Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 10.5.2024, svátek má Blažena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pavlína Pořízková: Bez filtru, bez příkras

02.06.2023   Aneta Šimonková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pavlína Pořízková: Bez filtru, bez příkrasPříběh topmodelky českého původu je jak splněný americký sen. Jenže je něco jiného příběh, který se fikčně přenese na filmové plátno a cesta trnitá, kterou si Pavlína Pořízková musela doopravdy projít už od dětství. Možná proto i dnes, v době filtrů na sociálních sítích, žádné aplikace na přikrášlení nepoužívá. A se stejnou surovostí vypráví svůj příběh v knize No filter, tedy „Bez filtru“.
 

Nejspíš i ti, kteří se o svět showbyznysu a modeling nezajímají, zaregistrovali jméno Pavlíny Pořízkové. Jde o topmodelku, která zazářila ještě před érou revolučních topmodelek typu Evy Herzigové, Daniely Peštové atd. Pořízková se dostala z Československa ještě za hluboké totality a cesta malé dívky nebyla jednoduchá. Když jí byly tři roky, rodiče emigrovali do Švédska a trvalo dlouhých šest let, než se s nimi setkala. Právě ve Švédsku zažila ústrky od nekompromisních spolužáků, pro které byla „komunistickým debilem“, jak sama Pořízková prozradila. Její kroky však vedly dál, a zatímco u nás se v roce 1989 otevřela opona a tím i svět českým kráskám, Pavlína již podepisovala lukrativní smlouvu s kosmetickým gigantem Estée Lauder.

Láska s hořkým koncem?
Pořízková už byla hvězda, pod jménem Paulina Porizkova se směle zařadila mezi modelingové ikony celého světa. Žila v Americe, zkusila si i roli ve filmech a klipech, a když jí bylo 19 let seznámila se právě při natáčení jednoho z nich s tehdy čtyřicetiletým Ricem Ocasekem, zpěvákem kapely The Cars. Jak i jeho jméno napovídá, nějaké české kořeny tam budou, že? Ricovi prarodiče také pocházeli z Československa. Pavlína a Ric spolu prožili krásných 30 let, v roce 2019 však započalo jejich rozvodové řízení. I když se zdálo, že spolu vycházeli, Pavlínu šokovala poslední vůle manžela, který zemřel v září roku 2019. Co stálo v dokumentu, který Ric prý napsal narychlo na radu právníků? To se dozvíte v knize. Pavlína se z mnohého rozhodla vypsat na Instagramu, kde si spoustu lidí získala svojí upřímností, nijak nepřikrášlenými fotkami, zkrátka vše No filter. Střih! Instagramem totiž začíná celá kniha. Pavlína přibližuje, jak se zapsala v mysli typické uživatelky této sociální sítě. Potkala v jednom klubu asi třicetiletou ženu, která ji poznala. „Vy jste ta žena, co pláče na Instagramu,“ sdělila Pavlíně.    

Víc než Hollywood, to je příběh Pavlíny
Na autobiografii Pořízkové je příjemné, že se nesnaží vyprávět svůj příběh od A do Z od začátku. Sice nastiňuje dějovou linku svého života, ale spíš vypíchává zajímavé momenty, které leckdo ještě nezná, formuje se nám tak představa o ní, abychom pochopili, proč dnes je taková, jaká je. Spokojená se sebou, že se nepotřebuje přetvařovat a klidně si umí nahlas říct, že je fakt dobrá. Tak by to mělo být. Jednotlivé pasáže knihy jsou spíše eseje, zajímavé úvahy, vypíchnutí toho nevšedního, co píše sám život a nikoli Hollywood, kam se česká kráska také dostala. A i když by se zdálo, že svět jí leží u jejích krásných nohou, být tomu tak nemusí. Možná jen povrchně. Tak jak se na tento showbyznysově-mediální svět sluší. Pavlína se ale rozhodla nebýt toho součástí a její knížka jen napovídá, že když se Pořízková například rozhodne na Instagramu vysílat živě a baví se tam s „obyčejnými“ lidmi, je to bez přetvářky, bez filtru. Pokud nebudete mít možnost potkat se s ní přímo, můžete skrze její knihu, která je opravdová, bez filtrů ve všech sférách.

Knížka není další v řadě senzacechtivých trháků, které známé osobnosti vydávají, aby něco vydělaly, protože každý má nějakou 13. komnatu. Příběh Pavlíny Pořízkové ukazuje ve své realitě, jakou cestou se kráska, roky žijící v Americe, musela vydat, aby byla tam, kde je. A možná i proto dnes chápeme, že nepodléhá povrchním trendům, kdy je in vypadat v 50 na 20, skrývat šediny a emoce, když jsme i na dně. Za to a i knihu Pavlíně velký dík!

Pavlína Pořízková (Ann Patchett): No filter, 224 stran, vydalo nakladatelství JOTA, 2023.
 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0946 s