Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Konec Síně slávy rok před MS? Nejsme barbaři, ale ušetříme, říká Hadamczik

Alois Hadamczik pozoruje vnuky během utkání mezi Salcburkem a Kometou. foto: Marie Stránská, MAFRA

Sotva si hokejová veřejnost vydechla po kritice reprezentačního trenéra Kariho Jalonena, vysílá prezident Českého hokeje Alois Hadamczik do světa další kontroverzi. Končí Síň slávy. „Zdědil jsem náklady 18,5 milionu včetně inflace. To nemůžeme dál platit,“ napsal na Twitteru. Nová chlouba má vyrůst na jaře příštího roku v centru Prahy.
  13:36

Osm let stála Síň slávy českého hokeje v nákupním centru Galerie Harfa v bezprostřední blízkosti O2 arény. Otevřela se krátce před světovým šampionátem v roce 2015 v Praze a Ostravě, toho následujícího se už nedočká.

Respektive ne na stejném místě, alespoň to tvrdí prezident svazu Hadamczik.

„Modernizovanou Síň slávy v centru Prahy otevřeme v březnu před mistrovstvím světa,“ tvrdí.

Hlavním důvodem zavření již fungujícího prostoru byla ekonomická nevýhodnost projektu v jeho aktuální podobě. Podle Hadamczika platil svaz za jeho provoz ročně 18 a půl milionu korun.

„A to nemůžeme dál platit. Peníze chybí v mládežnickém hokeji. Nejsme barbaři, ctíme historii. Síň přemístíme do centra města, kde se zvýší návštěvnost. Ušetříme patnáct milionů ročně, které rozdělíme do malých klubů,“ slibuje.

V současnosti už se jedná o novém umístění, vedle nové Síně slávy má vzniknout také virtuální část, která bude schopna pojmout více unikátních hokejových artefaktů, protože nebude omezena prostorem.

„Virtuální síň slávy vnímám jako velmi důležitý krok z mnoha důvodů. Přenesením historického odkazu pomocí digitální podoby artefaktů jsme schopni přiblížit mimořádné historické momenty i mladé generaci hokejových fanoušků. V budoucnu by navíc mělo dojít i k propojení s připravovanou aplikací Českého hokeje a s naší novou webovou stránkou,“ uvedl Hadamczik.

„Cílem nové Síně slávy je pokračovat v důstojném reprezentování historie českého hokeje, zároveň ale bez enormního zatěžování rozpočtu svazu (ČSLH). Tento krok zároveň výrazným způsobem pomůže k naplnění cíle svazu sestavovat vyrovnaný rozpočet, tak jak mu to předepisují stanovy ČSLH,“ vysvětlil svaz uzavření kamenné Síně slávy v její dosavadní podobě.

Zároveň si ale uvědomuje, že v evropském měřítku prakticky neměla konkurenci. Kromě financí však trpěla také v návštěvnosti, podle Hadamczika ji denně navštívilo pouze dvacet lidí.

„Současná Síň slávy českého hokeje byla prvním takovým projektem, který Český hokej měl, a proto byla zdigitalizována ve 3D a bude uchována. Zároveň ji budeme moci nabídnout fanouškům online k nahlédnutí,“ nastínil člen výkonného výboru a zároveň předseda návrhové komise Síně slávy Bedřich Ščerban.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...