Stavebnictví poprvé součástí Maker Faire

Michal Baláž

Na pražském Výstavišti představí Národní centrum Stavebnictví 4.0 interaktivní workshop k modulárnímu stavebnictví, tradiční řemesla i nejnovější trendy v podobě 3D tisku betonu.

V pořadí již šestý Maker Faire Prague, největší festival kreativity a technologií v Česku, míří do Křižíkových pavilonů na pražském Výstavišti. Uskuteční se o víkendu 10. do 11. června. Návštěvníci letos poprvé spatří zajímavé ukázky ze stavebnictví.

Národní centrum Stavebnictví 4.0 představí hned několik projektů, které kombinují inovaci, technologie a kreativitu.

Prezentace: Radek Pospíšil – Můj domeček, Instagram

Sobota 10. 6. 2023 v 15.00 hodin

Radek je učeň-truhlář a v 16 letech si postavil na zahradě rodičů vlastní bydlení - domek. Tisíce lidí sledovali jeho snažení přes profil na Instagramu. Radek nás seznámí se svými plány, řekne nám něco o tom, proč začal stavět, jak mu pomohlo studium řemesla a jaké znalosti mu naopak při stavbě chyběly. A také, samozřejmě, kolik to všechno stálo (úsilí, peněz a mozolů)?

Workshop: Nakladatelství Pipasík: Dům pro každého

Sobota 10. 6. 2023 v 11.30 - 13.30 hodin (vstupenky na Go Out)

Architektky Zuzana Šuleková a Jitka Musilová z Nakladatelství Pipasík připravily poutavý praktický workshop pro děti ve věku 6-10 let. Děti se vydají na vzrušující cestu za poznáním světa architektury a stavitelství. Prostřednictvím principů modulární výstavby a plánování domu se účastníci dostanou k vytvoření vlastních miniaturních domů a zároveň prozkoumají kouzlo designu a kreativity.

“Společně zvážíme důležité aspekty, jako je velikost rodiny, vícepodlažní bydlení a jedinečné možnosti, které modularita přináší. Je to skvělá příležitost pro děti, jak popustit uzdu fantazii a inspirovat se nekonečnými možnostmi architektonické tvorby, ” uvádí Ing. Arch. Zuzana Šuleková.

Prezentace So Concrete

Sobota 10. 6. 2023 v 15.30 hodin

Dmitrij Nikitin, inženýr robotiky ze společnosti SO CONCRETE představí technologii 6 osé robotické fabrikace s využitím UHPC (ultra-high-performance concrete). Na přednášce představí i projekt tramvajové zastávky v Praze, která ukazuje možnost využití technologie pro městský mobiliář nebo řešení pro střešní systémy.

Workshop: Profi mentor řemesel Michal Baláž – Stavíme sedlovou střechu

Neděle 11. 6. 2023 od 10.00- 16.00 hodin

Pan Baláž se společně s dětmi pustí do stavby úžasné sedlové střechy ve velikosti gauče. Děti se stanou skutečnými tesaři a klempíři a budou pracovat se dřevem a nástroji, které používají opravdoví profesionálové. Tento zábavný workshop je připravený ve spolupráci se Svazem podnikatelů ve stavebnictví, který je partnerem Národního centra Stavebnictví 4.0.

Národní centrum Stavebnictví 4.0 je nová akademicko-průmyslová platforma, která usiluje o modernizaci českého stavebnictví. Centrum v současné době sdružuje 28 partnerů, včetně technických univerzit ČVUT, VUT, VŠB-TUO, TUL a ZČU. Našimi hlavními průmyslovými partnery jsou ŘSD ČR, Leube, Heluz, Sudop Group, Autodesk, Metrostav, STRABAG, PREFA PRO a Wienerberger. Centrum bylo založeno v lednu 2022. Stejné zaujetí, s jakým se věnujeme transformaci stavebnictví a budování sítě testbedů pro stavebnictví, vkládáme i do edukačních aktivit a popularizace stavebnictví mezi mladými lidmi. Protože stavebnictví je fascinující! Na přípravě programu Maker Fair Praha 2023 se podílel Svaz podnikatelů ve stavebnictví, významný partner NCS 4.0.

Kontakt:

Národní centrum Stavebnictví 4.0

ČVUT v Praze | Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky

tamara.almeida@cvut.cz | www.ncs40.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-stavby-stavebniny-trendy-školy-ČVUT-Národní centrum stavebnictví

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Stavebnictví, bydlení a reality
Věda, vzdělávání a školství

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.