Drastický plán. Rakouská ministryně chce zákaz spalovacích automobilů už od roku 2027

Přidat na Seznam.cz

Pokud jde o klasické automobily se spalovacími motory a jejich konec, zdá se, že rok 2035 některým nestačí. Rakouská ministryně pro klima Leonore Gewesslerová (Zelení) má zřejmě vyšší ambice, pokud jde o klimatické cíle. Pokud prosadí svůj názor, který uvedla na Twitteru, mohly by být klasické spalovací motory zakázány u nově registrovaných automobilů již v roce 2027.

Aby Rakušané splnili klimatické cíle stanovené EU, zvažuje v současné době příslušné ministerstvo u našich sousedů drastická opatření. Mohla by mít na místní motoristy zásadní dopad. Jedním z nich by mohl být zákaz spalovacích motorů pro nově registrovaná auta již v roce 2027 namísto data 2035, s nímž počítají plány na úrovni Bruselu.

Jejich součástí je i kompromis ohledně tzv. syntetických paliv. V budoucnu by měla existovat samostatná kategorie automobilů poháněných klimaticky neutrálními syntetickými palivy. Pokud se to podaří, budou mít spalovací motory budoucnost i v automobilech čerstvě registrovaných v zemích EU po roce 2035.

Politicky (ne)průchodné?

Pokud jde o Rakousko, plány ministryně pro klima se spolkovému kancléři zjevně nelíbí. „Spalovací motor má budoucnost, pokud z něj uděláme ekologický spalovací motor,“ uvedl Karl Nehammer.

Leonore Gewesslerová se však nevzdává a chce posunout konec benzinových nebo naftových automobilů na rok 2027. Šance, že se jí to v blízké budoucnosti skutečně podaří, však nejsou příliš velké.

Otevřenou otázkou zůstává, jak jinak se s příliš vysokými emisemi Rakušané vypořádají. Další z navrhovaných opatření by omezilo motoristy v používání jejich automobilů. Den bez aut by se totiž mohl v Rakousku konat jednou týdně, jak jsme psali v tomto článku.

Zdroj: redakce, Heute, twitter.com