlášť v přechodných obdobích typu jaro a podzim to na ulicích vypadá velmi pestře. Někdo má i přes podzimní období ještě dnes kraťasy a sandály, zatímco jiný už obléká péřovku a kulicha. Co je zdravější? Jaké oblečení zvolit v přechodném období?
Říká vám něco jméno Wirginia Szmyt? Jedná se o pravděpodobně nejstarší DJku všech dob, která si v seniorském věku plní sen. Někteří ji obdivují, jiní možná kroutí nevěřícně hlavou, ale jedno se jí upřít nedá – odhodlání, nadšení a láska k hudbě. S mícháním muziky začala Wirginia již před dvaceti lety a nikdo ji neučil a postupně na vše přicházela sama. Dnes patří v Polsku mezi poměrně známou a oblíbenou umělkyni.
Originalitě se meze nekladou, a to ani v případě takových detailů, jako jsou kuchyňské baterie. Díky různým barevným provedením můžete z té vaší učinit moderní doplněk, který bude v kuchyni třešničkou na dortu. Objevte krásu barev a dopřejte tak interiéru proměnu!
Čas od času takové jednání musí absolvovat každý z nás. Někdy je to vyřešení rodinného nebo partnerského problému, ale daleko častěji se týká pracovních záležitostí. Chce s vámi mluvit nadřízený nebo máte vy pokárat svého podřízeného. Potřebujete se připravit tak, aby rozhovor proběhl bez zbytečných konfliktů a hádek.
Vstupte do světa femtech, inovativního průmyslu, který kombinuje technologie a ženské zdraví. Zjistěte, jak tyto technologie překonávají tabu a otevírají nové možnosti pro ženy všude.

Výběr článků

Vlasy jsou korunou člověka. Když padají, je to špatné. Když padají ženám, je to hotová katastrofa. Čím je to způsobené a dá se ztrátě vlasů zabránit? Zkusíme vám odpovědět.
Barva roku 2020 pro interiér je klasická modrá. Hluboký a tmavý odstín modré dává cítit stabilitu, klid a komunikaci. V interiéru působí vyrovnaně a je ideální do prostoru určeného k relaxaci, hlubokým myšlenkám nebo přímo meditaci. V pracovně umí motivovat k lepšímu výkonu. Tmavá modrá barva dává také pocit bezpečí a v neposlední řadě je velmi elegantní.
Slyšet za dveřmi ložnice „dneska ne, miláčku“ je pro mnohé muže doslova noční můra. Není tajemstvím, že jsou muži náruživější a mohli by „to“ mít klidně každý den. I několikrát. Ženy v tomto zájmu a potřebách mnohdy pokulhávají. A jsou situace, kdy i zadaná žena, která by mohla mít sex denně, začne intimní radovánky odmítat. Proč?

Nepřehlédněte

K Vánocům neodmyslitelně patří štědrovečerní tabule. Stůl je středobodem, na který patří adventní věnec, dekorace i cukroví. Prostřený ale může vypadat i úplně jinak, než jak máte ve zvyku. Možností je nekonečno. Inspirujte se s jeho výzdobou!
Je pití dvou litrů vody denně málo nebo moc?  Proč káva nebo kola do pitného režimu nepatří? Zatěžujete pitným režimem své tělo nebo mu naopak děláte dobře? Snažili jsme se to zjistit. Tak čtěte, ať víte víc!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek