Když je na tom svět takhle, proč psát román. Cunningham to stejně udělal

Kultura AP, Kultura
2. 6. 2023 13:11
Po deseti letech dopsal novou knihu americký spisovatel Michael Cunningham, držitel Pulitzerovy ceny za román Hodiny. Prózu nazvanou Day vydá v lednu příštího roku, informovala agentura AP. Podle ní se bude jednat o rodinnou ságu, která se odehrává v New Yorku před pandemií koronaviru a v jejím průběhu.
Spisovatel Michael Cunningham byl roku 2019 hostem Festivalu spisovatelů Praha.
Spisovatel Michael Cunningham byl roku 2019 hostem Festivalu spisovatelů Praha. | Foto: Lukáš Bíba

Román zveřejní nakladatelství Penguin Random House, k němuž autor přešel od konkurenčního Farrar, Straus and Giroux. Popisuje tři samostatné dubnové dny, každý v jednom roce: 2019, 2020 a 2021.

Protagonisty příběhu jsou Dan a Isabel, manželé žijící v newyorské čtvrti Brooklyn se svými dvěma dětmi a manželčiným mladším bratrem, pro nějž má každý z hrdinů jiný typ slabosti. "V rychle se měnícím světě se rodina snaží ustát bouřlivé dospívání, stárnutí, začátky i konce lásek a ztrátu těch, kteří jsou nám nejbližší," shrnuje anotace.

Cunningham přiznává, že poslední dekádu s psaním zápolil. "Za posledních deset let jsem si občas pomyslel: když je na tom svět takhle, nač psát román?" říká prozaik, který vloni v listopadu oslavil sedmdesátiny. "Nakonec možná právě v těžkých časech ale svět potřebuje romány víc než dřív," uvažuje.

Novinku označuje za příběh o lidech, kteří se vypořádávají s úděsnými zážitky. "Je to příběh o přežití, ale v jádru především o lásce. Hluboce mě zajímá láska, pocit štěstí, otázka, zda člověk skutečně žije život, jaký chtěl. Ale nejzajímavější je láska ve chvíli, kdy obstojí i ve strašlivých zkouškách," doplňuje.

Michael Cunningham byl třikrát hostem pražského Festivalu spisovatelů, naposledy v roce 2019, kdy v českém Senátu přečetl ukázku z jiného rozpracovaného rukopisu nazvaného Glory. "Je to příběh ze 30. let minulého století. Odehrává se ve Spojených státech," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Jednalo se tedy o jiný text, než jaký Cunningham vydá příští rok.

Rodák z amerického státu Ohio vyrůstal v Kalifornii, kde pak také vystudoval anglickou literaturu na Stanfordově univerzitě. Ještě při studiích, kdy navštěvoval kurzy tvůrčího psaní, publikoval první povídky v časopisech jako The Atlantic nebo Paris Review.

Debutoval roku 1984 románem Zlaté státy, výraznější úspěch však zaznamenal teprve o šest let později s prózou Domov na konci světa. Vyprávěla o trojici postav žijících v neobvyklém milostném trojúhelníku na venkově.

Podle jeho nejúspěšnějšího románu Hodiny, za nějž získal Pulitzerovu cenu, vznikl roku 2002 oscarový film s herečkami Nicole Kidman, Julianne Moore a Meryl Streep. Kniha měla mimořádný ohlas také v Česku, kde autorova díla vydal Odeon v překladech Miroslava Jindry a Veroniky Volhejnové.

Jen dodatečných vydání Hodin s tvářemi hollywoodských hereček na obálce se v Česku prodalo přes 40 tisíc výtisků, uvedl šéfredaktor Odeonu Jindřich Jůzl. "Hodiny považuji za zásadní událost. Jak knihu, tak film. Cunningham tady tehdy známý nebyl a Hodiny nejsou zrovna lehké čtení," vysvětlil Jůzl před časem.

Zatím naposledy Cunningham v roce 2014 dokončil román Sněhová královna, ve kterém sníh odkazuje nejen na stejnojmennou pohádku Hanse Christiana Andersena, ale také na americký slangový výraz pro kokain.

Video: Trailer z filmu Hodiny

Podle románu Hodiny od Michaela Cunninghama roku 2002 vznikl oscarový film, který natočil Stephen Daldry. | Video: Miramax
 

Právě se děje

Další zprávy