Právě čtete

Co funguje na chloupky? Testovala jsem žiletku, vosk a další možnosti

13356  
Sdílet: 

Co funguje na chloupky? Testovala jsem žiletku, vosk a další možnosti

Můj první pokus o zkrocení chloupků byl žiletkou. Nejlevnější a nejrychlejší způsob, na který nepotřebujete moc dovednosti. Tedy do chvíle, než jsem si při holení nohou nechtěně ukrouhla půlku nehtu. Tehdy začalo moje hledání alternativních způsobů, které zatočí jen s mými chloupky a ne dalšími částmi těla.

2. 6. 2023 5 min. čtení Michaela Pechanová
Co funguje na chloupky? Testovala jsem žiletku, vosk a další možnosti

Mám husté vlasy, obočí, které nemusím barvit, a dlouhé řasy. Jsem za to nesmírně ráda, příroda ale prostě naděluje všude, nebo nikde. O to víc tak musím hlídat místa, kde chloupky mít nechci. Za dekádu a půl jsem vyzkoušela různé způsoby odstraňování chloupků a nakonec jsem skončila tam, kde jsem začala. Vezmeme to ale popořádku.

Depilační krém

V době mojí puberty přišly na trh depilační krémy. Reklamy slibovaly nohy tak hladké, že po nich bude klouzat hedvábný šátek a ženy je nadšeně kupovaly. I já jsem nadšeně koupila. I když nakonec jen jednou. Krém totiž funguje na principu spálení chloupků, a tak se z koupelny po zbytek dne linul pach, na který s kamarádkami vzpomínáme doteď.

Velkou výhodou je, že kůže po použití nebyla podrážděná jako po holení, ale nohy vydržely hladké v podstatě stejně krátce. Krém vyřeší jen viditelnou část chloupků, a tak se jejich „základ“ klube na svět prakticky stejně rychle, jako když je oholíte. A zatímco žiletka vezme bez milosti všechny, krém na ně občas nestačí. Protože jsem depilační krém měla v ruce naposledy asi před 15 lety, dohledala jsem na internetu zkušenosti jiných žen, abych mu nekřivdila. Vypadá to, že za ty roky se změnila hlavně vůně (je silnější, takže méně zápachu), ostatní neduhy bohužel zůstaly.

Holit, nebo neholit?


I když je článek o depilaci, stojí za to zmínit i druhou stranu mince. Ačkoli pro Češky bylo ještě před pár desítkami let odstraňování chloupků nadstandardem, dnes je automatické. Běžná rutina, nad kterou moc nepřemýšlíme ‒tedy alespoň ne ve smyslu, jestli se holit vlastně chceme, nebo jako moderní ženy prostě musíme.

V posledních letech tak přibývá hlasů dívek a žen, které se tuhle údajnou povinnost rozhodly ignorovat. Holí se buď jen občas, nebo dokonce vůbec. A to i za cenu pohoršených a často nenávistných reakcí okolí, se kterými se setkávají. Poukazují tak na možnost volby a svobodu rozhodování o vlastním těle, které je přece nakonec jen a jen jejich.

Voskové pásky

Po zklamání z depilačního krému přišel pokus s voskem. V domnění, že to přece zvládnu sama a levněji, jsem šla pro pásky do drogerie. Nezvládla. Na moje chloupky na nohou, tolikrát pokoušené žiletkou a depilačním krémem, pásky nestačily ani omylem.

domácí depilace

Jediné, na co se vosk spolehlivě přichytil, byla moje kůže, ze které jsem dostávala zbytky ještě další dva dny. S chloupky nakonec zatočila opět žiletka a hledání pokračovalo.

Kdybych chtěla v budoucnu zkusit vosk, šla bych už jen do salonu. Kosmetičky mají grif, vědí, jak silnou vrstvu nanést, jak rychle a v jakém sklonu trhnout, a vyřeší tak chloupky kdekoli na těle. Nevýhodou je ale „čekací období“ ‒doba, kdy musíte nechat chloupky růst, aby bylo co trhat. A pak tedy ještě bolest.

domácí depilace

Epilátor na tělo i obličej

Další na seznamu byl epilátor, ďábelský to nástroj! To, co můžete voskem strhnout během pár minut, je tady proložené do seance trvající několik desítek minut, kdy se urputně snažíte nebrečet.

