Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Retro okénko: Plněný řízek Kyjev kdysi zachránil britské ženy od plotny, původ má na Ukrajině

Kyjevský řízek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kdo by odolal dokřupava smaženému, uvnitř šťavnatému řízku, který voní a chutná po bylinkách a česnekovém másle? Pokud jste právě teď dostali chuť na tuto ukrajinskou klasiku, rádi vám poradíme, jak si kyjevský kotlet připravit doma. 

Kyjevský řízek nebo také kotlet k nám spolu s dalšími kulinářskými skvosty doputoval z Ukrajiny, jak sám název řízku napovídá. Co je pro tento řízek typické?

  • Kyjevský řízek je uvnitř plněný náplní z másla, česneku a bylinek a obalovaný v mouce, vejcích a strouhance.

Popularitě se kyjevský řízek pro svou křupavou krustu a bylinkovou máslovou náplň těší v restauracích po celém světě. První zmínky o řízku s ochuceným máslem uvnitř sahají až do dob ruského carství. Nejvíce se však recept na kyjevský řízek rozšířil mezi 19. a 20. století.

Hlavní chod na večeři s Gorbačovem i hotovka ze supermarketu

Bohužel, stejně jako samotný Kyjev stal se i kyjevský řízek součástí tahanice o to, zda původní recept náleží více Rusku či Ukrajině. Většina dostupných informací však dokládá, že o podobu kyjevského řízku, jak jej známe dnes, se zasloužila Ukrajina. 

  • Kyjevský řízek se podával jako hlavní chod na obědě uspořádaném Gorbačovem pro umělce a intelektuály v květnu 1990 na sovětském velvyslanectví ve Washingtonu. Obědu se zúčastnili herci Gregory Peck či Jane Fondová, spisovatelé Ray Bradbury a Isaac Asimov a další. 
  • Inspiraci na obalovaný řízek plněný máslem získali kuchaři v Paříži, tehdejší i současné gastronomické velmoci.
  • Nejčastěji se kyjevský řízek připravuje z kuřecího masa.
  • O novou recepturu obsahující kromě másla také česnek a bylinky se postarala Cathy Chapmanová, mladá zaměstnankyně firmy Marks and Spencer v Británii, na jejímž supermarketovém menu se brzy objevila nabídka chlazeného kyjevského řízku jako hotovka

Právě chlazená hotovka v podobě kyjevského řízku prý vysvobodila britské ženy od plotny. Stačilo se cestou z práce zastavit v supermarketu, doma vložit řízek do mikrovlnky či trouby a večeře byla na stole.

My však dáváme přednost čerstvým surovinám a domácí přípravě, proto pro vás máme několik osvědčených receptů, jak si kyjevský kotlet připravit. Najdete tu i recept na rychlý kyjevský řízek.

Jak na dokonalý kyjevský řízek?

Snad každý obyvatel Ukrajiny by vám vedle boršče doporučil ochutnat kyjevský řízek. A pravdou je, že tento máslem, bylinkami a česnekem ovoněný a šťavnatý kousek masa rozhodně stojí za ochutnání.

  • Jeho příprava je navís snadná a podle našich receptů to hravě zvládne úplně každý. Celý postup na kyjevský řízek najdete v receptu níže. Česnekové máslo doporučujeme připravit dva dny dopředu, aby se chutě vzájemně propojily. 

Kyjevský řízek si nejlépe vychutnáte teplý s porcí brambor, čerstvého salátu a přidat můžete třeba domácí kečup nebo majonézu

Zdroje informací: Seznam Zprávy, Letem gastro světem, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč