SpaceX podepsalo smlouvu s Pentagonem. Američané zaplatí internet Ukrajině

Přidat na Seznam.cz

Starlink Elona Muska se již používá na Ukrajině, ale zatím je financován ze soukromých darů. Nyní americké ministerstvo obrany kupuje služby satelitního internetu, aby je zpřístupnilo Kyjevu, uvedl ukrajinský deník Pravda.

Starlink, satelitní komunikační služba založená miliardářem Elonem Muskem, vyhrála výběrové řízení Pentagonu. Podle amerického ministerstva obrany chtějí USA v budoucnu zpřístupnit tuto satelitní službu Ukrajině, uvedl deník Spiegel.

Službu Starlink již využívají ukrajinské jednotky k plnění různých úkolů, včetně komunikace na bojišti. Rusko v minulosti opakovaně napadlo internetové služby na Ukrajině. Při tom byl zasažen i Starlink. V reakci na pokus o zablokování Starlinku v regionu Muskova společnost SpaceX přitvrdila software služby proti útokům zvenčí.

Pentagon se nechce spoléhat pouze na Starlink

SpaceX dodává Ukrajincům a ukrajinské armádě internetovou službu od začátku války v roce 2022. Satelitní síť tvoří rychle rostoucí síť více než 4000 satelitů na nízké oběžné dráze Země. Starlink mohl na Ukrajině působit díky soukromým darům a díky samostatné smlouvě s americkou agenturou pro zahraniční pomoc.

V prohlášení Pentagonu se nyní uvádí: „Satelitní komunikace je důležitou součástí komunikační sítě Ukrajiny.“ Proto prý nyní uzavřel smlouvu. Pentagon se však nechce spoléhat pouze na Starlink. Ministerstvo obrany chce i nadále spolupracovat „s řadou globálních partnerů“, aby zajistilo, že Ukrajina bude mít „robustní satelitní a komunikační kapacity, které potřebuje“.

Pro SpaceX je dohoda s Pentagonem úspěchem poté, co šéf společnosti Musk v říjnu prohlásil, že si nemůže dovolit financovat Starlink na Ukrajině donekonečna. Podle Muska stojí její údržba zhruba 20 milionů dolarů měsíčně, což je v přepočtu více než 400 milionů korun.

Pentagon nechtěl podmínky smlouvy komentovat z důvodů provozní bezpečnosti a vzhledem ke kritické povaze těchto systémů.

Zdroj: spiegel.de, pravda.com.ua