Znám ženy, které byly statečnější než já a postupně si zvykly. Všechny ale stejně jako já měly pokaždé problém s podrážděnou kůží. Epilovat se tak doporučuje zásadně večer (když už nikam nemusíte) a doufat, že do rána vyrážka zmizí. Mně přes noc nezmizela ani vyrážka, ani hrůza z desítek pinzet, které se mi snaží vyrvat chloupky i s kůží. Vyzkoušeno, odškrtnuto, jedeme dál.

Pokus o znovunavázání vztahu s oním tyranským nástrojem přišel před rokem na doporučení kamarádky ‒tentokrát na obličej. Víte, jak se říká, že člověk na to špatné zapomíná? Tak i na bolest se zapomíná. Na druhou stranu, oblast nad rtem je podstatně menší než na nohách, takže nakonec říkám ‒dá se vydržet! Místo předtím maličko „umrtvěte“ ledem a kůži zkuste při epilování napnout. Za minutu dvě je hotovo a máte klid na dlouhé týdny, až pár měsíců.

IPL epilátor

Nebolí to, jde použít úplně všude, stačí epilovat jednou za čas a zvládnete to samy doma. Zní to jako sen? Docela jo! Osobně nepotvrzuji šest měsíců hladkou pokožku, jak slibují výrobci, ale je to prostě skvělé.

Aplikace je jednoduchá, chloupků roste méně, jsou tenčí a na některých místech na těle se opravdu úplně ztratily. Na žiletku jsem sice nemohla úplně zapomenout (hlavně kvůli nohám), ale mohla jsem ji používat méně často.

Ale protože nic není jen růžové, i IPL má svoje limity. Nejlépe funguje na světlou pokožku s tmavými chloupky, utrum tak mají ženy s hodně tmavou pokožkou nebo světle blond, zrzavými nebo šedivými chloupky. Sama jsem tmavá blondýna a světlejší chloupky na stehnech epilátor zvesela ignoroval. Další znatelnou nevýhodou je jeho pořizovací cena. I když výrobci uvádí několikaletou trvanlivost přístroje, ty kvalitnější a všestrannější kousky stojí jako nová lednice. A jestli hladká kůže přinese do rodiny tolik radosti jako plná lednička…

Co je IPL?


Technologie intenzivního pulzního světla se považuje za revoluci v boji s nechtěnými chloupky, hlavně od chvíle, kdy se prodává i na domácí použití. Funguje na principu působení světla na pigment chloupků, které po čase samy vypadají. A pak jim zamezí v dalším růstu. IPL se musí používat na hladké nohy, takže během kúry nemusíte řešit rostoucí chloupky, prostě depilujete/epilujete dle libosti a od určité doby už nemusíte.

A vítězem se stává… žiletka!

Kde jsem začala, tam také končím. Ale jen obrazně. Žiletka má totiž na mojí vaně místo celou dobu, nic ji nikdy nepředčilo. A za tu dobu jsem zjistila spoustu věcí.

domácí depilace

Třeba to, že osobně nepotřebuju holicí pěnu, stačí mi hydratační nebo zvláčňující sprchový krém. Nebo to, že není dobré podceňovat pravidelné měnění břitu, protože aha, z toho mám podrážděnou kůži! Taky, že holení po směru chloupků možná nezajistí pokožku hlaďoučkou jak dětská prdýlka, ale omezí zarůstání chloupků. Že si nemusím kupovat dámská holítka, ale mnohem víc mi vyhovují ty pro muže ‒nejen cenou. Anebo, že choulostivější místa stačí po holení zasypat dětským pudrem a kůže nebude podrážděná. Což se nedá říct o tom, když na podpaží hned potom nastříkáte deodorant. Au!

Pink tax aneb proč jsou dámská holítka dražší?


V roce 2015 přišla americká studie se zjištěním, že dámské produkty stojí v přepočtu o 7 % víc než totožné produkty určené mužům. Během roku takových produktů nakoupíte několik, a tak rozdíl v ceně stoupá. Fenomén tzv. růžové daně je celosvětový a objevuje se i v Česku (schválně se někdy podívejte v drogerii). Víc neplatíte ani za vyšší funkčnost, ani za hezčí design, prostě jen za to, že je ženský. Takže pokud netrváte na pastelových barvách, směle se přesuňte o regál dál a za ušetřené peníze si kupte třeba něco, co vaši ženskost podtrhne víc než růžové holítko.

Tak to jsou mé zkušenosti s domácím odstraňováním chloupků. Nakonec zvítězilo to nejjednodušší a nejdostupnější. :-) A co vyhovuje nejvíce vám?

Pohodlné spodní prádlo

Pohodlné spodní prádlo

To chci!
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články