Choroby rybízu: Průvodce těmi běžnými a způsoby řešení

Červený rybíz

Pěstování rybízu je poměrně nenáročné. Pokud se nevyskytne nějaký problém. Choroby rybízu mohou být snadno odstranitelné. Existují ale i takové, které mohou rostlinu zcela zahubit. Obecně platí, že čím dříve chorobu odstraníme a zakročíme proti ní, tím větší je šance, že se nám rostlinu podaří zachránit. Choroby se mohou objevit v jakékoli fázi vegetačního růstu rostlin, proto je třeba být neustále ve střehu.

Antraknóza patří mezi běžné choroby rybízu

Původcem tohoto onemocnění je houba Drepanopeziza rybis (anam. Gloeosporidiella ribis). Onemocnění se objevuje zejména při vysoké vlhkosti. Nejčastěji na toto onemocnění rostliny trpí v období mezi květnem a červencem, kdy se teploty vzduchu pohybují od 16 do 20 °C. Mezi příznaky onemocnění patří drobné hnědé skvrny na listech, které se postupně rozšiřují. Nakonec dochází k opadu listů. Pokud se onemocnění neřeší, může dojít k infekci plodů. Zde je řešení:

  • Pravidelně odstraňujte spadané listí ze země, a to na konci léta a na podzim.
  • Keře prořezávejte tak, aby nebyly příliš husté.
  • Nepoužívejte dusíkatá hnojiva v nadměrném množství – podporují růst listů a zahušťují keř.
  • Použití fungicidů (mezi přírodní metody patří například česnekový sprej).

Rybíz

Foto: Pixabay

Plíseň šedá u rybízu

Tato choroba je běžná u celé spousty rostlin, jako jsou rajčata či jahody. Nešetří ale ani rybíz. Typický je šedý povlak moučkovité konzistence na listech. Později jsou infikovány i další nadzemní části rostlin. V případě, že nezasáhnete, listy začnou žloutnout, hnědnout a vadnout. Plody hnijí. Jaké je řešení:

  • Infikované části rostlin okamžitě odstraňte a spalte.
  • Nutný je pravidelný postřik.
  • Mezi preventivní opatření patří pravidelné odstraňování plevele z blízkosti rybízu a jeho pravidelný řez. Nezalévejte přímo na listy.

Sloupečková rzivost rybízu

Toto onemocnění se objevuje ve formě světlých skvrn na líci listů. Postupem času se na rubu listů objeví rezavé chloupky (tam, kde byly žlutohnědé puchýřky). Napadené listy opadávají. Toto onemocnění se vyskytuje u rostlin, které jsou vysazeny v blízkosti borovice. Mezi řešení tedy patří:

  • Vysadit rybíz v dostatečné vzdálenosti od borovice.
  • Pravidelné používání fungicidů.

Zdroje info:

https://porady.interia.pl/ogrody/news-choroby-porzeczek-objawy-zwalczanie-i-zapobieganie,nId,6053225

https://www.agromanual.cz/cz/clanky/ochrana-rostlin-a-pestovani/choroby/choroby-cerneho-rybizu

Rybíz: Náhledové foto: Pixabay

Bydlení mě baví. Rád se s vámi podělím o své zkušenosti.